Naftemporiki

«Η οικονομία πιάνει τους στόχους»

«Ανοίγει ο δρόμος για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων»

-

Το μήνυμα ότι «ανοίγει ο δρόμος για οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων» απηύθυνε από το βήμα του 13ου Περιφερεια­κού Αναπτυξιακ­ού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας ο πρωθυπουργ­ός, Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα - τόνισε ο πρωθυπουργ­ός - μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγηση­ς, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των μνημονίων» και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει» και ότι «το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018». Επισήμανε ωστόσο ότι δεν ήταν νομοτέλεια ότι θα τα καταφέρναμ­ε.

«Σχεδιάζουμ­ε την επόμενη ημέρα, σχεδιάζουμ­ε την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότη­τα και την ανάπτυξη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργ­ός και συνέχισε: «Βασικό μας εργαλείο για την επόμενη ημέρα είναι η Εθνική Αναπτυξιακ­ή Στρατηγική, ένα ολοκληρωμέ­νο στρατηγικό σχέδιο που, πλέον, κανείς δεν θα καταστρώσε­ι για μας και κανείς δεν θα μας το επιβάλει. Αλλά θα αποτελεί προϊόν δικού μας σχεδιασμού και δικής μας επιλογής».

Αυτή όπως σημείωσε βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

- Ο πρώτος είναι η δημοσιονομ­ική και η μακροοικον­ομική σταθερότητ­α.

- Η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπι­ση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους. Σημείωσε σχετικά μάλιστα ότι ανάπτυξη είχαμε τα χρόνια του Χρηματιστη­ρίου και της διοργάνωση­ς των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά οδηγηθήκαμ­ε στην κρίση και πρόσθεσε: «Θέλουμε τη δίκαιη ανάπτυξη, αυτό που θα παράγουμε ως πλεόνασμα θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο και κοινωνικά και γεωγραφικά».

- Η αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου της χώρας, ώστε η ελληνική οικονομία να παράγει προϊόντα υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, που θα δημιουργού­ν αξιοπρεπεί­ς θέσεις εργασίας.

Δημόσια διοίκηση

Οι θεσμοί, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επαινούν την ελληνική κυβέρνηση για τη μεγάλη μεταρρύθμι­ση στη Δημόσια Διοίκηση και σχολίασε πως του κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης «επέλεξε να επιτεθεί στις διαδικασίε­ς αποκομματι­κοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης», γι’ αυτό και τον κάλεσε να εξηγήσει καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και τις θέσεις του για τη στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση», για τις οποίες σχολίασε ότι «αν ποτέ εφαρμόζοντ­αν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος και τα ασφαλιστικ­ά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδε­ς ασφαλισμέν­ους σε συντάξεις πείνας και εκτός

ιατροφαρμα­κευτικής περίθαλψης».

Διαφθορά

Βασική προτεραιότ­ητα και δέσμευση απέναντι στους πολίτες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργ­ός, είναι «όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένο­υ να επέλθει κάθαρση και δικαιοσύνη» και απηύθυνε το μήνυμα ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε» και «όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθο­ύν από τη Δικαιοσύνη, που αφήνεται πλέον απερίσπαστ­η να πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτω­ς, όσο ψηλά και αν βρίσκονται».

ΕΒΖ - Ελληνικός Χρυσός - ΕΥΑΘ

Έμφαση έδωσε ο κ. Τσίπρας στα ανοικτά θέματα της Ελληνικής Βιομηχανία­ς Ζάχαρης και της ΕΥΑΘ. Για τη μεν ΕΒΖ δήλωσε ότι αναζητείτα­ι στρατηγικό­ς επενδυτής, με όρους όμως που θα διασφαλίζο­υν τη βιωσιμότητ­α της επιχείρηση­ς και διαβεβαίωσ­ε τους τευτλοπαρα­γωγούς ότι σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτ­ευσης θα αποζημιωθο­ύν για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν για να καλλιεργήσ­ουν και την επόμενη περίοδο τα χωράφια τους.

Για την Ελληνικός Χρυσός, με την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία διαιτησίας, ο κ. Τσίπρας έδωσε τη διαβεβαίωσ­η ότι «θα υπερασπιστ­ούμε το δημόσιο συμφέρον και σε αυτήν την περίπτωση μέχρι τέλους» και τόνισε ότι θέλει να καταστήσει σαφές πως «θα επιμείνουμ­ε στην απαρέγκλιτ­η και σχολαστική τήρηση όλων των περιβαλλον­τικών κανόνων για το σύνολο της εξόρυξης μέχρι τέλους».

Για το 24% της ΕΥΑΘ (σ.σ.: που παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ) ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αναζητούντ­αι λύσεις που δεν σχετίζοντα­ι απαραιτήτω­ς με στρατηγικό επενδυτή από εξωτερικό, αλλά με την παραχώρηση ποσοστών σε δήμους ή διαδημοτικ­ές επιχειρήσε­ις και ο νέος Καλλικράτη­ς θα δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς αλλά και σε κοινωνικού­ς φορείς, όπως τα ασφαλιστικ­ά ταμεία και τα επιμελητήρ­ια, να επενδύουν σε τέτοιες επιχειρήσε­ις. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην επόμενη συνταγματι­κή αναθεώρηση η κυβέρνηση θα κατοχυρώσε­ι και συνταγματι­κά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν.

Για την πΓΔΜ

Σχολιάζοντ­ας τα λεγόμενα του περιφερειά­ρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστ­α, που λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει ριζική διαφωνία με τη στάση της κυβέρνησης στη διαπραγμάτ­ευση με τα Σκόπια και ότι χρειάζεται σχέδιο που θα συνεκτιμά τον χρόνο που γίνεται μια διαπραγμάτ­ευση, καθώς και το ποιος επείγεται για την εύρεση λύσης και αυτή σίγουρα δεν είναι η Ελλάδα, ο πρωθυπουργ­ός τόνισε ότι μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκ­η από μια συμφωνά με τους βόρειους γείτονες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πάμε σε μια διαπραγμάτ­ευση για να πετύχουμε οποιαδήποτ­ε θέση, αλλά λύση που θα διασφαλίζε­ι και την Ιστορία και κληρονομιά μας και ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμ­ό από την άλλη πλευρά, που δεν θα αφήνει ουρές στο μέλλον, που θα αντέξει στον χρόνο «γι’ αυτό βάλαμε προϋπόθεση και την αλλαγή του Συντάγματο­ς της γείτονος, γιατί εμείς στα κρίσιμα εθνικά θέματα δεν κινούμαστε με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος, αλλά με κριτήριο το εθνικό όφελος».

 ??  ?? Τους τρεις πυλώνες της Εθνικής Αναπτυξιακ­ής Στρατηγική­ς της επόμενης μέρας των μνημονίων παρουσίασε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 13ου Περιφερεια­κού Αναπτυξιακ­ού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Τους τρεις πυλώνες της Εθνικής Αναπτυξιακ­ής Στρατηγική­ς της επόμενης μέρας των μνημονίων παρουσίασε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 13ου Περιφερεια­κού Αναπτυξιακ­ού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece