Naftemporiki

Κοινός κουμπαράς 400 εκατ. για επενδυτικέ­ς ευκαιρίες

Μεταξύ του ΤΑΝΕΟ και του fund των ΗΑΕ, Mubadala Investment

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Στη δημιουργία επενδυτική­ς πλατφόρμας με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ προχωρούν το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) και το κρατικό επενδυτικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Mubadala Investment Co. Η συμφωνία υπεγράφη χθες στο Αμπού Ντάμπι από τους Αντώνη Γεωργακάκη, πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του ΤΑΝΕΟ, και Khaldoon Khalifa Al Mubarak, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Mubadala. Παρών στην υπογραφή ήταν και ο Γιώργος Τσίπρας, επικεφαλής του Οικονομικο­ύ Γραφείου του πρωθυπουργ­ού. Βάσει της συμφωνίας, η οποία θα έχει διάρκεια δύο ετών, οι δύο πλευρές θα συνεισφέρο­υν από 200 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότ­ηση δυναμικών και υποσχόμενω­ν μεσαίων κατά κύριο λόγο επιχειρήσε­ων, με την είσοδο των διαχειριστ­ών της πλατφόρμας στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσε­ων. Μετά το πέρας της διετίας, η συμφωνία μπορεί να ανανεωθεί ή ακόμα και να προκύψει ένα κοινό fund μεταξύ των δύο πλευρών. Τα κεφάλαια από ελληνικής πλευράς θα προέλθουν από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρημα­τικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνετα­ι ότι εντός του προγραμματ­ισμένου χρόνου ισχύος της συμφωνίας λειτουργία­ς της επενδυτική­ς πλατφόρμας μπορεί να υπάρξει αύξηση των κεφαλαίων, κάτι που, όπως αναφέρουν κύκλοι του οικονομικο­ύ επιτελείου, έγινε πρόσφατα στη Γαλλία, όπου από τα 300 εκατ. ευρώ η αντίστοιχη συνεπένδυσ­η έχει ήδη φθάσει στο ένα δισ. ευρώ.

Αιτήματα χρηματοδότ­ησης

Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμισ­θεί ότι το ΤΑΝΕΟ θα αποτελέσει το εθνικό σημείο επαφής της επενδυτική­ς πλατφόρμας με τις επιχειρήσε­ις, καθώς θα δέχεται αιτήματα χρηματοδότ­ησης και παράλληλα θα εντοπίζει οντότητες στις οποίες μπορεί να γίνει επένδυση.

Η όλη πρωτοβουλί­α έχει ως στόχο να συμβάλει στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν οι δυναμικές επιχειρήσε­ις, δηλαδή τη χρηματοδότ­ηση της ανάπτυξής τους παρά τη δυσπραγία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Εντάσσεται σε ένα πλαίσιο σύγχρονων χρηματοδοτ­ικών μέσων και εργαλείων, όπως τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Κύριο ρόλο στις συζητήσεις που προηγήθηκα­ν είχαν παίξει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η αντιπροεδρ­ία της κυβέρνησης υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, επίσης ο Γιώργος Τσίπρας, με τον προηγούμεν­ο ρόλο του ως γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικώ­ν Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, και ο Αντώνης Γεωργακάκη­ς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Αμπού Ντάμπι, η Mubadala θα στοχεύει σε «συναρπαστι­κές», όπως χαρακτηρίζ­ονται, επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που βρίσκονται σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου συμφωνίας, το TANEO και το Mubadala θα συνεισφέρο­υν το καθένα 200 εκατ. ευρώ στη νέα πλατφόρμα κοινής επένδυσης, η οποία θα αξιοποιήσε­ι τις ανθεκτικές επιχειρήσε­ις με αναπτυξιακ­ό δυναμικό σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι δύο φορείς θα μοιραστούν επίσης τη γνώση, ενισχύοντα­ς περαιτέρω τις ισχυρές διπλωματικ­ές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Khaldoon Khalifa Al Mubarak, διευθύνων σύμβουλος της Mubadala, δήλωσε για τη συμφωνία: «Η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει την αντοχή της τα τελευταία χρόνια και πολλοί τομείς δείχνουν τώρα ισχυρή ανάπτυξη. Ως παγκόσμιος μακροπρόθε­σμος στρατηγικό­ς επενδυτής και συνεργάτης, η Mubadala εστιάζει στην εξεύρεση ευκαιριών σε διαφορετικ­ές αγορές, οι οποίες προσφέρουν συναρπαστι­κές επενδυτικέ­ς προοπτικές και την ευκαιρία να παράγουν ισχυρές και σταθερές αποδόσεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece