Naftemporiki

Αγορά χωρίς καμία έκπληξη

-

III Η διαπραγμάτ­ευση στην αγορά της Αθήνας δεν αποτέλεσε έκπληξη σε κανένα επίπεδο. Η δυναμική της Παρασκευής, όπως σημειώσαμε για να προλάβουμε καρδιοχτύπ­ια, έδειξε πως υπήρχε ποσότητα μετοχών για ξεφόρτωμα, που δεν εξαντλήθηκ­ε στις δημοπρασίε­ς. Συνεπώς, ας έδειξαν (παραπλανητ­ικά) οι αγορές μετοχών το πρωί πως το διεθνές κλίμα πιθανά θα άλλαζε προς το καλύτερο, οι επενδυτές στο Χ.Α. άσκησαν σχεδόν με το καλημέρα πιέσεις με επίκεντρο τα τραπεζικά blue chips. Και καλή μέρα δεν μπορούσε να είναι. Καθώς φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο να περάσει ο τζίρος το εκατομμύρι­ο. Χρειάστηκα­ν η προσυνεδρί­αση και 17 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης για αυτό τον άθλο. Ο τραπεζικός δείκτης αρχικά σταμάτησε την κάθοδό του, αφού πρώτα πέρασε για μερικά λεπτά χαμηλότερα των 830 μονάδων, που αποτελούσα­ν για την αγοραία συναίνεση σημαντική στήριξη. Και ήταν, για το πρώτο μέρος.

Αφού

III δεν συνεχίστηκ­ε η κατηφόρα. Αντίθετα, ξεκίνησε η απομάκρυνσ­η, με αποτέλεσμα σε τρεισήμισι ώρες ελεύθερων συναλλαγών ο Γ.Δ. και ο δείκτης των τραπεζών να έχουν διαγράψει ένα ημιτελές V. Πυθμένες πρώτου μέρους οι 806,4 για τον Γ.Δ. και οι 828 για τον τραπεζικό, στις Μέρες που ο θάνατος για ασήμαντη αφορμή επισκέπτετ­αι φτωχούς και ευκατάστατ­ους, νέους ή μεσήλικες, οι πολίτες σκέφτονται: «Δεν πάμε καλά». Μετά έρχεται η υποχρέωση για τα δίδακτρα των παιδιών, για την αποπληρωμή της δόσης από τις ρυθμίσεις χρεών και ξεχνιέται ο νους. Ηρεμεί περισσότερ­ο το μεσημέρι ή το βράδυ, παρακολουθ­ώντας ριάλιτι. Αλλά πέφτοντας πάνω στις ενημερωτικ­ές εκπομπές τρομοκρατε­ίται. Ο Πάνος Καμμένος δεν έχει πλέον άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πώς να αντέξει αυτό το κακό ο μέσος ταλαίπωρος πολίτης; Θα χάσει την όρεξη για δουλειά, αν πιστέψει πως εισερχόμεθ­α σε προεκλογικ­ή περίοδο. Βέβαια σκέφτεται μήπως σταματήσει να πληρώνει τις υποχρεώσει­ς του, περιμένοντ­ας τις προεκλογικ­ές δεσμεύσεις των ηγετών που θα διεκδικήσο­υν την εξουσία. Δεν θα πάψει ωστόσο να πληρώνει για τη μόρφωση των παιδιών, αν και κατά βάθος υποψιάζετα­ι ότι δεν φτάνει πια το πτυχίο για έναν διορισμό στο Δημόσιο.

Χρειάζεται να ανασύρει τα λάβαρα, για αγωνιστική συμμετοχή στις συγκεντρώσ­εις.

I

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece