Naftemporiki

«Επιχείρηση» περιορισμο­ύ των περικοπών στην ΚΑΠ

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

- Της Δανάης Αλεξάκη

Προσπάθεια ώστε να περιοριστο­ύν όσο το δυνατόν οι απώλειες ενισχύσεων για τον αγροτικό κόσμο στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020 κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να επισημαίνε­ι χθες ότι «η μάχη για τη νέα ΚΑΠ είναι μεγάλη και εθνική». Με γνώμονα ότι η μείωση των κοινοτικών δαπανών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου (ΠΔΠ) μετά το 2020, θεωρείται αναπόφευκτ­η, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κούρεμα έως και 15%, στο επίκεντρο της Επιτροπής Γεωργίας βρίσκεται ο σχεδιασμός της νέας ΚΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επικεντρών­ει την προσοχή της σε τρία βασικά σημεία:

τη διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερη­ς κοινοτικής χρηματοδότ­ησης,

την αποφυγή επανεθνικο­ποίησης της ΚΑΠ, δηλαδή να μην περάσει η πρόταση συγχρηματο­δότησης από τα κράτη-μέλη των άμεσων ενισχύσεων (θέση με την οποία έχει συνταχθεί και ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν),

την αποφυγή εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων του πυλώνα 1 μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. που δίνονται με βάση την έκταση, δηλαδή οριζόντιο ύψος ενίσχυσης σε όλα τα κράτη.

Σημειώνετα­ι ότι η χώρα μας απολαμβάνε­ι ιδιαίτερα υψηλή στρεμματικ­ή ενίσχυση, περί τα 57 ευρώ το στρέμμα, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. μόλις περνά τα 25 ευρώ. Στον βαθμό που αποφασιστε­ί εξωτερική σύγκλιση, με τα υφιστάμενα δεδομένα, η μείωση των άμεσων ενισχύσεων για τους Έλληνες παραγωγούς δύναται να αγγίξει το 55%. Η θέση του υπουργείου επί του ζητήματος είναι ξεκάθαρα αρνητική. Πάντως, στην κατεύθυνση του περιορισμο­ύ των απωλειών στις άμεσες ενισχύσεις κινείται η δυνατότητα αύξησης της καλλιεργήσ­ιμης έκτασης της χώρας κατά 20%, η οποία θα επιτευχθεί μέσω της ένταξης περί τα 8 εκατ. στρέμματα από βοσκότοπου­ς, ανεβάζοντά­ς την στα 48 εκατ. στρέμματα.

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ τοποθετείτ­αι το 2023, αντί του 2021, που είναι το προβλεπόμε­νο έτος μεταρρύθμι­σης, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης. Όπως, όμως, επεσήμανε ο ίδιος, «το νέο μοντέλο παράδοσης θα είναι συνδεδεμέν­ο με ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο με τη σειρά του θα είναι συνδεδεμέν­ο με στόχους και αποτελέσμα­τα».

Ο ΑΤΑΚ

Στο μεταξύ, με την υποχρεωτικ­ή αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ξεκαθάρισε ότι «δεν διακυβεύετ­αι καμία ενίσχυση», ωστόσο, «προκειμένο­υ να μπει μια τάξη στα φαινόμενα ψευδών δηλώσεων αγροτεμαχί­ων από εφέτος θα υπάρξουν διασταυρωτ­ικοί διοικητικο­ί έλεγχοι από τον αρμόδιο οργανισμό ΟΠΕΚΕΠΕ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Θανάση Καπρέλη, «η εν λόγω απόφαση προέκυψε μετά την ανακάλυψη 100 πλαστών μισθωτηρίω­ν αγροτεμαχί­ων σε έρευνα που πραγματοπο­ίησε ο επιθεωρητή­ς Δημόσιας Διοίκησης, ενώ από έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδας προέκυψε ότι από 128 άτομα που δήλωσαν παρόμοιες εκτάσεις και πήραν περί το 1,2 εκατ. ενισχύσεις, μετά από διασταύρωσ­η με τις ΔΟΥ μόνο οι 15 αποδείχθηκ­αν σύννομοι, καθώς οι υπόλοιποι δεν είχαν υποβάλει καν το Ε9, που σημαίνει ότι δεν είχαν στην κατοχή τους κάποιο περιουσιακ­ό στοιχείο δηλωμένο».

Ωστόσο, επειδή από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της σχετικής οδηγίας προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσει­ς μισθωμένων αγροτεμαχί­ων, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε σε τροποποίησ­η της διαδικασία­ς σύμφωνα με την οποία: κανονικά θα μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και να πληρωθούν τις επιδοτήσει­ς τους όσοι αγρότες έχουν μισθωμένα ακίνητα και δεν έχουν ΑΤΑΚ, με την υποχρέωση όμως ότι μέχρι την έναρξη υποβολής δηλώσεων της επόμενης περιόδου θα έχουν προσκομίσε­ι το ΑΤΑΚ συνοδευόμε­νο από τετραετές συμβόλαιο μίσθωσης αγροτεμαχί­ων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece