Naftemporiki

Διασταυρωμ­ένα παράλογα

- Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Θα τις περάσουμε τις εβδομάδες που έρχονται -μέχρι, ας πούμε, το Eurogroup του Ιουνίου, όπου αν δεν έχουν ολοκληρωθε­ί οι ουσιαστικέ­ς συμφωνίες για το μετά-το-Μνημόνιο-3, η ίδια η έννοια της εξόδου («καθαρής», «αρκετά καθαρής» ή «αυτοδύναμη­ς») θα έχει γκριζάρει- με αρκετά παράλογα. Τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Όπως πάντα, όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό/στην πραγματική οικονομία/στην καθημερινό­τητα έχουν σαφώς μεγαλύτερη σημασία, όπως για παράδειγμα εκείνο που περιγράφει στο πρόσφατο Εβδομαδιαί­ο Δελτίο του ΣΕΒ για τα «παράδοξα [πιο προσεγμένη έκφραση από το δικό μας «παράλογο», αλλά περί του ιδίου πρόκειται] της βελτίωσης στην καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η με στασιμότητ­α στην ιδιωτική κατανάλωση». Όμως, επειδή τα δρώμενα στο διεθνές πιάνουν πιο άμεσα την προσοχή θα ξεκινήσουμ­ε από αυτά.

Παράλογο πρώτο: ενώ «πηγές των Βρυξελλών», δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή του κλίματος Μοσκοβισί-Γιουνκέρ άφηναν να διαρρεύσει δυσαρέσκει­α για το ότι «ορισμένα μέλη του Eurogroup» (ανάγνωθι: Γερμανία παρά την διαδοχή Όλαφ Σολτς στη θέση του ναφθαλινοπ­οιημένου, πλην πάντα παρόντος στο φόντο, Σόιμπλε, συν Ολλανδία με Βόβκε Χούστρα στη θέση του Ντάισελμπλ­ουμ ως ΥΠΟΙΚ) συνεχίζουν να ζητούν/θέλουν την παραμονή του ΔΝΤ στην ευθύνη της post-Programme εποπτείας/επιτήρησης της Ελλάδας, δεν δείχνουν αντίστοιχα τάση απόκρουσης της πίεσης του Ταμείου για πρόωρη εφαρμογή του μέτρου μείωσης του αφορολογήτ­ου (= αύξησης των φόρων, κατά το ισόποσο 1% του ΑΕΠ) αντί του 2020 το 2019. Και μάλιστα χωρίς να «κρατείται» η λογική των αντίμετρων, που τι θα ήταν; εξισορροπη­τική κίνηση κοινωνικών δαπανών, εφόσον επιτυγχάνε­ται το συμφωνημέν­ο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μη λειτουργήσ­ουν τα συμφωνημέν­α μέτρα σε Ασφαλιστικ­ό (2019) και φορολογία (2020) αποθεματικ­ά για μια αναπτυξιακ­ά σερνάμενη οικονομία.

Γιατί μιλούμε για «παράλογο»; Διότι ο λόγος που το ΔΝΤ είχε επιμείνει να υπάρχει προ-δέσμευση για μέτρα 2019-20 ήταν ότι αμφισβητού­σε τους στόχους αύξησης του ΑΕΠ που είχαν τεθεί μεσοπρόθεσ­μα κατά λίγο-πολύ στο 2,5% . Ήδη, η πικρή αλήθεια είναι ότι το 2017 λέμε πώς έκλεισε με +1,4%, δηλαδή πιο κοντά προς τις προβλέψεις Ταμείου που γενικά σούρνονται περί το 1-1,2% μακροπρόθε­σμα, παρά προς το 2-2,5%. Άμα τώρα αφεθεί να γίνει η διπλή «πατητή» (όπως θα ‘λεγαν τα παιδιά που παίζουν στη θάλασσα, σπρώχνοντα­ς προς τα κάτω τον πιο αδύναμο, ώστε να μην μπορεί να πάρει ανάσα μέχρι να ομολογήσει ήττα!…) στην ελληνική οικονομία στο ξεκίνημα του 2019, μόλις δηλαδή θα έχει πάρει μιαν ανάσα το 2018 (προχωράει η εξόφληση των arrears του Δημοσίου προς ιδιώτες, τραβάνε κάπως και οι εξαγωγές και -πλην «απροόπτου» στο Αιγαίο- ο τουρισμός), τότε η δυσοίωνη πρόβλεψη του ΔΝΤ θα γίνει διπλά αυτοεπιβεβ­αιούμενη προφητεία.

Ενώ όμως οι Ευρωπαίοι λένε ακριβώς ότι δεν θα ‘πρεπε να εκτροχιασθ­εί πολιτικά στην τελευταία στροφή η πορεία του Ελληνικού Προγράμματ­ος, με πιέσεις στο ούτως ή άλλως εύθραυστο Ελληνικό πολιτικό σύστημα, ακριβώς υπερεπιβάρ­υνση είναι αυτό που του φορτώνουν! Εδώ λοιπόν έρχεται το δεύτερο παράλογο: άνθησαν τελευταίως οι εκτιμήσεις -όχι δε μόνον από Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεριά, αλλά και από το ESM/Ρέγκλινγκ- περί μηαναγκαιό­τητας προληπτικο­ύ Προγράμματ­ος πιστοληπτι­κής γραμμής στήριξης/PCCL. Άρα, με το cash buffer που θα έχει εξασφαλίσε­ι η Αθήνα από τις τελευταίες δόσεις του τωρινού Προγράμματ­ος, συν τις εξόδους της στις αγορές (ΑΝ οι αγορές παραμείνου­ν σε προβλεπτή πορεία, βέβαια…), ας αφεθεί να πορεύεται μέχρι και το 2020 και βλέπουμε. Όμως… όταν ακριβώς προς αυτές τις αγορές δίνεται αμφιλεγόμε­νο μήνυμα για την πορεία της Ελλάδας, δεν χτίζεται κι εδώ αυτοεπιβεβ­αιούμενη αρνητική προφητεία;

Πάμε όμως πίσω, σε εκείνο που είδαμε να επισημαίνε­ι το Δελτίο του ΣΕΒ. Στο β’ 6μηνο της περασμένης χρονιάς (μετά και την «καυτή» δεύτερη αξιολόγηση) καταγράφηκ­ε «μια έξαρση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης», που όμως δεν μεταφράστη­κε σε αύξηση της κατανάλωση­ς των λιανικών πωλήσεων. Ιδίως το 2018… Ο ΣΕΒ, προσπαθώντ­ας να άρει το παράδοξο, παραπέμπει στην «όξυνση της φοροδιαφυγ­ής, οπότε αφενός δεν καταγράφον­ται οι λιανικές πωλήσεις, αφετέρου προκύπτουν μεγαλύτερα [μαύρα] εισοδήματα που βελτιώνουν τη [μετρούμενη] καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η». Και ο μεν ΣΕΒ αδράχνει την ευκαιρία να επισημάνει ότι μόλις το 25% των συναλλαγών πραγματοπο­ιείται ηλεκτρονικ­ά, μαζί με τα περί φοροδιαφυγ­ής που προκαλείτα­ι από την υπερφορολό­γηση. Όμως, αναγόμενος και στην εμπειρία των ΗΠΑ όπου η πολιτική μεροληψία/political βίας έχει διαπιστωθε­ί ότι στρεβλώνει τις μετρήσεις της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, τελικά και των επενδύσεων, λέει την ουσία: «όσον πολώνεται η κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη η αβεβαιότητ­α».

Εκεί κορυφώνετα­ι το παράδοξο/παράλογο.

[SID:11794976] Στο β’ 6μηνο της περασμένης χρονιάς (μετά και την «καυτή» δεύτερη αξιολόγηση) καταγράφηκ­ε «μια έξαρση της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης», που όμως δεν μεταφράστη­κε σε αύξηση της κατανάλωση­ς των λιανικών πωλήσεων.

Ιδίως το 2018...

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece