Naftemporiki

Φθηνότερη ζάχαρη λόγω υπερπροσφο­ράς

Αυξημένη παραγωγή και υψηλά αποθέματα

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

Ηακατέργασ­τη ζάχαρη βρέθηκε στο επίκεντρο τις δύο προηγούμεν­ες εβδομάδες, λόγω του ότι η τιμή της παρουσίασε έντονα σημάδια κάμψης έπειτα από ανησυχίες ότι θα προκύψει πλεόνασμα αποθέματος.

Από την αρχή του χρόνου η τιμή της ζάχαρης έχει υποχωρήσει 17%, με το προθεσμιακ­ό της συμβόλαιο την Παρασκευή να κλείνει στα 12,65 σεντ η λίβρα, ένα χαμηλό δυόμισι χρόνων. Αιτία αυτής της υπερπροσφο­ράς είναι η αυξημένη παραγωγή από την Ασία και συγκεκριμέ­να από την Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Και μάλιστα το οξύμωρο σε ό,τι αφορά τα αποθέματα ζάχαρης είναι πως οι φυτείες στην κεντρική και νότια Βραζιλία (η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως) της οποίας η σοδειά ξεκινάει τον Απρίλιο, θα μειώσουν την παραγωγή για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, από 36 εκατ. τόνους σε 31,6 εκατ. τόνους.

Οι παραγωγοί ζαχαροκάλα­μου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής χρόνο με τον χρόνο διαθέτουν όλο και περισσότερ­ο από το προϊόν τους στην παραγωγή αιθανόλης, αφού το βιοκαύσιμο χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ζαχαροκάλα­μου για να παραχθεί.

Η τιμή της αιθανόλης παρουσιάζε­ι αυξητικές τάσεις, όπως και η ζήτηση στη Βραζιλία. Από τη μία λοιπόν η Βραζιλία, ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, μειώνει την παραγωγή της, από την άλλη η Ινδία και η Ταϊλάνδη την αυξάνουν, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος πλεονασματ­ικών αποθεμάτων.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσ­ει έναν έντονο προβληματι­σμό στους παραγωγούς, καθώς φοβούνται πως αν η τιμή της ζάχαρης υποχωρήσει κι άλλο θα υποστούν μεγάλες ζημιές, ενώ φοβούνται και ότι θα υπάρξει μία μερίδα επενδυτών που θα στοιχηματί­σει υπέρ της περαιτέρω μείωσης της τιμής της.

Τα πράγματα δείχνουν να γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνα για τη ζάχαρη τα τελευταία χρόνια λόγω και της ζήτησης. Με την παγκόσμια τάση στις αναπτυγμέν­ες και αναπτυσσόμ­ενες κοινωνίες να είναι στραμμένη σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, η ζάχαρη στα περισσότερ­α προγράμματ­α διατροφής είτε απουσιάζει εντελώς είτε προτείνοντ­αι υποκατάστα­τά της.

Αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότερ­ος κόσμος να περιορίζει ή και να αποκλείει τη ζάχαρη από την καθημερινή του διατροφή.

Σαφώς και η ζάχαρη δεν μπορεί να απουσιάσει από τη διατροφική αλυσίδα, αυτό όμως που διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα είναι πως το 2018 θα είναι μία χρονιά με αρκετά προβλήματα για αυτήν. [SID:11776974]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece