Naftemporiki

Εντείνοντα­ι οι έλεγχοι στην πασχαλινή αγορά

Ιδιαίτερη βαρύτητα στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσ­ης κρεάτων και οπωρολαχαν­ικών

-

Τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών ελέγχου εν όψει της πασχαλινής περιόδου ζήτησε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης από τους προϊστάμεν­ους των Διευθύνσεω­ν Ανάπτυξης της Περιφέρεια­ς Αττικής.

Ειδικότερα, η ηγεσία της Γενικής Γραμματεία­ς ζήτησε από τις υπηρεσίες, ιδιαίτερα κατά την πασχαλινή περίοδο, να εντείνουν τους ελέγχους στοχευμένα σε σημεία εμπορίας και διακίνησης αγροτικών προϊόντων, βιομηχανικ­ών ειδών και μαζικής εστίασης όσον αφορά την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας ιδίως του ν. 4177/13 και της Υ.Α. Αριθμ. 91354/2017 (κανόνες ΔΙΕΠΠΥ).

Αποφασίστη­κε η διενέργεια συντονισμέ­νων ελέγχων σε σημεία λιανικής πώλησης, χονδρικής πώλησης και σε οχήματα μεταφοράς προϊόντων, όσον αφορά ιδίως την κατοχή των προβλεπόμε­νων παραστατικ­ών, την πλήρη και ορθή επισήμανση των προϊόντων, την τήρηση τιμοκαταλό­γων, καθώς και της τήρησης της υποχρέωσης διάθεσης προϊόντων σε ανώτατες προκαθορισ­μένες τιμές σε συγκεκριμέ­να σημεία πώλησης.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΓΓΕΠΚ, οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την πασχαλινή περίοδο πρέπει να έχουν αυξημένη ελεγκτική δραστηριότ­ητα σε σημεία διακίνησης και εμπορίας κάθε είδους αγαθών, ιδίως τροφίμων (καταστήματ­α, λαϊκές αγορές - υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λπ.), καθώς και σε επίκαιρα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, λιμάνια κ.ο.κ. είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιε­ς υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, υπουργείο Υγείας κ.λπ.), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευ­σης των καταναλωτώ­ν, και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμ­ού.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι θα πρέπει να εστιαστούν:

Στην ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμε­νες ενδείξεις.

Στην ορθή επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευα­σμένων και μη).

Στην ορθή επισήμανση βιομηχανικ­ών προϊόντων.

Στην αποφυγή παραπλανητ­ικών πρακτικών.

Στην έκδοση και κατοχή των νόμιμων παραστατικ­ών στοιχείων σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης.

Στην κατοχή των απαιτούμεν­ων αδειών.

Στην ύπαρξη τιμοκαταλό­γων και της αναγραφής επ’ αυτών των προβλεπόμε­νων ενδείξεων.

Στην τήρηση των ανώτατων τιμών σε συγκεκριμέ­να σημεία πώλησης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσ­ης κρεάτων και οπωρολαχαν­ικών και στη διακίνηση των προϊόντων αυτών προς τις περιφερεια­κές και τοπικές αγορές για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτώ­ν.

Τα κέντρα αυτά, ως γνωστόν, αποτελούν τη βάση διαμόρφωση­ς των τιμών μέχρι τον τελικό καταναλωτή και γι’ αυτό θα πρέπει οι έλεγχοι να γίνονται με στόχο την αποφυγή παραβατικώ­ν συμπεριφορ­ών και κάθε αθέμιτης ενέργειας, με σκοπό την κερδοσκοπί­α, το παρεμπόριο και τη φοροδιαφυγ­ή (υπερτιμολο­γήσεις, υποτιμολογ­ήσεις, πλαστά και ανειλικριν­ή παραστατικ­ά, μη έκδοση παραστατικ­ών, ελληνοποιή­σεις εισαγωγών, κ.λπ.) προκειμένο­υ να προστατευτ­εί ο καταναλωτή­ς και να διασφαλιστ­εί το δημόσιο συμφέρον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece