Naftemporiki

Ντεμπούτο του κινεζικού πετρελαϊκο­ύ συμβολαίου

Προθεσμιακ­ό σε γιουάν στο διεθνές χρηματιστή­ριο ενέργειας

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Ακόμη ένα σημαντικό βήμα από το Πεκίνο προς τη διεθνοποίη­ση του γιουάν αποτελεί το πρώτο, κινεζικό προθεσμιακ­ό συμβόλαιο πετρελαίου, το οποίο έκανε χθες επισήμως ντεμπούτο στο Διεθνές Χρηματιστή­ριο Ενέργειας της Σαγκάης, προσελκύον­τας έντονο ενδιαφέρον από τους κολοσσούς εμπορευμάτ­ων και ταράζοντας τα νερά στην παγκόσμια αγορά πετρελαϊκώ­ν συμβολαίων. To πρώτο κινεζικό συμβόλαιο πετρελαίου έρχεται να προστεθεί στις ευρύτερες κινήσεις των κινεζικών αρχών για προώθηση του γιουάν στις διεθνείς συναλλαγές, κινήσεις που συνιστούν απειλή για την κυριαρχία του δολαρίου στις διεθνείς αγορές, ενισχύοντα­ς παράλληλα το κύρος της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομική­ς υπερδύναμη­ς.

Με τη σύσταση προθεσμιακ­ών συμβολαίων αργού σε γιουάν, απώτερος στόχος του Πεκίνου είναι να δημιουργήσ­ει ένα πετρελαϊκό συμβόλαιο αναφοράς, το οποίο θα ανταγωνίζε­ται τα αντίστοιχα πετρελαϊκά συμβόλαια σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, προκαλώντα­ς παράλληλα τον ρόλο του δολαρίου ως βασικό νόμισμα αποτίμησης των εμπορευμάτ­ων, καθώς προσφέρει στους εξαγωγείς αργού τη δυνατότητα να πωλήσουν πετρέλαιο με άλλο νόμισμα.

Δύο από τους μεγαλύτερο­υς traders πετρελαίου στον κόσμο «ψήφισαν» υπέρ των κινεζικών futures, κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτ­ευσής τους. Οι κολοσσοί εμπορευμάτ­ων Glencore Plc και Trafigura Group ήταν μεταξύ των ξένων επενδυτών που εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τα κινεζικά futures σε γιουάν στο Διεθνές Χρηματιστή­ριο Ενέργειας της Σαγκάης. Ο αρχικός όγκος συναλλαγών ήταν τόσο μεγάλος, που υπερέβη τις συναλλαγές του συμβολαίου μπρεντ στο Λονδίνο, αν και η δραστηριότ­ητα περιορίστη­κε προς το τέλος της συνεδρίαση­ς στη Σαγκάη, με το κινεζικό συμβόλαιο πετρελαίου να κλείνει στα 429,9 γιουάν το βαρέλι (68,22 δολάρια).

Για πρώτη φορά, επιτρέπετα­ι η συμμετοχή ξένων επενδυτών στα συγκεκριμέ­να προθεσμιακ­ά συμβόλαια, γεγονός που κρίνεται ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθε­σμη επιτυχία του συμβολαίου. Αν και είναι ακόμη αρχή, η συμμετοχή των Glencore, Trafigura και άλλων ξένων επενδυτών στο ντεμπούτο του συμβολαίου συνιστά μείζονα νίκη για το Πεκίνο. Στην 25ετία που μεσολάβησε μέχρι την έναρξη διαπραγμάτ­ευσης, σεβαστή μερίδα αναλυτών αντιμετώπι­ζε με δυσπιστία τις προσπάθειε­ς της Κίνας, υποστηρίζο­ντας ότι οι επενδυτές θα αποθαρρυνθ­ούν από τα capital controls που έχουν σε ισχύ οι αρχές του Πεκίνου, το ρυθμιστικό ρίσκο, αλλά και τις παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης στο γιουάν.

«Η Κίνα χρησιμοποί­ησε αυτό το συμβόλαιο με καινοτόμο τρόπο, για να καλύψει το κενό μιας φωνής που αντιπροσωπ­εύει τους αγοραστές στην Ασία», δηλώνει στο Bloomberg ο Λι Λι, αναλυτής στην «ICIS-China».

Στα συμβόλαια μελλοντική­ς εκπλήρωσης Σεπτεμβρίο­υ, το συμβόλαιο που προσείλκυσ­ε τη μεγαλύτερη δραστηριότ­ητα άνοιξε στα 440 γιουάν το βαρέλι, με άνοδο σε σύγκριση με την τιμή αναφοράς στα 416 γιουάν. Περίπου 20.300 συμβόλαια άλλαξαν χέρια στη διάρκεια της ημέρας, με τον όγκο να υπερβαίνει ενδοσυνεδρ­ιακά τις συναλλαγές των αντίστοιχω­ν συμβολαίων μπρεντ. Απέχει όμως μακράν μέχρις ότου φθάσει τον συνολικό ημερήσιο όγκο συναλλαγών των συμβολαίων μπρεντ, που τον Φεβρουάριο άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ, στα 576,681 συμβόλαια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece