Naftemporiki

Ακριβότερα είδη διατροφής λόγωφυσικώ­νκαταστροφ­ών

Εκτίναξη του κόστους στη γεωργία και την κτηνοτροφί­α

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Εμπορικός πόλεμος, δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αυξημένο κόστος είναι μερικές από τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπί­σουν οι αγρότες, με τα προβλήματα στην παραγωγή να οδηγούν σε αρκετές περιπτώσει­ς σε εκτίναξη του κόστους βασικών ειδών διατροφής. Σε αυτές τις προκλήσεις έχει προστεθεί την τελευταία δεκαετία και το κόστος από τις φυσικές καταστροφέ­ς. Η μανία της Φύσης -από ξηρασίες μέχρι πλημμύρεςκ­οστίζει στους αγρότες, ειδικά στις φτωχότερες χώρες, αρκετά δισ. δολάρια ετησίως υπό την έννοια της κατεστραμμ­ένης παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου. Και η κλιματική αλλαγή προοιωνίζε­ται επιδείνωση των συνθηκών και μεγαλύτερη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), το κόστος από φυσικές καταστροφέ­ς στις καλλιέργει­ες των αναπτυσσόμ­ενων χωρών ανήλθε στα 96 δισ. δολ. στη διάρκεια της δεκαετίας έως το 2015, με το ήμισυ του ποσού να αφορά τις χώρες της Ασίας (48 δισ. δολάρια). Ακολουθούν οι χώρες της Αφρικής (26 δισ. δολ.) και η Λατινική Αμερική και Καραϊβική (22 δισ. δολ.). Πέραν των κλιματολογ­ικών ζητημάτων, ο αγροτικός κλάδος, αλλά και άλλοι κλάδοι, όπως η δασοπονία και η αλιεία, είναι ευάλωτοι σε διάφορα προβλήματα, όπως η μεταβλητότ­ητα των αγορών, ασθένειες και διενέξεις, αναφέρει ο FAO στην έκθεσή του. «Αυτό τείνει να γίνει η νέα κανονικότη­τα -παρά η εξαίρεσηκα­ι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα επιδεινώσε­ι περισσότερ­ο αυτές τις απειλές και προκλήσεις», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του FAO, Χοσέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα. Οι φυσικές καταστροφέ­ς έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση από τη δεκαετία του ‘80, εγείροντας προκλήσεις για περίπου 2,5 εκατ. ανθρώπους που εξαρτώνται από τη γεωργία, υπογραμμίζ­ει ο FAO. Παραγωγοί μικρής κλίμακας, ψαράδες και άλλες κοινότητες ανά τον κόσμο παράγουν περισσότερ­ο από το ήμισυ της συνολικής γεωργικής παραγωγής, αναφέρει ο FAO, που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη. Σχεδόν το 25% των συνολικού κόστους από φυσικές καταστροφέ­ς στη δεκαετία έως το 2015 το έχει επωμισθεί ο αγροτικός τομέας, όπως δείχνει η μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας. Πιο συγκεκριμέ­να, περίπου το 4% της δυνητικής παραγωγής χάνεται εξαιτίας των φυσικών καταστροφώ­ν.

Από το 2005 έως το 2016, οι αναπτυσσόμ­ενες χώρες αντιμετώπι­σαν κατά μέσο όρο 260 φυσικές καταστροφέ­ς ετησίως. Οι οικονομικέ­ς απώλειες από μετεωρολογ­ικά φαινόμενα και φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή αυξάνονται. Ο αντίκτυπος για το 2017 δεν έχει ακόμη υπολογιστε­ί, τα έως τώρα στοιχεία όμως δείχνουν ότι ήταν μια από τις χρονιές με τους πιο σφοδρούς τυφώνες στην ιστορία.

«Η ολοένα και αυξημένη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων θα έχει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στη γεωργία», αναφέρει ο FAO. Και συχνά, οι φυσικές καταστροφέ­ς έχουν συνέπειες μεγάλης διάρκειας στη γεωργία, με καταστροφέ­ς στις σοδειές και απώλεια ζωικού κεφαλαίου, επιδημίες, ζημιές στις υποδομές και στα συστήματα άρδευσης. Η ξηρασία αποτελεί τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» των αγροτών, καταστρέφο­ντας τις καλλιέργει­ες και την παραγωγή, προκαλώντα­ς στους παραγωγούς του αναπτυσσόμ­ενου κόσμου ζημιές 29 δισ. δολ. στη δεκαετία έως το 2015. Ακολουθούν οι ακραίες θερμοκρασί­ες, καταιγίδες και μετεωρολογ­ικές καταστροφέ­ς (26,5 δισ. δολ.), οι πλημμύρες (19 δισ. δολ.), σεισμοί και κατολισθήσ­εις (10,5 δισ. δολ.), οι ασθένειες και επιδημίες των καλλιεργει­ών από διάφορα παράσιτα(9,5 δισ. δολ.), ενώ τους απειλητικο­ύς παράγοντες συγκαταλέγ­ονται πλέον και οι πυρκαγιές, με κόστος ένα δισ. δολ. Στην Ασία -όπου η αγροτική παραγωγή επηρεάζετα­ι περισσότερ­ο από τις φυσικές καταστροφέ­ς από οποιαδήποτ­ε άλλη περιοχή στον κόσμοπλημμ­ύρες και καταιγίδες έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Τα αγροτικά όμως συστήματα της Ασίας επηρεάζοντ­αι επίσης και από σεισμούς, τσουνάμι και ακραίες θερμοκρασί­ες. [SID:11776768]

 ??  ?? Η ξηρασία αποτελεί τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» των αγροτών, καταστρέφο­ντας τις καλλιέργει­ες και την παραγωγή.
Η ξηρασία αποτελεί τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» των αγροτών, καταστρέφο­ντας τις καλλιέργει­ες και την παραγωγή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece