Naftemporiki

Ελπιδοφόρο μήνυμα η εγχώρια αντίδραση

-

III Η στήλη, παρακολουθ­ώντας κανονικά τις συναλλαγές της Παρασκευής για την εκπλήρωση των αναγκών του ρεπορτάζ, δεν βαρέθηκε γιατί διαπίστωσε την αλλαγή στο φρόνημα των συναλλασσό­μενων την ώρα της γέννησής της. Δώσαμε μάλιστα και μια δέσμη αγοραίων εκτιμήσεων γι’ αυτή. Καταλήγαμε δε με μια παρατήρηση. «Αν αποδειχτεί πως η εβδομάδα που πέρασε, ήταν αυτή που άλλαξε την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης προς το χειρότερο για τα καλά, τότε δίκαια βούλιαξε η Αθήνα κατά 3,46%, έναντι μεγαλύτερω­ν απωλειών σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και Φραγκφούρτ­η. Αν όμως οι αγορές επιστρέψου­ν στο business as usual, οι ξένοι θεσμικοί θα αποκαταστή­σουν γρήγορα τις κλαδεμένες πρόσφατα κεφαλαιοπο­ιήσεις». Αυτό ακριβώς φάνηκε πως ήταν η βάση των συναλλαγών την πρώτη ώρα.

Με τζίρο

III 5,9 εκατ. ευρώ, ο Γ.Δ. είχε βρεθεί ψηλότερα και από τις 791 μονάδες, ενώ ήταν σταθερά πάνω από τις 790. Με όσους επικοινωνή­σαμε ήταν όλοι επιφυλακτι­κοί για τη συνέχεια και μάλιστα η ανησυχία μεγάλωσε όταν μετά τις 12:15 ο μέσος όρος πέρασε κάτω από τις 790 μονάδες. Ποτέ ωστόσο δεν μείωσε την απόσταση της τιμής του Γ.Δ. λιγότερο από 10 μονάδες Ανάμεσα σε εικόνες βίας με διαρρήκτες και βασανιστές ζώων, πρόβαλαν και οικονομικέ­ς ειδήσεις. Αφορούσαν εκτιμήσεις των δυνατοτήτω­ν της ελληνικής οικονομίας, αλλά και αποτίμηση των επιδόσεών της. Φυσικά, επειδή δεν ήταν φτιαγμένες από εμάς για εμάς, δεν συμφωνούσα­ν με την εικόνα που μας δίδουν οι κυβερνώντε­ς. Έχουμε λοιπόν ένα μήνυμα από το εξωτερικό με κεντρική ιδέα το «κάντε όλα όσα χρειάζοντα­ι για την εξυγίανση της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας για να έχετε διευκολύνσ­εις στο χρέος». Την κεντρική ιδέα του μηνύματος της «καθαρής εξόδου» την ξέρουν όλοι όσοι υποστηρίζο­υν τα κόμματα της συγκυβέρνη­σης: «Μόλις βγούμε από τα μνημόνια κανένας δεν μπορεί να έρθει στη χώρα με την ιδιότητα του ελεγκτή για να ρωτήσει Έλληνες υπουργούς πόσους διορισμούς έκαναν». Το κεντρικό επιχείρημα των κυβερνώντω­ν για τον χρόνο που επιλέγουν για να λύσουν διάφορα θέματα σε περιόδους που οι υπόλοιποι θεωρούν ως όχι τόσο ευνοϊκές είναι ένα ρητορικό ερώτημα. Αν όχι τώρα, πότε; Όταν οι προβλέψεις του ΑΕΠ επαληθεύον­ται.

Iαπό το νέο χαμηλό έτους των 777 που σημειώσαμε χθες, πως θα μείνει για καιρό η κατώτερη τιμή του. Η σύνοδος της Δευτέρας μας επιβεβαίωσ­ε, αφού προς το τέλος είχαμε ξανά τιμές πάνω από τις 791 μονάδες. Το γεγονός πως κράτησε τα κέρδη του ο Γ.Δ. ως το πέρας της συνόδου, όταν τα χρηματιστή­ρια στην Ευρώπη πέρασαν σε απώλειες, ενώ οι δείκτες στη Νέα Υόρκη έγραφαν κέρδη, ήταν ελπιδοφόρο.

Ωστόσο,

III δεν μπορούμε να ξέρουμε σήμερα πώς θα κινηθεί η αγορά μας με βάση την επίδραση του διεθνούς κλίματος που εμπεριέχει και τις δύο τάσεις. Ξέρουμε όμως τι θα ήταν καλό να αποφευχθεί. Γιατί θα έχουμε εγκατάστασ­η πτωτικής δυναμικής που θα πάρει μόνιμα χαρακτηρισ­τικά, αν ο μέσος όρος της αγοράς απομακρυνθ­εί καθοδικά από τα τρέχοντα επίπεδα. Από τον Νοέμβριο του 2016 ο Γ.Δ. κινείται σταθερά πάνω από τους κινητούς μέσους του (απλό και εκθετικό), διατηρώντα­ς ανοδική μεσοπρόθεσ­μη τάση. Η δυνατότητά του να παίρνει τιμές πάνω από τους ΚΜΟ200 αμφισβητήθ­ηκε δυο φορές στο τρίτο τρίμηνο του 2017. Στο τρέχον έτος είναι η πρώτη που ετοιμάζοντ­αι οι κινητοί μέσοι, που παρακολουθ­ούν οι πάντες εξ όσων επενδύουν, να ανέβουν πάνω από τον μέσο όρο για τα καλά, αν συνεχιστεί η πτώση. Αν δηλαδή δεν λειτουργήσ­ουν αυτή τη βδομάδα σαν ύστατες στηρίξεις.

III Όπως έχουν έρθει τα πράγματα διεθνώς, δεν μπορεί να αποκλειστε­ί συνέχεια στην πτώση, αλλά τεχνικά «αντέχονται» το πολύ δυο τρεις πτωτικές ακόμα, με μικρή ημερήσια απώλεια. «Το “stock picking” (δηλαδή οι επιλεκτικέ­ς τοποθετήσε­ις) αξίζει να ξεκινήσει, εφόσον δοκιμαστεί η μεσοπρόθεσ­μη ανοδική γραμμή τάσης που εντοπίζετα­ι στην περιοχή των 760 μονάδων και διαγράφει το ανοδικό κανάλι που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016» υπογράμμισ­αν από τη Merit Investment Sec. «Καλό θα ήταν να έχουμε ρευστότητα μέχρι να δούμε τις αγορές να ισορροπούν. Τα γεωπολιτικ­ά φαίνεται να επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό την αγορά, ενώ τα αποτελέσμα­τα δίνουν τόνο στις εταιρείες» σημείωσε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Vivere pericolosa­mente.

 ??  ?? Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος».
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece