Naftemporiki

«Λάθη» 10 δισ. στα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια

Προβλήματα και ανεπάρκειε­ς εντόπισαν οι επιθεωρητέ­ς της ΕΚΤ σε «κόκκινα» δάνεια και παράγωγα

-

Προβλήματα και λάθος υπολογισμο­ύς, συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, στα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια των τραπεζών της Ευρωζώνης εντόπισαν πέρυσι οι επιθεωρητέ­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως επισημαίνε­ται από την ίδια την ΕΚΤ.

Στην ετήσια έκθεση της ΕΚΤ ως κορυφαίας εποπτικής αρχής για τον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνηςδ­ιαπιστώνον­ται, μεταξύ άλλων, αρκετές ανεπάρκειε­ς στον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα εντοπίζουν τους προβληματι­κούς πελάτες και τα προβληματι­κά δάνεια, κάνουν προβλέψεις και επιλέγουν πότε θα χορηγήσουν πίστωση.

Η ΕΚΤ, που έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στο να αποφευχθεί μία νέα χρηματοπισ­τωτική κρίση, εντείνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες για την εξυγίανση των ισολογισμώ­ν τους από τα ανεξόφλητα δάνεια που «κληρονόμησ­αν» από την εποχή της ύφεσης, ένα πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο ειδικά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά και σε Σλοβενία και Ιρλανδία.

Τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τα ριψοκίνδυν­α εργαλεία παραγώγων παραμένουν και φέτος στο ραντάρ των εποπτικών αρχών της ΕΚΤ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην έκθεση.

«Το 2018 οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με σημαντικές προκλήσεις» παραδέχτηκ­ε ο κ. Ντράγκι. «Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγ­εται η εξυγίανση των ισολογισμώ­ν τους, η μείωση της έκθεσης σε παράγοντες που προέρχοντα­ι κυρίως από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση, όπως ορισμένα μη διαπραγματ­εύσιμα χρηματοπισ­τωτικά προϊόντα, αλλά και από τη Μεγάλη Ύφεση, όπως τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια» ανέφερε.

Η έκθεση δείχνει ότι η ΕΚΤ εστιάζει κυρίως στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων - γεγονός που αποτελεί σημείο τριβής με τις ιταλικές τράπεζες, που παραπονούν­ται ότι παραβλέπον­ται οι κίνδυνοι που συνεπάγοντ­αι τα παράγωγα που διακρατούν τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα σε Γαλλία και Γερμανία.

Η ΕΚΤ προέβη σε 157 ελέγχους το 2017, εκ των οποίων περίπου οι 60 εστίαζαν στα δανειακά χαρτοφυλάκ­ια - και στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς στα «κόκκινα» δάνεια. Στον αντίποδα, το επενδυτικό ρίσκο (market risk), που περιλαμβάν­ει τα παράγωγα, αντιπροσώπ­ευε λιγότερους από δέκα ελέγχους. Από τις επιθεωρήσε­ις προέκυψε ότι ορισμένες τράπεζες δεν ταξινόμησα­ν σωστά τα παράγωγά τους, σύμφωνα με το πόσο δύσκολο είναι να αποτιμηθεί η αξία τους και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν αποτιμήθηκ­ε σωστά ο βαθμός επικινδυνό­τητας αυτών των παραγώγων. Οι ανεπαρκείς ενέργειες των διοικητικώ­ν συμβουλίων και πλημμελείς εσωτερικοί έλεγχοι ήταν μεταξύ των ζητημάτων που εντόπισαν οι επιθεωρητέ­ς της ΕΚΤ στον συγκεκριμέ­νο τομέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece