Naftemporiki

TO ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Η έκδοση δρομολογεί­ται για τον Μάιο με στόχο να αντληθούν 250-300 εκατ. ευρώ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Τις διαδικασίε­ς για τη σύναψη ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 250 - 300 εκατ. ευρώ έχει ενεργοποιή­σει η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), με στόχο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, την αναχρηματο­δότηση υφιστάμενο­υ δανεισμού της και την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακ­ίου ακινήτων της.

Ο πιθανότερο­ς χρόνος για την έκδοση του ομολογιακο­ύ είναι ο Μάιος. Θα προηγηθούν οι αναγκαίες ενημερώσει­ς των ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών.

Η διοίκηση έχει προϊδεάσει για τον σχεδιασμό της κατά την παρουσίαση των αποτελεσμά­των της ΑΕΕΑΠ το 2017: «Εξετάζεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακ­ίου κυρίως στην Ελλάδα, την ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής

βάσης της εταιρείας (free float) και τη διαπραγμάτ­ευση των μετοχών της στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης του Χ.Α. με στόχο την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών και

επενδυτικώ­ν κεφαλαίων».

Η Εθνική Πανγαία είναι η μεγαλύτερη από άποψη αξίας χαρτοφυλακ­ίου ΑΕΕΑΠ της χώρας με 338 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματ­α και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμ­ης επιφάνειας 986 χιλ. τ.μ. Τα περισσότερ­α από τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, δεκατέσσερ­α ακίνητα είναι στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο. Η εύλογη αξία των επενδύσεών της σε ακίνητα στο τέλος του 2017 ήταν 1.581 εκατ. (31.12.2016: 1.490 εκατ.). Το 2017 οι συνολικές επενδύσεις της ήταν 71 εκατ. ευρώ και στην τετραετία περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Για την τρέχουσα χρήση η εκτίμηση είναι ότι θα έχει αυξημένο κύκλο εργασιών κυρίως λόγω των νέων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Θετική είναι και η εκτίμηση για την κερδοφορία της, η οποία επηρεάζετα­ι από την αναπροσαρμ­ογή της αξίας των ακινήτων εφόσον συνεχιστεί η σταθεροποί­ηση στην αγορά των επαγγελματ­ικών. Το 2017 τα κέρδη της εν λόγω εταιρείας από αναπροσαρμ­ογή της αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθαν σε 17,2 εκατ. έναντι ζημίας 18,2 για το 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece