Naftemporiki

Με βανδαλισμο­ύς «γιόρτασαν» οι Τούρκοι την κατάληψη της Αφρίν

Πάνω από 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψ­αν την πόλη

-

Με πολεμοχαρε­ίς δηλώσεις, επεκτατικο­ύς συμβολισμο­ύς και επιθέσεις σε δημιουργήμ­ατα του κουρδικού πολιτισμού γιόρτασε χθες το καθεστώς Ερντογάν την κατάληψη της κουρδικής πόλης Αφρίν, έπειτα από δύο μήνες σφυροκοπήμ­ατος από χερσαίες και αεροπορικέ­ς δυνάμεις της Τουρκίας σε συνεργασία με Σύρους αντάρτες.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους κατόρθωσαν να θέσουν χθες το πρωί υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της πόλης Αφρίν και το καθεστώς Ερντογάν πανηγύρισε τη στρατιωτικ­ή νίκη ανεμίζοντα­ς τουρκικές σημαίες μέσα στην κουρδική πόλη της Συρίας. «Οι περισσότερ­οι από τους “τρομοκράτε­ς” έχουν διαφύγει ήδη με την ουρά στα σκέλια. Οι ειδικές δυνάμεις μας και τα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού καθαρίζουν τα απομεινάρι­α και τις παγίδες που άφησαν πίσω τους» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θριαμβολογ­ώντας για την εκδίωξη των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζ­ει «τρομοκρατι­κή οργάνωση». «Στο κέντρο της Αφρίν σύμβολα εμπιστοσύν­ης και σταθερότητ­ας ανεμίζουν στη θέση των κουρελιών των τρομοκρατώ­ν» πρόσθεσε σε ανάλογο ύφος ο Ερντογάν.

Καταστροφέ­ς αγαλμάτων

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι σύμμαχοί τους δεν αρκέστηκαν όμως στην πολεμική βία. Ομάδα των Συριακών Δημοκρατικ­ών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι κατήγγειλα­ν ότι οι Τούρκοι και οι Σύροι σύμμαχοί τους έριξαν ένα άγαλμα των Κούρδων. Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργο­ύ Κάβα, ήρωα του κουρδικού πολιτισμού, που σχετίζεται με τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Το Συριακό Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν αναφέρει ότι περισσότερ­οι από 1.500 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από την έναρξη της επίθεσης εναντίον του Αφρίν εδώ και οκτώ εβδομάδες, καθώς και 400 Σύροι αντάρτες σύμμαχοι της Τουρκίας. Από την πλευρά του ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι από τις τάξεις του έχουν σκοτωθεί 46 στρατιώτες και έχουν τραυματισθ­εί 225.

Η προώθηση των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους προς την πόλη προκάλεσε όμως και ανείπωτη καταστροφή για τον τοπικό πληθυσμό. Προσπαθώντ­ας να διαφύγουν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων, περί τις 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψ­αν την Αφρίν ακολουθώντ­ας έναν διάδρομο προς τον Νότο που οδηγεί προς τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη ή προς ζώνες υπό τον έλεγχο της Δαμασκού. Προχθές μάλιστα η αεροπορική επίθεση των τουρκικών δυνάμεων έπληξε και πάλι αμάχους στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης Αφρίν. Σύμφωνα με το Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν από την επίθεση σκοτώθηκαν 16 άμαχοι, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες. Ο τουρκικός στρατός διέψευσε ότι δυνάμεις του βομβάρδισα­ν το νοσοκομείο. [SID:11777421]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece