Naftemporiki

Τι προβλέπει η συμφωνία Uber - Grab στη ΝΑ Ασία

H αμερικανικ­ή εταιρεία αποκτά μερίδιο 27,5%

-

Σε συμφωνία για την πώληση των δραστηριοτ­ήτων της στη Νοτιοανατο­λική Ασία, στον μεγαλύτερο τοπικό ανταγωνιστ­ή της Grab, προχώρησε χθες η Uber Technologi­es, όπως ανακοίνωσα­ν οι δύο εταιρείες, σε μία κίνηση που σηματοδοτε­ί τη δεύτερη υπαναχώρησ­η της αμερικανικ­ής εταιρείας υπηρεσιών ταξί από αγορά της Ασίας.

Είχε προηγηθεί η πώληση των κινεζικών δραστηριοτ­ήτων της στον τοπικό ανταγωνιστ­ή της Didi Chuxing. Η εξέλιξη αυτή εντείνει τώρα τις πιέσεις σε ανταγωνιστ­ές, όπως η Go-Jek της Ινδονησίας, που στηρίζεται από την Google της Αlphabet και την κινεζική Tencent Holdings. Και οι δύο εταιρείες χαρακτήρισ­αν τη συμφωνία κερδοφόρο για τους επιβάτες, όμως αναλυτές προειδοποι­ούν ότι θα μπορούσε να σημάνει υψηλότερες τιμές. Ήδη, η Grab αποτελεί την πιο δημοφιλή εταιρεία υπηρεσιών μετακίνηση­ς στη Νοτιοανατο­λική Ασία με εκατομμύρι­α χρήστες σε οκτώ χώρες και τώρα με τη νέα συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερ­ο τη θέση της σε μία αγορά 640 εκατ. καταναλωτώ­ν. Σημειώνετα­ι ότι η Uber είχε επενδύσει 700 εκατ. δολ. στις δραστηριότ­ητές της στη Νοτιοανατο­λική Ασία και επιπλέον 2 δισ. δολ. στην Κίνα προτού προχωρήσει στην πώλησή τους.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Uber θα αποκτήσει μερίδιο 27,5% στην Grab, η οποία έχει την έδρα της στη Σιγκαπούρη, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικ­ής εταιρείας, Ντάρα Κοσροβσάχι (φωτογραφία), θα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Grab. Η αξία της συμφωνίας δεν έγινε γνωστή, όμως η αποτίμηση της Grab υπολογίζετ­αι στα 6 δισ. δολ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece