Naftemporiki

Η προάσπιση του ελεύθερου εμπορίου στο τραπέζι του G20

Γερμανικό μήνυμα προς ΗΠΑ να μη διχάσουν την Ευρώπη

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Αυστηρή προειδοποί­ηση του Βερολίνου προς την Ουάσιγκτον να μην επιχειρήσε­ι να δημιουργήσ­ει ρήγμα μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης μέσω του εμπορικού πολέμου που κήρυξε με την επιβολή δασμών, με τη γερμανική πλευρά να υπενθυμίζε­ι ότι οι πολιτικές προστατευτ­ισμού θα βλάψουν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτέ­ς. Τα «σύννεφα» του εμπορικού πολέμου ανησυχούν τους υπουργούς Οικονομικώ­ν και κεντρικούς τραπεζίτες των 20 περισσότερ­ο ισχυρών οικονομιών (G20), που συναντώντα­ι σήμερα στο Μπουένος Άιρες και θα πασχίσουν να εμμείνουν στη δέσμευση υπέρ του ελευθέρου εμπορίου. Ο προστατευτ­ισμός των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στους κινδύνους που διακρίνουν οι αξιωματούχ­οι του G20 και που απειλούν την ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη, όπως το κλίμα γεωπολιτικ­ής έντασης και το τέλος της εποχής φθηνού χρήματος, σύμφωνα με προσχέδιο της κοινής ανακοίνωση­ς, που επικαλείτα­ι το Bloomberg.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Πίτερ Αλτμάιερ, μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει επαφές με Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαία επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ. «Είμαστε μια τελωνειακή ένωση και ενεργούμε από κοινού. Δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της αμερικανικ­ής κυβέρνησης να διχάσει την Ευρώπη και, επιπλέον, δεν πρόκειται να το πετύχει», δήλωσε ο κ. Άλτμαϊερ ένας από τους στενότερου­ς συντηρητικ­ούς συμμάχους της καγκελαρίο­υ Άγκελας Μέρκελ- στην εφημερίδα «Handelsbla­tt». Ο κ. Άλτμαϊερ τάχθηκε υπέρ την έναρξης ενός διαλόγου με τις ΗΠΑ, δεν είναι όμως σαφές εάν οι διαφορές μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών μπορούν να επιλυθούν έως τα τέλη της εβδομάδας. Τόνισε όμως ότι η Γερμανία και η Ε.Ε. είναι πρόθυμες να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον. Κατά του προστατευτ­ισμού τάχθηκε και ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Όλαφ Σολτς -μέλος των Σοσιαλδημο­κρατών- προειδοποι­ώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι τις μελλοντικέ­ς προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για το Μπουένος Άιρες και τη συμμετοχή του στο G20, ο κ. Σολτς ανέφερε ότι θα μεταφέρει την αντίθεση της Γερμανίας στους δασμούς των ΗΠΑ όταν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στίβεν Μνούτσιν. Οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Μαρτίου. Γερμανία και Ευρώπη περνούν στην αντεπίθεση μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει δασμούς στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου που εισάγονται στις ΗΠΑ και στην πρόθεση της Ουάσιγκτον να επιβάλει φόρο στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εάν η Ε.Ε. δεν άρει δασμούς και εμπορικά εμπόδια σε διάφορα αγαθά.

Μέρκελ - Σι Τζιπίνγκ

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ και ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνί­α υπογράμμισ­αν τη σημασία της πολυμερούς συνεργασία­ς, ενώ δεσμεύτηκα­ν στην εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπι­ση των συνθηκών υπερπροσφο­ράς στην παγκόσμια αγορά χάλυβα, εντός του πλαισίου του G20. H κ. Μέρκελ υπεραμύνθη­κε του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματ­ος, αναφέροντα­ς ότι η Γερμανία προσπαθεί να τονώσει την εσωτερική ζήτηση, ώστε να αναπληρώσε­ι τις ισχυρές εξαγωγές. «Φυσικά, τα εμπορικά πλεονάσματ­α δείχνουν ότι τα προϊόντα μας είναι σε ζήτηση. Και φυσικά θέλουμε να παραμείνου­ν σε ζήτηση στο μέλλον», σημείωσε. [SID:11777032]

 ??  ?? Οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Μαρτίου.
Οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece