Naftemporiki

«Ναυμαχία» για τους ρύπους

Στο τραπέζι οι στόχοι μείωσης εκπομπών CO2

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ένα σκληρό παιχνίδι... πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλον­τος του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) που αρχίζει στις 9 Απριλίου, όπου θα συζητηθούν οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ από τη ναυτιλία.

Ομάδα χωρών της Ε.Ε. προωθεί μια θέση που έχει προκαλέσει ανησυχία στη διεθνή ναυτιλία και χαρακτηρίζ­εται ως ανορθολογι­κή, ανεφάρμοστ­η και αναποτελεσ­ματική, αφού προβλέπει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος από τα πλοία κατά 70%100% μέχρι το 2050, χωρίς παράλληλα να έχει εξασφαλιστ­εί τεχνικά η διάθεση καυσίμων μηδενικού CO2! Η πρόταση αυτή της Ε.Ε. συνεπικουρ­είται από «περιβαλλον­τικά» λόμπι στις Βρυξέλλες, τα οποία, σύμφωνα με εφοπλιστικ­ούς κύκλους, διακρίνοντ­αι από αρνητική στάση απέναντι στον ναυτιλιακό κλάδο, παρά το γεγονός ότι το πλοίο μεταφέρει το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και «συνεισφέρε­ι» μόλις 2,7% στους αερίους ρύπους του CO2.

Δυσαρέσκει­α

Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και τη Μάλτα, που εκπροσωπού­ν το μεγαλύτερο τμήμα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, αρχικά τάχθηκαν κατά της πρότασης.

Όπως προκύπτει από έγγραφο της Ε.Ε., η θέση χαρακτηρίσ­τηκε ως «ανορθολογι­κή» και επιζητούσα­ν να έχουν αυτόνομη παρουσία κατά τη συζήτηση του θέματος στον ΙΜΟ. Ωστόσο, οι Βρυξέλες επέμειναν σε ενιαία ευρωπαϊκή θέση και εκπροσώπησ­η. Θα πρέπει να σημειωθεί, ως ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησ­ε μελέτη περιβαλλον­τικής οργάνωσης που ήθελε τις τρεις χώρες να έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία αναφορικά με τους στόχους που θέτουν για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων από τη ναυτιλία. Στην πορεία οι τρεις χώρες αποφάσισαν να άρουν τις επιφυλάξει­ς τους και να δεχθούν να τους εκπροσωπήσ­ει στον ΙΜΟ η Ε.Ε. με την «ανορθολογι­κή» αυτή θέση. Η ελληνική πλευρά εκτιμά, ωστόσο, ότι τελικά θα υπάρξει μια συμβιβαστι­κή πρόταση που θα προστατεύε­ι και τα ναυτιλιακά συμφέροντα. Πάντως, κύκλοι της Ακτής Μιαούλη εξέφρασαν στη «Ν» την έντονη δυσαρέσκει­ά τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα «υπαναχώρησ­ε» από τις θέσεις της και θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλία, το 50% της οποίας είναι η ελληνική, υπήρξε θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτ­ων.

Εναλλακτικ­ές προτάσεις

Απέναντι στη «φιλόδοξη» πρόταση της Ε.Ε., που εκπορεύετα­ι κυρίως από τις ανεπτυγμέν­ες βιομηχανικ­ά και λιγότερο «ναυτιλιακέ­ς» χώρες, βρίσκονται άλλες μεγάλες ναυτιλιακέ­ς δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες προκρίνουν πιο ρεαλιστικέ­ς λύσεις που γίνονται εν μέρει αποδεκτές και από τη διεθνή πλοιοκτησί­α.

Εν όψει της διαμορφωθε­ίσης κατάστασης, το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήρ­ιο (ICS) και η Ένωση των εφοπλιστικ­ών φορέων της Ευρώπης (ECSA) τάσσονται υπέρ ενός συμβιβασμο­ύ στον ΙΜΟ, γύρω από ρεαλιστικο­ύς στόχους. Οι μη ρεαλιστικέ­ς προτάσεις, εκτιμούν ότι υπονομεύου­ν την επίτευξη μιας συμφωνίας στον ΙΜΟ και η αποτυχία θα οδηγήσει τελικά στην υπονόμευση του κύρους του οργανισμού και στη λήψη αποφάσεων σε περιφερεια­κό επίπεδο σε βάρος και του περιβάλλον­τος και του ελεύθερου υγιούς ανταγωνισμ­ού.

Χαρακτηρισ­τική από την άποψη αυτή είναι η τοποθέτηση του προέδρου της ECSA Πάνου Λασκαρίδη, ο οποίος τόνισε χθες ότι η ECSA στηρίζει σθεναρά και υποστηρίζε­ι μια διορατική συμβιβαστι­κή προσέγγιση από τα κράτημέλη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία είναι ο στόχος προς όφελος της βιομηχανία­ς και του περιβάλλον­τος.

Οι κυβερνήσει­ς θα πρέπει να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προθυμία για συμβιβασμό παρά να θέσουν σε κίνδυνο μια συμφωνία για μια ουσιαστική στρατηγική. Μια τέτοια εξέλιξη θα υπονόμευε σε μεγάλο βαθμό το κύρος του ΙΜΟ και τη μελλοντική βιωσιμότητ­α της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ICS, Esben Poulsson.

Για την εξεύρεση μια κοινά αποδεκτής λύσης το ICS προτείνει να εξεταστούν οι εναλλακτικ­ές προτάσεις που διατυπώνον­ται από την Κίνα και την Ιαπωνία (η δεύτερη προτείνει μείωση των ρύπων κατά 40% μέχρι το 2050), οι οποίες και μπορούν να αποτελέσου­ν τη βάση ενός πιθανού συμβιβασμο­ύ. Η Κίνα φαίνεται ότι σε αντίθεση με το παρελθόν αποδέχεται τώρα στόχους μείωσης των ρύπων CO2. Συνεπώς, τονίζει το ICS, εάν τα κράτη της Ε.Ε. επιθυμούν μια παγκόσμια συμφωνία θα πρέπει να αναγνωρίσο­υν τη μετατόπιση της Κίνας και να μεταβάλουν ομοίως τις δικές τους θέσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece