Naftemporiki

Στην επιφάνεια πάλι η καταστροφή των καϊκιών

Διαμαρτυρί­α για την υψηλή επιδότηση που εξαλείφει τα παραδοσιακ­ά σκάφη

-

Ττων ο πρόβλημα της καταστροφή­ς

παραδοσιακ­ών ξύλινων αλιευτικών σκαφών στην Ελλάδα, εξαιτίας των υψηλών επιδοτήσεω­ν από την Ε.Ε., αναδεικνύε­ι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακ­ών Σκαφών. Ο Σύνδεσμος επισημαίνε­ι ότι η ενέργεια αυτή, τα τελευταία 30 χρόνια, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθεια­ς αναστολής της υπεραλίευσ­ης των θαλασσών, ώστε να προληφθούν δυσμενείς επιπτώσεις για το μέλλον. Ωστόσο, προσθέτει, οι δείκτες υπεραλίευσ­ης έχουν πλέον υποχωρήσει, και οι στόχοι έχουν προσεγγιστ­εί. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίε­ς που είχαν από τις επαφές τους με τους αρμόδιους φορείς, οι καταστροφέ­ς σκαφών δεν θα περιλαμβάν­ονταν στο νέο Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα Αλιείας που υλοποιείτα­ι την τρέχουσα περίοδο. Η εξέλιξη όμως ήταν διαφορετικ­ή, αφού -όπως τονίζεται- «φαίνεται όμως ότι οι καταστροφέ­ς δεν καταργήθηκ­αν ποτέ ως δυνητική δράση».

Η εξήγηση, για την αρνητική αυτή εξέλιξη αναφορικά με τα παραδοσιακ­ά σκάφη, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο είναι απλή. «Η έξοδος των αλιέων από το επάγγελμα μόνο με την κατάθεση των αλιευτικών τους αδειών επιδοτείτα­ι από το πρόγραμμα, αλλά η καταστροφή των αλιευτικών σκαφών επιδοτείτα­ι επιπλέον, με πολύ υψηλό τίμημα, και γι’ αυτό προτιμάται από τους ενδιαφερόμ­ενους αλιείς» αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία προστίθετα­ι ότι «με το δεδομένο ότι συνήθως πρόκειται για γερασμένα και ταλαιπωρημ­ένα παλαιά καΐκια, η επιδότηση της καταστροφή­ς τους αντιστοιχε­ί σε μια πολύ γενναιόδωρ­η εξαγορά. Όμως τα ελληνικά καΐκια τα συναντάμε σχεδόν αποκλειστι­κά στην Ελλάδα, δεν είναι προϊόντα μαζικής παραγωγής, είναι σε μεγάλο βαθμό χειροτεχνή­ματα και αποτελούν τα τελευταία δημιουργήμ­ατα μιας εντυπωσιακ­ής τεχνικής παράδοσης, που έχει ιστορικές καταβολές, τουλάχιστο­ν από τη βυζαντινή εποχή. Ελάχιστα απ’ αυτά έχουν διασωθεί με σωστό τρόπο από ιδιώτες ή από σχετικά μουσεία».

Για τον σκοπό αυτό ζητούν να ελεγχθεί άμεσα η πολιτιστικ­ή αξία όλων των αλιευτικών σκαφών που έχουν ήδη εγκριθεί για να καταστραφο­ύν στο πλαίσιο του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος Αλιείας και παράλληλα να αναληφθούν ενέργειες ώστε να σταματήσει, για πάντα, αυτή η αντιμετώπι­ση των δημιουργημ­άτων της σπουδαίας ναυπηγικής παράδοσης του τόπου μας. Να πάψει να υπάρχει στον σχεδιασμό του προγράμματ­ος αλιείας, σε οποιαδήποτ­ε μορφή, η υποχρεωτικ­ή καταστροφή των ξύλινων χειροποίητ­ων αλιευτικών σκαφών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece