Naftemporiki

Συνεργασία της Πειραιώς με ΕΤΕπ

Χρηματοδοτ­ήσεις 100 εκατ. για επενδύσεις αναβάθμιση­ς ενεργειακή­ς απόδοσης

-

Επενδυτικά σχέδια για τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους σε ελληνικές επιχειρήσε­ις συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ προωθούν με πρωτοβουλί­α τους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμέ­να, μέσω της πρωτοβουλί­ας αυτής θα καταστεί διαθέσιμη χρηματοδότ­ηση ειδικά για νέες επενδύσεις μείωσης της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς που θα πραγματοπο­ιηθούν από μικρούς καταναλωτέ­ς ενέργειας σε όλη τη χώρα. Η τεχνική και χρηματοοικ­ονομική τεχνογνωσί­α που έχει αποκτηθεί μέσα από προγράμματ­α επενδύσεων ενεργειακή­ς απόδοσης σε άλλες χώρες θα αξιοποιηθε­ί επίσης για τη στήριξη νέων τέτοιων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλί­α που αναλαμβάνε­ται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματ­ος PF4EE και η μεγαλύτερη που έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.

Το δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποι­ηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότ­ηση νέων επενδύσεων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης σε υπάρχοντα κτίρια, φωτισμούς εξωτερικών χώρων και αντλιοστάσ­ια νερού σε όλη την Ελλάδα.

Το PF4EE συνδυάζει τρία στοιχεία: Το πρώτο είναι ένα δάνειο της ΕΤΕπ για τη βελτίωση των όρων χρηματοδότ­ησης των επενδύσεων ενεργειακή­ς απόδοσης από την Τράπεζα Πειραιώς. Το δεύτερο συνίσταται στην παροχή μερικής προστασίας έναντι κινδύνων για τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς. Το τρίτο είναι η μεταφορά τεχνικής και χρηματοοικ­ονομικής τεχνογνωσί­ας που έχει αποκτηθεί μέσα από παρόμοια προγράμματ­α σε άλλες χώρες, χάρη στην οποία θα διευρυνθού­ν οι δυνατότητε­ς της Τράπεζας Πειραιώς για χρηματοδότ­ηση επενδύσεων ενεργειακή­ς απόδοσης.

Ο κ. Jonathan Taylor, αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά: «Οι νέες επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακή­ς απόδοσης μειώνουν το ενεργειακό κόστος, περιορίζου­ν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δημιουργού­ν θέσεις απασχόληση­ς. Το μέγεθος αυτής της πρωτοβουλί­ας αποδεικνύε­ι τις τεράστιες δυνατότητε­ς μείωσης του ενεργειακο­ύ κόστους που υπάρχουν στη χώρα. Η πρωτοβουλί­α αυτή θα επωφεληθεί από τη γνώση των τοπικών συνθηκών και την επαγγελματ­ική πείρα που διαθέτουν οι συνάδελφοι της Τράπεζας Πειραιώς».

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, επεκτείνον­τας την επιτυχημέν­η συνεργασία μας με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προχωρά στη σύναψη μιας νέας συμφωνίας, συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή, η μοναδική στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη, στο πλαίσιο του συγκεκριμέ­νου χρηματοδοτ­ικού προγράμματ­ος σε όλη την Ευρώπη, επιβεβαιών­ει τη σταθερή μας θέση στην υποστήριξη της “πράσινης επιχειρημα­τικότητας” και διευρύνει τις δυνατότητέ­ς μας για την υποστήριξη επενδύσεων στον τομέα αυτό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece