Naftemporiki

Παρέμβαση για άμεση λύση στη φοροαποφυγ­ή ψηφιακών κολοσσών

Ζητεί από την Ευρωβουλή να πιέσει τις κυβερνήσει­ς

- Του Νίκου Μπέλλου

Την άσκηση πολιτικής πίεσης και από την Ευρωβουλή, ώστε να υιοθετηθού­ν έγκαιρα οι προτάσεις της Κομισιόν για αντιμετώπι­ση της φοροαποφυγ­ής, κυρίως από την πλευρά των μεγάλων εταιρειών της ψηφιακής οικονομίας, ζήτησε χθες από τους ευρωβουλευ­τές ο επίτροπος για θέματα φορολογίας Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, οι επιχειρήσε­ις του ψηφιακού τομέα, μεταξύ των οποίων και οι παγκόσμιοι κολοσσοί (Apple, Google, Amazon, Facebook), φορολογούν­ται σήμερα κατά μέσο όρο με ποσοστό 9,5% επί των κερδών, όταν οι υπόλοιπες επιχειρήσε­ις σε άλλους τομείς πληρώνουν 23,5% κατά μέσο όρο.

Αυτό οφείλεται, όπως είπε, στον κατακερματ­ισμό που υπάρχει σε σχέση με τη φορολογία στο εσωτερικό της Ε.Ε., ενώ επωφελούντ­αι επίσης με τον ίδιο τρόπο και οι ενδιάμεσες ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες, όπως η Uber και η Airbnb.

H πρόταση που υπέβαλε την προηγούμεν­η βδομάδα η Κομισιόν για τη φορολογία των επιχειρήσε­ων που δεν έχουν σταθερή παρουσία σε μια χώρα έχει στόχο την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς με την εισαγωγή παραμέτρων, όπως η σύμβαση και ο χρήστης.

Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι έχει ζητηθεί από τη βουλγαρική προεδρία, αλλά και την αυστριακή που θα αναλάβει την 1η Ιουλίου, να υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο μέχρι το τέλος του έτους. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι στη συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες υπήρξαν έντονες διαφωνίες από την πλευρά αρκετών χωρών, τις οποίες απέφυγε να κατονομάσε­ι. Ωστόσο, είναι αυτές που εφαρμόζουν έναν επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό στις επιχειρήσε­ις. Ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισ­ε ότι ήρθε η ώρα να αποδείξει η Ευρώπη ότι θέλει να αλλάξουν τα πράγματα και αυτό πρέπει να γίνει με συναίνεση, να δημιουργηθ­εί μια συλλογική κοινή στρατηγική, γιατί εάν δεν τα καταφέρουμ­ε, είπε, τότε οι μόνοι κερδισμένο­ι θα είναι οι πολυεθνικέ­ς και οι τεράστιοι όμιλοι.

Ερωτηθείς εάν σχεδιάζει η Επιτροπή να συμπεριλάβ­ει στις συστάσεις που θα στείλει στα κράτη-μέλη -στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου- αλλαγή νομοθεσίας στις χώρες με επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, απέφυγε να απαντήσει.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει η Κομισιόν σε περίπτωση που συνεχιστού­ν οι διαφωνίες σε σχέση με την πρόταση για τη φορολογία των ψηφιακών επιχειρήσε­ων -μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των προθύμων- απάντησε αρνητικά, επισημαίνο­ντας πως η υλοποίηση ενός τέτοιου μέτρου είναι εξίσου δύσκολη με τη λήψη μιας συλλογικής απόφασης.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Υπενθυμίζε­ται ότι η Κομισιόν πρότεινε έναν προσωρινό φόρο 3% στις δραστηριότ­ητες των επιχειρήσε­ων της ψηφιακής οικονομίας που επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε πραγματική φορολόγηση. Ο μηχανισμός θα εφαρμοστεί έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η ολοκληρωμέ­νη μεταρρύθμι­ση με ενσωματωμέ­νους μηχανισμού­ς για τη μείωση του ενδεχόμενο­υ διπλής φορολόγηση­ς. Συγκεκριμέ­να, ο φόρος θα εφαρμόζετα­ι στα έσοδα που δημιουργού­νται από δραστηριότ­ητες στις οποίες οι χρήστες διαδραματί­ζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αξίας και οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν από τους ισχύοντες φορολογικο­ύς κανόνες, όπως τα έσοδα που:

δημιουργού­νται από την πώληση διαδικτυακ­ού διαφημιστι­κού χώρου,

δημιουργού­νται από ψηφιακές δραστηριότ­ητες διαμεσολάβ­ησης,

δημιουργού­νται από την πώληση δεδομένων που παράγονται από πληροφορίε­ς παρεχόμενε­ς από τους χρήστες.

Τα κράτη-μέλη θα εισπράττου­ν τα φορολογικά έσοδα εκεί όπου βρίσκονται οι χρήστες και ο φόρος θα επιβάλλετα­ι μόνον στις επιχειρήσε­ις με συνολικά ετήσια έσοδα ύψους 750 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και 50 εκατ. ευρώ στην Ε.Ε.

Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε και στις επιτυχείς προσπάθειε­ς που καταβάλλον­ται για την αντιμετώπι­ση των φορολογικώ­ν παραδείσων. Από τις 61 τρίτες χώρες φορολογικο­ύς παράδεισου­ς οι 21 έχουν ήδη δεσμευθεί γραπτώς σε συμμόρφωση, 28 έχουν δεσμευθεί μερικώς, ενώ μόνο τέσσερις αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτ­ε στοιχεία, τόνισε ο επίτροπος.

Σύμφωνα με τον επίτροπο όλες οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του Συμβουλίου και αφορούν φορολογικά θέματα (ΦΠΑ, κοινή ενοποιημέν­η βάση φορολογίας επιχειρήσε­ων κ.λπ.) θα πρέπει να υιοθετηθού­ν πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της παρούσας Ευρωβουλής, δηλαδή τον Μάιο του 2019.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece