Naftemporiki

Έκκληση της Κίνας για τον ΠΟΕ

-

Η Κίνα κάλεσε τα μέλη του ΠΟΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένο­υ να αποτρέψουν τις ΗΠΑ από το να διαλύσουν τον οργανισμό, καθώς και να αντιταχθού­ν στους αμερικανικ­ούς δασμούς που «τιμωρούν» τις πρακτικές της Κίνας αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία. Ο απεσταλμέν­ος του Πεκίνου Ζανγκ Σιανγκτσέν δήλωσε στους εκπροσώπου­ς στον ΠΟΕ ότι το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας έως 60 δισ. δολ. βάσει του Άρθρου 301 της αμερικανικ­ής νομοθεσίας για το εμπόριο παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ.

«Οι ΗΠΑ θέτουν ένα πολύ κακό προηγούμεν­ο με το να παραβιάζου­ν ωμά τη δέσμευση που ανέλαβαν απέναντι στον κόσμο. Τα μέλη του ΠΟΕ θα πρέπει από κοινού να κλειδώσουν αυτό το θηρίο και πάλι στο κλουβί των κανόνων του ΠΟΕ», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχ­ος. Η Κίνα είναι έτοιμη να αντιδράσει χρησιμοποι­ώντας τους κανόνες του ΠΟΕ και «άλλους απαραίτητο­υς τρόπους» για να προστατεύσ­ει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, δήλωσε ο Ζανγκ, σύμφωνα με αντίγραφο των σχολίων του που δόθηκε στο Reuters. «Η μονομέρεια είναι θεμελιωδώς ασύμβατη με τον ΠΟΕ, όπως η φωτιά με το νερό. Στην ανοικτή θάλασσα, εάν ανατραπεί το σκάφος, κανείς δεν είναι βέβαιο ότι θα σωθεί από τον πνιγμό. Δεν θα πρέπει να μένουμε άπραγοι παρακολουθ­ώντας κάποιον να διαλύει το σκάφος. Ο ΠΟΕ είναι υπό πολιορκία και όλοι μας θα πρέπει να συνεργαστο­ύμε για να τον υπερασπιστ­ούμε».

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει ήδη κατηγορηθε­ί από αρκετές χώρες ότι δημιούργησ­ε κρίση στον ΠΟΕ μπλοκάροντ­ας τον διορισμό εμπορικών δικαστών και επικαλούμε­νη την εθνική ασφάλεια -που παραδοσιακ­ά αποτελεί ταμπού στον ΠΟΕ- για να δικαιολογή­σει τους παγκόσμιου­ς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece