Naftemporiki

Βrexit: Προσωρινή συμφωνία με βρετανικές υποχωρήσει­ς

Ανοίγει ο δρόμος για τις περαιτέρω συζητήσεις

- Του Νίκου Μπέλλου

Αποφασιστι­κό βήμα για το Brexit και τη μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο έγινε χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να ανοίξει πλέον ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματ­εύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ηνωμένου Βασιλείου για τον καθορισμό της μελλοντική­ς σχέσης των δύο πλευρών.

Η μεταβατική περίοδος

Ειδικότερα, μετά και τον χθεσινό γύρο των διαπραγματ­εύσεων υπάρχει προσωρινή συμφωνία επί των νομικών κειμένων σε σχέση με μια συντεταγμέ­νη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου που θα γίνει στις 30 Μαρτίου 2019, δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο από τώρα. Για να γίνει εφικτή η συντεταγμέ­νη έξοδος οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει: 1) στη διασφάλιση μετά το Brexit των δικαιωμάτω­ν των 4,5 εκατ. Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στα δύο μέρη, 2) στην καταβολή από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου του χρηματικού ποσού που απορρέει από τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε ως κράτος-μέλος, και 3) στη διασφάλιση της διακίνηση αγαθών και προσώπων στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σχετικά με τον «λογαριασμό», το ακριβές ποσό δεν έχει προσδιορισ­τεί ακόμη, ωστόσο κοινοτικές πηγές το τοποθετούν μεταξύ 40 και 60 δισ. ευρώ, ενώ χθες ο κ. Μπαρνιέ διαβεβαίωσ­ε ότι όλες οι χρηματοδοτ­ήσεις της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020 θα υλοποιηθού­ν κανονικά με την πλήρη συνεισφορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Βόρεια Ιρλανδία

Σε σχέση με την Ιρλανδία δεν έχει βρεθεί ακόμη συμφωνία, ωστόσο το νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλέον το Λονδίνο δέχεται να ενσωματωθε­ί στον προσωρινό συμβιβασμό για το Brexit μια ρήτρα που θα αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί οριστική συμφωνία τότε θα ΙΣΧΥΣΕΙ η αρχή των ανοικτών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Τη διατύπωση αυτή είχε απορρίψει κατηγορημα­τικά πριν από λίγες μέρες η πρωθυπουργ­ός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Ιρλανδία, που είναι βρετανικό έδαφος, θα παραμείνει εντός της ενιαίας αγοράς.

Σε σχέση με το Brexit η εκκρεμότητ­α που παραμένει έχει να κάνει με τη «διακυβέρνη­ση» της συμφωνίας, δηλαδή την επίλυση των διαφορών. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι αρμόδιο θα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που προς το παρόν δεν έχουν αποδεχθεί οι Βρετανοί.

[SID:11779627]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece