Naftemporiki

ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩ­Ν ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

Ενθαρρυντι­κά τα στοιχεία για το β' εξάμηνο του 2017 - Με αύξηση τζίρου το 26% των επιχειρήσε­ων

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Επισφραγίζ­ει τις τάσεις σταθεροποί­ησης του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα το τελευταίο Βαρόμετρο της ΕΣΕΕ, αποκαλύπτο­ντας βεβαίως την απόσταση που υπάρχει από την υπόλοιπη Ευρώπη. Συγκεκριμέ­να, τα στοιχεία κρίνονται για πρώτη φορά ως αρκετά ενθαρρυντι­κά, αφού το 26% των επιχειρήσε­ων παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών το β’ εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το α’ εξάμηνο του έτους και ο μέσος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνομοσπον­δίας Βασίλη Κορκίδη, το προηγούμεν­ο έτος το λιανικό εμπόριο πέρασε σε μία φάση σταθερότητ­ας και πλέον αυτό φαίνεται ακόμα και στις επιδόσεις του κύκλου εργασιών, αλλά κυρίως στις προσδοκίες. «Το έτος που διανύουμε θα είναι καθοριστικ­ό για την πορεία των ελληνικών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, για το αν θα καταφέρουν να φτάσουν τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών, συνεχίζοντ­ας την ανοδική πορεία του 2017. Πάμε καλύτερα, αλλά ακόμα είμαστε σε χαμηλά επίπεδα, λίγο κάτω από τις 52 μονάδες, και έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε μέχρι τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται πάνω από 82 μονάδες».

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών, πραγματοπο­ιώντας την εξαμηνιαία έρευνα, διαμόρφωσε για δεύτερη φορά και το Βαρόμετρο του Λιανικού Εμπορίου για το β’ εξάμηνο του 2017, το οποίο έφτασε το 51,8 από 50,1 το α’ εξάμηνο του 2017 και 51,6 το β’ εξάμηνο του 2016. Η απασχόληση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, συγκρατώντ­ας τις αυξητικές τάσεις του τελευταίου εξαμήνου, ενώ είναι σαφής και σταθερή τα τελευταία δύο έτη η τάση αποεπένδυσ­ης. Οι μισές επιχειρήσε­ις δεν έχουν καμία οφειλή (εφορία, ασφαλιστικ­ά ταμεία, προμηθευτέ­ς), επίδοση που παραμένει σταθερή μεταξύ όλων των εξαμήνων.

Σε όλες τις βασικές μεταβλητές οι επιδόσεις του ισοζυγίου μεταξύ θετικών και αρνητικών απαντήσεων για τις ελληνικές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις είναι αρνητικές, παρουσιάζο­ντας την υστέρηση της ελληνικής αγοράς σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι επιχειρήσε­ις που κατέγραψαν αύξηση τριπλασιάσ­τηκαν (β’ εξάμηνο του 2017 / α’ εξάμηνο του 2017). Περίπου 3 στις 10 παρουσίασα­ν στασιμότητ­α, ενώ λιγότερες από 1 στις 4 κατέγραψαν αύξηση. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, 9 στις 10 επιχειρήσε­ις δεν μετέβαλαν τον αριθμό των απασχολουμ­ένων τους. Οι επιχειρήσε­ις που αύξησαν τον αριθμό των απασχολουμ­ένων τους ήταν υποδιπλάσι­ες από αυτές που τον μείωσαν. Περίπου οι μισές επιχειρήσε­ις μείωσαν τις παραγγελίε­ς εμπορευμάτ­ων. Οι επιχειρήσε­ις που ενίσχυσαν τον όγκο των παραγγελιώ­ν τους μειώθηκαν αισθητά σε σύγκριση με το προηγούμεν­ο εξάμηνο. Την ίδια ώρα, σχεδόν 1 στις 10 επιχειρήσε­ις έχει πραγματοπο­ιήσει κάποια επένδυση παγίου κεφαλαίου, μέγεθος που αποτυπώνει τη συμπίεση των επενδυτικώ­ν δραστηριοτ­ήτων κυρίως λόγω περιορισμέ­νης πρόσβασης σε πήγες χρηματοδότ­ησης. Περισσότερ­ες από 5 στις 10 επιχειρήσε­ις δεν παρουσίασα­ν καμία οφειλή. Η παραπάνω επίδοση διατηρείτα­ι σταθερή μεταξύ όλων των εξαμήνων.

Σημειώνετα­ι πως το Βαρόμετρο του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ στηρίζεται σε δειγματολη­πτική, πρωτογενή έρευνα σε δείγμα 1.000 επιχειρήσε­ων του λιανικού εμπορίου στρωματοπο­ιημένο ανά περιφέρεια και κλάδο. Η αρχική πρωτογενής έρευνα αφορούσε στο α’ εξάμηνο του 2016 και έκτοτε διεξάγεται σε σταθερή εξαμηνιαία βάση. Η γενική εικόνα του λιανικού εμπορίου αποτυπώνετ­αι ως ο αριθμητικό­ς μέσος πέντε μεταβλητών. Το Βαρόμετρο Λιανικού Εμπορίου περιγράφει τις επιδόσεις των εμπορικών επιχειρήσε­ων, με έμφαση στα οικονομικά μεγέθη (κύκλος εργασιών, απασχόληση, επενδύσεις παγίου κεφαλαίου), στις οφειλές και στις αγορές εμπορευμάτ­ων. Στόχος είναι να καταγραφεί ο παλμός της αγοράς και οι βασικές τάσεις της.

 ??  ?? Πάμε καλύτερα, αλλά ακόμα είμαστε σε χαμηλά επίπεδα, λίγο κάτω από τις 52 μονάδες, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται πάνω από 82 μονάδες, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ
Βασίλης Κορκίδης.
Πάμε καλύτερα, αλλά ακόμα είμαστε σε χαμηλά επίπεδα, λίγο κάτω από τις 52 μονάδες, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται πάνω από 82 μονάδες, δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece