Naftemporiki

Ο ΟΠΕΚ επιδιώκει μακρόχρονη συνεργασία με μη μέλη

Έλεγχος της παραγωγής

-

Μια «πολύ μακροπρόθε­σμη» συνεργασία με άλλες χώρες εξαγωγής πετρελαίου αποτελεί τη βασική επιδίωξη του ΟΠΕΚ, όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του Μοχάμεντ Μπαρκίντο. Ο κ. Μπαρκίντο προέβη στην παραπάνω δήλωση, σχολιάζοντ­ας την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία -η μεγαλύτερη πετρελαιοπ­αραγωγός χώρα μεταξύ των μελών του καρτέλ- και η Ρωσία, που είναι εκτός του καρτέλ, μελετούν ένα μακροπρόθε­σμο σύμφωνο που θα μπορούσε να παρατείνει τους ελέγχους στην παραγωγή των μεγάλων εξαγωγικών κρατών για έως και 20 χρόνια. Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ανακοίνωσε το σχέδιο αυτό σε συνέντευξή του στο Reuters στις αρχές της εβδομάδας.

Η Ρωσία

Η Ρωσία, ο μεγαλύτερο­ς παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, έχει ήδη συνεργαστε­ί με τον 14μελή Οργανισμό σε προηγούμεν­ες περιπτώσει­ς συνθηκών υπερπροσφο­ράς στις αγορές πετρελαίου, ώστε να στηρίξει τις τιμές, αλλά μια συμφωνία διάρκειας 10 έως 20 ετών μεταξύ των δύο πλευρών θα ήταν πρωτόγνωρη. «Προσβλέπου­με σε μια πολύ μακροπρόθε­σμη συνεργασία μεταξύ του ΟΠΕΚ και των παραγωγών εκτός του ΟΠΕΚ», δήλωσε ο κ. Μπαρκίντο σε ενεργειακό συνέδριο στη Βαγδάτη.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί εκτός του Οργανισμού συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή από τον Ιανουάριο του 2017 σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές. Τον Νοέμβριο αποφασίστη­κε να παραταθεί η συμφωνία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανακάμψουν οι τιμές κοντά στα επίπεδα των 70 δολαρίων. Οι μειώσεις στην παραγωγή αναμένεται να ισχύσουν έως τα τέλη του 2018. «Εκτός από τις 24 χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση συνεργασία­ς τον Νοέμβριο, έχουμε ακόμα έξι χώρες-παραγωγούς που ήρθαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους» δήλωσε ο Μπαρκίντο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece