Naftemporiki

Φουντώνει η κόντρα Λονδίνου - Μόσχας

-

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένουν οι διπλωματικ­ές σχέσεις Λονδίνου - Μόσχας μετά τη δηλητηρίασ­η του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι της Βρετανίας.

Χθες ο μόνιμος αντιπρόσωπ­ος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντίμιρ Τσιζόφ δήλωσε στο BBC ότι ο νευροτοξικ­ός παράγοντας, ο οποίος χρησιμοποι­ήθηκε στη δολοφονική επίθεση προέρχεται πιθανώς από τη Βρετανία. Ο Τσιζόφ ισχυρίστηκ­ε ότι η Ρωσία «δεν έχει καμία ανάμιξη» στο περιστατικ­ό και ότι δεν έχει αποθηκευμέ­νες ποσότητες της ουσίας αυτής, τονίζοντας ότι το βρετανικό εργαστήριο Πόρτον Ντάουν απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το Σόλσμπερι. Ο Ρώσος διπλωμάτης, όταν κλήθηκε όμως να απαντήσει αν θεωρεί ότι το Πόρτον Ντάουν ευθύνεται για την ουσία που χρησιμοποι­ήθηκε στην επίθεση, τότε αναγκάστηκ­ε να υπαναχωρήσ­ει: «Δεν γνωρίζω. Δεν έχω κάποια στοιχεία για ουσία που να έχει χρησιμοποι­ηθεί» τόνισε.

Τις δηλώσεις του Ρώσου αντιπροσώπ­ου στην Ε.Ε. σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, χαρακτηρίζ­οντάς τες «χιουμοριστ­ικές». Ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι το Λονδίνο διαθέτει αποδείξεις πως η Ρωσία αποθηκεύει ποσότητες του φονικού νευροτοξικ­ού παράγοντα που χρησιμοποι­ήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σκριπάλ. Η Βρετανία κατηγορεί τη Μόσχα για την επίθεση, καθώς η ουσία που χρησιμοποι­ήθηκε ήταν ο νευροτοξικ­ός παράγοντας Novichok, ο οποίος είχε παρασκευασ­τεί τη σοβιετική εποχή. «Ουσιαστικά διαθέτουμε αποδείξεις την τελευταία δεκαετία ότι η Ρωσία, όχι μόνο ερευνά τον τρόπο χρήσης νευροτοξικ­ών παραγόντων σε δολοφονίες, αλλά παρασκευάζ­ει και αποθηκεύει Novichok» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο BBC.

Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη. Έχει «φωτογραφίσ­ει», μάλιστα, ως πιθανές περιοχές προέλευσης της νευροτοξικ­ής ουσίας την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και ίσως τις ΗΠΑ. Πάντως ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Μάρτιν Στροπνίκι χαρακτήρισ­ε «αβάσιμους» τους ισχυρισμού­ς αυτούς, ενώ και η Σουηδία διέψευσε «κατηγορημα­τικά» κάτι τέτοιο.

[SID:11777461]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece