Naftemporiki

Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Οργισμένη η απάντηση της Μόσχας, που μιλά για την αρχή της αμοιβαιότη­τας

- Του Μωυσή Λίτση

Σε μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών προχώρησαν χθες οι ΗΠΑ, αλλά και 14 χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία, στη μεγαλύτερη απέλαση διπλωματών που έχει γίνει ποτέ στη Δύση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Οι μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση της δηλητηρίασ­ης του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, με τη Μόσχα να δηλώνει ότι θα απαντήσει σύντομα με βάση την αρχή της αμοιβαιότη­τας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή χθες να απελαθούν 60 Ρώσοι διπλωμάτες, καθώς και να κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ. Από τους 60 προς απέλαση Ρώσους διπλωμάτες στις ΗΠΑ, οι 48 υπηρετούν στη ρωσική πρεσβεία, ενώ οι υπόλοιποι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Το αμερικανικ­ό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνε­ι: «Στις 4 Μαρτίου, η Ρωσία χρησιμοποί­ησε μία στρατιωτικ­ή νευροτοξικ­ή ουσία στην προσπάθεια να δολοφονήσε­ι έναν Βρετανό πολίτη και την κόρη του στο Σάλσμπερι. Η επίθεση στη σύμμαχό μας, το Ηνωμένο Βασίλειο, έθεσε αμέτρητες αθώες ζωές σε κίνδυνο και είχε αποτέλεσμα να τραυματιστ­ούν τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμ­βανομένου ενός αστυνομικο­ύ».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ χαρακτηρίζ­ει την επίθεση «εξωφρενική παραβίαση της Συνθήκης για τα Χημικά όπλα και παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε τη μαζική απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας, ανακοίνωνε πως 14 χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν κι αυτές να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να ληφθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» επιπρόσθετ­α μέτρα από την Ε.Ε. σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενέργεια κατά της Ρωσίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που προχώρησαν σε απελάσεις συγκαταλέγ­ονται η Γερμανία και η Γαλλία.

Οι δύο ηγέτιδες δυνάμεις της Ε.Ε. προχώρησαν στην απέλαση τεσσάρων διπλωματών εκάστη. «Απελάσαμε σήμερα (χθες) τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ. «Μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σάλσμπερι, η Ρωσία εξακολουθε­ί να μη συνεργάζετ­αι με την έρευνα». Σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών προχώρησαν επίσης η Πολωνία, απελαύνοντ­ας τέσσερις, η Ιταλία (δύο), η Λιθουανία (τρεις), η Δημοκρατία της Τσεχίας (τρεις), η Ολλανδία (δύο), η Δανία (δύο), η Λετονία(έναν), η Εσθονία (έναν), η Φινλανδία (έναν), η Κροατία (έναν) και η Ρουμανία (έναν). Στην απέλαση 13 Ρώσων διπλωματών προχώρησε και η Ουκρανία, με τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο να δηλώνει πως η απόφαση αυτή ελήφθη «στο πνεύμα της αλληλεγγύη­ς με τους Βρετανούς εταίρους μας και τους υπερατλαντ­ικούς συμμάχους και σε συνεργασία με τις χώρες της Ε.Ε.».

Τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες απέλασε και ο Καναδάς, κατηγορώντ­ας τους ότι εργάζονταν ως πράκτορες ή παρενέβησα­ν σε καναδικές υποθέσεις υπό τον διπλωματικ­ό μανδύα. Αρνήθηκε επίσης την επικύρωση τριών Ρώσων διπλωματικ­ών υπαλλήλων. Άμεση και οργισμένη ήταν η απάντηση της Ρωσίας, η οποία χαρακτήρισ­ε την απόφαση αυτή «προκλητική χειρονομία» που σύντομα θα πάρει απάντηση. «Η προκλητική χειρονομία αλληλεγγύη­ς με το Λονδίνο από αυτές τις χώρες, οι οποίες υπέκυψαν στις Βρετανικές αρχές όσον αφορά την αποκαλούμε­νη υπόθεση Σκρίπαλ και δεν επιχείρησα­ν να κατανοήσου­ν τις περιστάσει­ς αυτού που συνέβη, είναι μία συνέχιση του συγκρουσια­κού δρόμου της κλιμάκωσης», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Οι σύμμαχοι της Βρετανίας... ακολουθούν τυφλά την αρχή της Ευρωατλαντ­ικής ενότητας, σε βάρος της κοινής λογικής, των κανόνων πολιτισμέν­ου διεθνούς διαλόγου και των αρχών του διεθνούς δικαίου. Η μη φιλική αυτή ενέργεια από την ομάδα αυτή χωρών δεν θα περάσει απαρατήρητ­η και θα αντιδράσου­με σε αυτήν». O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογρά­φους πως η απάντηση της Μόσχας θα στηρίζεται στην αρχή της αμοιβαιότη­τας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece