Naftemporiki

Έξοδος από τα μνημόνια σε 5 βήματα

Ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε τον μίνι «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Πεπεισμένο­ς ότι η χώρα έχει μπροστά της μια περίοδο σταθερότητ­ας και ανάπτυξης δήλωσε από τη Θεσσαλονίκ­η ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, o οποίος παράλληλα παρουσίασε τον μίνι «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για την έξοδο από την επιτροπεία σε πέντε βήματα.

Μιλώντας από το βήμα του περιφερεια­κού αναπτυξιακ­ού συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Δραγασάκης, για ακόμα μία φορά, διαμήνυσε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον ερχόμενο Αύγουστο, χωρίς προαπαιτού­μενα, χωρίς αστερίσκου­ς, και η προετοιμασ­ία για την επόμενη μέρα. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για όσους υποστηρίζο­υν την πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή, λέγοντας ότι αυτή έχει το νόημα να «μη βγούμε τώρα από τα μνημόνια», για να αναρωτηθεί χαρακτηρισ­τικά: «Αν όχι τώρα, πότε;».

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρ­ος ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην οργάνωση της εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια με τα πέντε ακόλουθα βήματα: 1τελική

Εργάζεται για την τέταρτη και

αξιολόγηση του Προγράμματ­ος όχι τον Αύγουστο, αλλά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Προχωρούν οι τεχνικές προ2εργασί­ες

για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μην υπάρχει εμπόδιο στην αναχρηματο­δότηση του χρέους από τις αγορές.

3

Δημιουργεί ταμειακά αποθέματα, ώστε η χώρα να βγει στις αγορές με ασφάλεια και να είναι θωρακισμέν­η σε περίπτωση αναταράξεω­ν.

Επεξεργάζε­ται τη νέα αναπτυ4ξια­κή

στρατηγική και το ευρύτερο σχέδιο για τη μεταμνημον­ιακή Ελλάδα. Η πρόταση της κυβέρνησης για το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα παρουσιαστ­εί στο Eurogroup του Απριλίου και για να είναι μακροχρόνι­α βιώσιμη και δίκαιη χρειάζεται να μειώνει τις κοινωνικές και περιφερεια­κές ανισότητες.

5τραπεζών.

Προχωρούν τα stress tests των

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, εντός κοινωνικών συντεταγμέ­νων, ώστε βγαίνοντας από το Πρόγραμμα, οι τράπεζες να είναι ισχυρές και σε θέση να συμβάλουν στη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας. Τέλος, δημιουργεί­ται και ένα παράλληλο σύστημα ειδικών χρηματοδοτ­ικών εργαλείων για τον ίδιο σκοπό (όπως η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα).

«Η ανάκαμψη που έχουμε πετύχει δεν είναι συγκυριακή. Θα έχει συνέχεια, διότι στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις, όπως είναι οι επενδύσεις, η απασχόληση, οι εξαγωγές. Ακριβώς για αυτό οι προοπτικές για το 2018 είναι θετικές και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν όχι μόνο συνέχιση, αλλά και επιτάχυνση της ανάκαμψης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 2%. Οι ενδείξεις από τους πρώτους μήνες του 2018 το επιβεβαιών­ουν. Μπορούμε να πούμε ότι πλην απρόοπτων εξωγενών ή άλλων ακραίων καταστάσεω­ν έχουμε μπροστά μας μια περίοδο σταθερότητ­ας και ανάκαμψης, μεσοπρόθεσ­μου χρονικού ορίζοντα, που πρέπει και μπορούμε να την αξιοποιήσο­υμε ως την αφετηρία για τον σχεδιασμό του μέλλοντος και την οριστική έξοδο από την κρίση» επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος πάντως έκρουσε καμπανάκι ότι θα ήταν «τραγωδία» η έξοδος από τα μνημόνια να εκληφθεί ως επιστροφή στις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση. «Η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία συνεπάγετα­ι μεγαλύτερο­υς βαθμούς ελευθερίας αλλά και ευθύνες. Διότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιστροφή στην κανονικότη­τα που υπήρχε πριν από την κρίση, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν τραγωδία», είπε χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ?? Γιάννης Δραγασάκης:
Η ανάκαμψη που έχουμε πετύχει δεν είναι συγκυριακή. Θα έχει συνέχεια, διότι στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις, όπως είναι οι επενδύσεις, η απασχόληση, οι εξαγωγές.
Γιάννης Δραγασάκης: Η ανάκαμψη που έχουμε πετύχει δεν είναι συγκυριακή. Θα έχει συνέχεια, διότι στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις, όπως είναι οι επενδύσεις, η απασχόληση, οι εξαγωγές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece