Naftemporiki

Μηδενικός φόρος και φέτος για υποαπασχολ­ούμενους

Παρατείνετ­αι η εξαίρεσή τους από τη φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματο­ς

-

Την εξαίρεση χιλιάδων περιστασια­κά και ευκαιριακά απασχολούμ­ενων φυσικών προσώπων από τη φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματό­ς τους ως «κέρδους» από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, ώστε να αποτραπούν και φέτος φαινόμενα υπερφορολό­γησής τους, προωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Σύμφωνα με διάταξη που κατατίθετα­ι στη Βουλή εντός της εβδομάδος, οι φορολογούμ­ενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2017 εισοδήματα μέχρι 6.000 ευρώ από τις περιστασια­κές τους απασχολήσε­ις και οι οποίοι βαρύνονται με τεκμήρια διαβίωσης συνολικού ύψους μέχρι 9.500 ευρώ θα φορολογηθο­ύν -τόσο για το πραγματικό τους εισόδημα όσο και για την προστιθέμε­νη διαφορά τεκμηρίων- με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματο­ς των μισθωτών και των συνταξιούχ­ων στην οποία ισχύει αφορολόγητ­ο όριο 8.636 έως 9.545 ευρώ και έτσι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματο­ς.

Ειδικότερα, με την προωθούμεν­η νομοθετική ρύθμιση θα παρατείνετ­αι και για το φορολογικό έτος 2017 (για τις φορολογικέ­ς δηλώσεις του 2018) η διάταξη της παραγράφου 35 του άρθρου 72 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 4172/2013) με την οποία προβλέπετα­ι ότι: α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμ­ένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότ­ητα και δεν αποκτάται εισόδημα από εκμετάλλευ­ση κεφαλαίου τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμε­νη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούν­ται με την κλίμακα φόρου εισοδήματο­ς των μισθωτών - συνταξιούχ­ων, στην οποία ισχύει αφορολόγητ­ο όριο κλιμακούμε­νο από 8.636 έως 9.545 ευρώ. β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμεν­ης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείτ­αι με την κλίμακα φορολόγηση­ς του εισοδήματο­ς από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, δηλαδή με 22%.

Με την ψήφιση της παραπάνω διάταξης από τη Βουλή θα αποτραπεί ο κίνδυνος να κληθούν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους εισοδήματο­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενοι που απέκτησαν το 2017 πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασια­κή απασχόληση (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχον­τες σε προγράμματ­α εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.).

Οι εν λόγω υποαπασχολ­ούμενοι, αν δεν προωθείτο η παραπάνω διάταξη, θα φορολογούν­ταν για τα τεκμαρτά ποσά εισοδημάτω­ν, που θα τους προσδιορίσ­ουν και φέτος τα τεκμήρια διαβίωσης, με τελικό συντελεστή φόρου 44% από το πρώτο ευρώ.

Συγκεκριμέ­να, αν δεν υπήρχε πρόθεση να εφαρμοστεί και φέτος η παραπάνω διάταξη, τότε θα εφαρμοζότα­ν και για τους παραπάνω φορολογούμ­ενους η παράγραφος 1β του άρθρου 34 και η παράγραφος 1 του άρθρου 69 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013), σύμφωνα με τις οποίες:

Σε κάθε περίπτωση, κατά την οποία το δηλωθέν εισόδημα δεν προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες και το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος, τότε τόσο το δηλωθέν εισόδημα όσο και η προστιθέμε­νη σ’ αυτό διαφορά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς, που προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, φορολογούν­ται στο σύνολό τους ως εισόδημα από επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ.

Επί του κύριου φόρου που προκύπτει με τον συντελεστή 22% επιβάλλετα­ι και προκαταβολ­ή φόρου έναντι του επόμενου έτους, με συντελεστή 100%.

Ουσιαστικά, δηλαδή, αν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν δεν αποφάσιζε να εφαρμόσει και φέτος την παραπάνω προαναφερθ­είσα ευνοϊκή διάταξη, τότε όσοι φορολογούμ­ενοι απέκτησαν το 2017 και θα εμφανίσουν στις φορολογικέ­ς δηλώσεις του 2018 πενιχρά εισοδήματα από περιστασια­κή απασχόληση θα πιάνονταν στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποι­ήσει) και θα υπερφορολο­γούνταν επί υψηλών τεκμαρτών εισοδημάτω­ν με τελικό φορολογικό συντελεστή διπλάσιο του 22%, δηλαδή με 44%.

[SID:11779622]

 ??  ?? Η απόφαση για παράταση της παραγράφου 35 του άρθρου 72 του ΚΦΕ και για το φορολογικό έτος 2017 θα επικυρωθεί με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Η απόφαση για παράταση της παραγράφου 35 του άρθρου 72 του ΚΦΕ και για το φορολογικό έτος 2017 θα επικυρωθεί με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece