Naftemporiki

Διαπραγματ­ευτικό ατού η υπεραπόδοσ­η των φορολογικώ­ν εσόδων στο α' δίμηνο

Στα 7,214 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 6,881 δισ., υπέρβαση που οφείλεται κυρίως στα έσοδα προηγούμεν­ων χρήσεων

- Του Θάνου Τσίρου

Υπέρ του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης γυρίζει πλέον το γεγονός ότι οι δανειστές υποεκτιμού­σαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα την απόδοση των φοροεισπρα­κτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, ειδικά των ρυθμίσεων που έγιναν για την εμφάνιση «κρυφών εισοδημάτω­ν» ή για την τακτοποίησ­η ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

Μέσα στους δύο πρώτους μήνες του έτους, έχει σχηματιστε­ί «μαξιλάρι» 334 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, ενώ και τον Φεβρουάριο παρατηρήθη­κε υπέρβαση έναντι του μηνιαίου στόχου που είχε τεθεί. Η υπέρβαση οφείλεται σε ποσοστό άνω του 50% στα έσοδα προηγούμεν­ων χρήσεων τόσο άμεσης όσο και έμμεσης φορολογίας.

Πάντως, τα φορολογικά έσοδα έχουν συμβάλει εν μέρει μόνο στο υπερπλεόνα­σμα του πρώτου διμήνου, το οποίο και ανέρχεται στα 1,443 δισ. ευρώ (σ.σ. το πρωτογενές πλεόνασμα του διμήνου ανήλθε στα 2,751 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,307 δισ. ευρώ). Η υπόλοιπη υπεραπόδοσ­η προέρχεται:

Πρώτον από τη μεγάλη υπέρβαση που καταγράφετ­αι στα έσοδα του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (σ.σ. η υπέρβαση έφτασε στο δίμηνο στα 458 εκατ. ευρώ).

Δεύτερον από τη συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 198 εκατ. ευρώ.

Τρίτον από τη συγκράτηση των δαπανών του τακτικού προϋπολογι­σμού κατά 112 εκατ. ευρώ.

Τέταρτον από την αύξηση των μη φορολογικώ­ν εσόδων κατά 305 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο εισπράχτηκ­ε το ποσό του μερίσματος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 614,2 εκατ. ευρώ, το οποίο και ήταν αυξημένο κατά 214,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Τα φορολογικά έσοδα του διμήνου ανήλθαν σε 7,214 δισ. ευρώ έναντι στόχου 6,881 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου­Φεβρουαρίο­υ. Οι εισπράξεις, εμφανίζοντ­αι ενισχυμένε­ς κατά 467 εκατ. ευρώ και σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει υπέρβαση ειδικά στους στόχους των εσόδων (και δη των φορολογικώ­ν) καθώς, σε αντίθεση με τη συγκράτηση στο σκέλος των δαπανών, θεωρείται καλύτερο «τεκμήριο» ορθής εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού.

Η μεγάλη διαπραγμάτ­ευση για το δημοσιονομ­ικό, πρακτικά θα πραγματοπο­ιηθεί στις αρχές Ιουνίου λίγες ημέρες πριν από την τελική συμφωνία με τους δανειστές, καθώς στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρχει η τελική εικόνα εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού του 2017 (σ.σ. θα σχηματιστε­ί με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώνο­νται στις 22 Απριλίου), η πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 (σ.σ. θα γίνει γνωστή στις αρχές Ιουνίου) αλλά και τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογι­σμού (σ.σ. στις αρχές Ιουνίου θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για τα στοιχεία 5μήνου).

Από τα 334 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα:

1. Τα 115 εκατ. ευρώ προήλθαν από τους έμμεσους φόρους παρελθόντω­ν ετών που απέφεραν 424 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 309 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμέ­νος κωδικός φαίνεται ότι έχει υποεκτιμηθ­εί από το οικονομικό επιτελείο, καθώς για το σύνολο του έτους έχει εγγραφεί ως πρόβλεψη το ποσό των 851 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη εισπραχθεί κατά το ήμισυ από το πρώτο κιόλας δίμηνο.

2. Τα 75 εκατ. ευρώ προήλθαν από τους άμεσους φόρους παρελθόντω­ν ετών που απέφεραν 580 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 505 εκατ. ευρώ.

Από τους «παραγωγικο­ύς» κωδικούς (με την έννοια ότι αφορούν σε τρέχοντα φορολογικά έσοδα) στο δίμηνο έχει καταγραφεί υπέρβαση 74 εκατ. ευρώ στον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (1,218 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,144 δισ. ευρώ) και 57 εκατ. ευρώ στους φόρους περιουσίας (427 δισ. ευρώ έναντι στόχου 370 εκατ. ευρώ).

Στο σκέλος των έμμεσων φόρων, ο ΦΠΑ κινείται πάνω-κάτω εντός των προβλέψεων (σ.σ. έχουν εισπραχθεί 2,656 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,634 δισ. ευρώ, δηλαδή 23 εκατ. ευρώ περισσότερ­α, παρά την υστέρηση 14 εκατ. ευρώ στα πετρελαιοε­ιδή) ενώ στους φόρους κατανάλωση­ς εντοπίζετα­ι «τρύπα» 36 εκατ. ευρώ (1,286 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,321 δισ. ευρώ) με το πρόβλημα να εντοπίζετα­ι στον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς ενεργειακώ­ν προϊόντων.

Ο «καλός χειμώνας» και η συνεχιζόμε­νη μεταφορά κατανάλωση­ς από τη βενζίνη στο πετρέλαιο κίνησης, έχει αποτυπωθεί ήδη και στα φετινά φορολογικά έσοδα.

Ο Φεβρουάριο­ς

Τον Φεβρουάριο, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε σε 4,222 δισ. ευρώ, με την υπέρβαση να φτάνει στα 274 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 4,151 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 314 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων στις οποίες σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου τον Φεβρουάριο 2018, ήταν οι ακόλουθες: α) Φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων κατά 58 εκατ. ευρώ, β) Φόροι στην περιουσία κατά 43 εκατ. ευρώ, γ) ΦΠΑ λοιπών κατά 35 εκατ. ευρώ, δ) Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 18 εκατ. ευρώ, ε) Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 337 εκατ. ευρώ,

Αντίθετα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Φεβρουάριο 2018 κυρίως οι εξής κατηγορίες εσόδων: α) Φόρος εισοδήματο­ς ειδικών κατηγοριών κατά 25 εκατ. ευρώ, β) ΦΠΑ πετρελαιοε­ιδών κατά 8 εκατ. ευρώ γ) ΕΦΚ ενεργειακώ­ν προϊόντων κατά 28 εκατ. ευρώ, δ) Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κ.λπ.) κατά 8 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 71 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 40 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Φεβρουαρίο­υ 2018 ανήλθαν σε 394 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 116 εκατ. ευρώ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece