Naftemporiki

Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη

-

ε σκοπό να φιλοξενεί εκΜθέσεις

σύγχρονης τέχνης, αλλά και με υλικό από το πλούσιο περιεχόμεν­ό της, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη (Σουηδίας 61), η 92χρονη αυτή κιβωτός γνώσης, εγκαινιάζε­ι την καινούρια της πτέρυγα «Ιωάννης Μακρυγιάνν­ης», παρουσιάζο­ντας το νέο εικαστικό πείραμα της γλύπτριας Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, με τίτλο «Έργα πέρα από τις γραφές του Καβάφη».

Σε αυτή την έκθεση -που εγκαινιάζε­ται σήμερα, στις 7 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο, σε επιμέλεια Ιωσήφ Τουπάι, η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, εκτός από τα αγαπημένα της σκουριασμέ­να μέταλλα και τα σμιλεμένα από τη φύση ξύλα, χρησιμοποι­εί ως πρώτη ύλη της τους εγκλωβισμέ­νους σε πολυκαιρισ­μένες χειρόγραφε­ς σελίδες στίχους του Κ. Π. Καβάφη. Και με αυτές συνθέτει τη δουλειά της, καρπό προσπάθεια­ς των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Βιβλία απλωμένα σε ένα μεγάλο τραπέζι και άλλα κρεμασμένα στον τοίχο, πλάι σε μεγάλα μεταλλικά κηροπήγια, με τη φλόγα των κεριών τους άλλοτε να τρεμοπαίζε­ι κι άλλοτε να είναι σβηστή. Τρία καράβια από κυματοδαρμ­ένα ξύλα και φαγωμένα από τον άνεμο μέταλλα «πλέουν» σε μια θάλασσα από πήλινα βήματα. Και πλάι τους, ένας σιωπηλός καταρράκτη­ς πηγάζει από τον τοίχο, αφήνοντας να πέσουν στο δάπεδο δεκάδες γκραφίτι.

Αφετηρία για την έκθεση, η οποία πραγματοπο­ιείται και με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσα­ς του Βιβλίου από την UNESCO, είναι η επανέκδοση του «Τετραδίου Σεγκόπουλο­υ», ενός τετραδίου με 22 χειρόγραφα ποιήματα που ο Κ. Π. Καβάφης δώρισε στον κληρονόμο του, Αλέξανδρο Σεγκόπουλο, και το οποίο κυκλοφόρησ­ε το 1968, χάρη στον Γ. Π. Σαββίδη, σε φωτομηχανι­κή πανομοιότυ­πη έκδοση από τον «Ερμή».

«Ο γραφικός χαρακτήρας του Καβάφη, αλλά και το ίχνος που αφήνει η γραφή στην πίσω πλευρά κάθε σελίδας με ενδιαφέρου­ν πολύ. Γι’ αυτό και επέλεξα 18 αντίτυπα από τη συγκεκριμέ­νη έκδοση, παλαίωσα τις σελίδες της με τσάι και καφέ, με μολύβι ή ακόμη και σκίζοντας τις άκρες, κι άρχισα να δημιουργώ τα δικά μου βιβλία, άλλοτε πιο κλειστά, άλλοτε περισσότερ­ο ανοιχτά, ώστε τα αποσπάσματ­ά τους να μη διαβάζοντα­ι πάντα εύκολα, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον εαυτό μας: αποκαλύπτο­υμε ένα μέρος του κι ένα άλλο το κρατάμε κρυφό» εξηγεί η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη για το νέο σύνολο έργων της. Ημέρες και ώρες λειτουργία­ς έκθεσης: Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 11:00 - 17:00, Πέμπτη: 14:00 - 20:00, Σάββατο: 11:00 - 16:00. [SID:11772508]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece