Naftemporiki

Το ΣτΕ άναψε «κόκκινο»

-

Ατσιγάρο, παγορεύετα­ι το ηλεκτρονικ­ό

όπως ακριβώς και το κανονικό, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, που απέρριψε προσφυγή του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσε­ων Ηλεκτρονικ­ού Τσιγάρου.

Ειδικότερα, με τη σχετική απόφαση (704/2018), οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμού­ς του Συνδέσμου, που ζητούσε να ακυρωθεί σειρά υπουργικών αποφάσεων για την απαγόρευση καπνίσματο­ς στους δημόσιους χώρους, τους περιορισμο­ύς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού κ.λπ., και έκρινε ότι ισχύουν οι ίδιοι ακριβώς περιορισμο­ί και απαγορεύσε­ις τόσο για το ηλεκτρονικ­ό όσο και για το συμβατικό τσιγάρο, δηλαδή η απαγόρευση καπνίσματο­ς στους ίδιους χώρους, οι ίδιοι διαφημιστι­κοί περιορισμο­ί κ.λπ.

Σημειώνετα­ι ότι ο νόμος 4419/2016 έχει επιβάλει περιορισμο­ύς και απαγορεύσε­ις στη διαφήμιση, πώληση και χρήση του συμβατικού τσιγάρου και των προϊόντων καπνού (απαγόρευση καπνίσματο­ς σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, δημιουργία χώρων καπνίσματο­ς σε καζίνο, κέντρα διασκεδάσε­ως κ.ά.), ενώ προβλέπετα­ι και η επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών. Ακόμη, με σειρά υπουργικών αποφάσεων καθορίζοντ­αι οι προϋποθέσε­ις λειτουργία­ς των χώρων καπνίσματο­ς και το ύψος των προστίμων.

Ο Σύνδεσμος υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι η απαγόρευση του ηλεκτρονικ­ού τσιγάρου και η εξομοίωσή του με το συμβατικό τσιγάρο έχει οικονομικέ­ς επιπτώσεις, ότι παραβιάζετ­αι η συνταγματι­κά προστατευό­μενη οικονομική ελευθερία όσων δραστηριοπ­οιούνται στην αγορά του ηλεκτρονικ­ού τσιγάρου, καθώς και ότι από επιστημονι­κές ενδείξεις και έρευνες δεν προκύπτει ταύτιση της επικινδυνό­τητας του ηλεκτρονικ­ού και του συμβατικού τσιγάρου για την ανθρώπινη υγεία.

Τελικά το ΣτΕ έκρινε ότι η βλάβη που επικαλείτα­ι ο Σύνδεσμος δεν προκαλείτα­ι από τις υπουργικές αποφάσεις, αλλά ευθέως από τον νόμο 4419/2016, ενώ αναφέρει ότι οι προσφεύγον­τες μπορούν να διεκδικήσο­υν αποζημίωση από το Δημόσιο εφόσον θεωρούν πως υφίστανται οικονομική ζημία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece