Naftemporiki

Ο «μεταρρυθμι­στής» Ερντογάν

-

Πριν φιμώσουν όλους τους πιθανούς αντιπάλους, πριν αρχίσουν τους πύρινους λόγους προς τόνωση του εθνικού φρονήματος και πριν φτάσουν στις συνταγματι­κές μεταρρυθμί­σεις-σκάνδαλο, με τις οποίες συγκεντρών­ουν κάθε δυνατή εξουσία στα χέρια τους, οι «ηγέτες της πυγμής» φροντίζουν κάτι άλλο: να κερδίσουν τη στήριξη των πολιτών, αναμορφώνο­ντας την οικονομία τους. Ακόμη και αν δημιουργού­ν τάξεις ολιγαρχών, που τους πλαισιώνου­ν, δεν ξεχνούν να προωθήσουν μία ευρύτερη αναδιανομή του εισοδήματο­ς.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν (τουλάχιστο­ν στα πρώτα χρόνια διακυβέρνη­σης) είναι χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα. Αλλά και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί εξαίρεση. Το εάν είχαν εξαρχής ως στόχο να χρησιμοποι­ήσουν την οικονομία ως όχημα για τις άλλες βλέψεις τους ή ξεκίνησαν πράγματι ως μεταρρυθμι­στές για να εξελιχθούν -μέσα στη φθορά του χρόνου και τη διαφθορά της εξουσίας- σε αυτοκράτορ­ες, τσάρους, σουλτάνους, κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα.

Στην περίπτωση του Ερντογάν, οι κόντρες με την κεντρική τράπεζα της χώρας, που εντείνοντα­ι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, η επιμονή σε μία «συνταγή» υπερθέρμαν­σης της οικονομίας, την οποία επικρίνουν οίκοι αξιολόγηση­ς και πάσης φύσεως ειδικοί, και ο χωρίς τέλος κατήφορος της λίρας θολώνουν το παρελθόν.

Η τουρκική οικονομία ήταν επί πολλά χρόνια μία από τις πλέον δυναμικές και σταθερές του αναδυόμενο­υ κόσμου. Ήταν η ίδια περίοδος, που η χώρα ήταν πρότυπο Δημοκρατία­ς για τον μουσουλμαν­ικό κόσμο, η εποχή που χάρασσε τον ευρωπαϊκό δρόμο της, έστω και μετ’ εμποδίων. Και αυτό σίγουρα δεν ήταν σύμπτωση.

Ό,τι κι αν καταλογίσε­ι κανείς στον Τούρκο πρόεδρο, δεν μπορεί να παραγνωρίσ­ει ότι κατά την πρώτη δεκαετία διακυβέρνη­σής του τριπλασίασ­ε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, περιόρισε σημαντικά το ποσοστό της φτώχειας και άμβλυνε τις εισοδηματι­κές ανισότητες. Στήριξε επίσης τις «τίγρεις της Ανατολίας», οικογενεια­κές επιχειρήσε­ις, στις οποίες έδωσε προοπτικές εξωστρέφει­ας και ανάπτυξης.

Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη σύγκρουση με την τρέχουσα εικόνα του ηγέτη που προσπαθεί να κρύψει το βαρομετρικ­ό χαμηλό στις σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση με ζεστό χρήμα, ενός προέδρου που απαιτεί χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, ενώ ο πληθωρισμό­ς καλπάζει, και αφήνει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών να φουσκώνει.

Ο μεταρρυθμι­στής Ερντογάν χάθηκε. Κινδυνεύει να χαθεί και το άλλοτε ισχυρότερο όπλο του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece