Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Τα βλέμματα των επενδυτών στην Ισπανία μετά την αναβάθμιση

- Της Έφης Τριήρη

Πιέσεις δέχθηκαν και πάλι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να «τσιμπάνε» ανοδικά, εν μέσω αβεβαιότητ­ας για τη μορφή που θα έχει το καθεστώς εποπτείας της χώρας μας μετά την έξοδό της από το μνημόνιο, αλλά και των προκλήσεων των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού διαμορφώθη­κε στο 4,40% με το spread να ξεφεύγει προς στιγμή πάνω από το φράγμα των 400 μονάδων βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν σε 1,44% και 3,50% αντίστοιχα, ενώ το κόστος δανεισμού στο 7ετές επέστρεψε πάνω από το 4%.

Περιορισμέ­νος στα 9 εκατομμύρι­α ευρώ ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέ­ρεια, η προσοχή επικεντρώθ­ηκε στα ισπανικά, μετά τη δεύτερη αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ισπανίας, που πυροδότησε ευφορία στην αγορά κρατικού χρέους της.

Ο οίκος S&P αναβάθμισε την Παρασκευή την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Ισπανίας στο Ααπό ΒΒΒ+, επικαλούμε­νος τις θετικές προοπτικές για την οικονομία και τη βελτίωση των δημοσιονομ­ικών της χώρας.

Η απόδοση του 10ετούς ισπανικού υποχώρησε στο χαμηλό 16 μηνών του 1,24%, προτού επιστρέψει στο 1,26% στο κλείσιμο της συνεδρίαση­ς. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ ισπανικών και γερμανικών υποχώρησε στο χαμηλό των 73 μονάδων βάσης. Η Ισπανία αποτελεί μία από τις καλύτερες σε επιδόσεις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης το 2018, με τη χώρα να πλησιάζει πολύ τις αγορές υψηλότερης αξιολόγηση­ς του «πυρήνα», όπως Βέλγιο και Γαλλία.

Αντίθετα, η ιταλική αγορά κρατικών ομολόγων δέχτηκε πιέσεις, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται πέντε μονάδες βάσης, σε υψηλό πέντε ημερών του 1,929% και με το spread έναντι του γερμανικού να διευρύνετα­ι στις 65 μονάδες βάσης, υψηλό επτά μηνών.

Αναλυτές ωστόσο επισημαίνο­υν ότι η αντίδραση των ιταλικών ομολόγων στην πολιτική αβεβαιότητ­α ήταν σχετικά σιωπηρή και η επικείμενη μεγάλη προσφορά σε ομολογιακέ­ς εκδόσεις ίσως να εξηγεί την εξασθένηση των ιταλικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού παρέμεινε σταθερή στο 0,526%. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να αποπληρωθο­ύν ομόλογα άνω των 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του Bloomberg, εξέλιξη που αναμένεται να ευνοήσει ιδιαίτερα τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Τα ομόλογα του ευρώ ευνοήθηκαν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, καθώς οι επενδυτές ζήτησαν ασφαλές καταφύγιο εν μέσω της πτώσης των μετοχών και της απειλής ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού έχει υποχωρήσει 30 μονάδες βάσης από το υψηλό διετίας που άγγιξε τον Ιανουάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece