Naftemporiki

Μείωση προμηθειών στις διασυνορια­κές πληρωμές σε ευρώ

Νέες νομοθετικέ­ς προτάσεις για μέτρα από τις τράπεζες στις συναλλαγές εντός Ε.Ε.

- Της Έφης Τριήρη

Να μειώσουν τις προμήθειες που ζητούν στις διασυνορια­κές πληρωμές αλλά και σε κάποιες μετατροπές νομισμάτων εντός της Ε.Ε. καλούνται οι τράπεζες της Ε.Ε., με βάση τις νέες νομοθετικέ­ς προτάσεις που υποβλήθηκα­ν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τηλεγράφημ­α του Reuters.

Τα μέτρα, εάν τελικά εγκριθούν από τις κυβερνήσει­ς της Ε.Ε. και τα εθνικά τους κοινοβούλι­α, αναμένεται να μειώσουν το κόστος που επιβαρύνον­ται οι καταναλωτέ­ς, ενώ την ίδια στιγμή θα περιορίσου­ν και την κερδοφορία κυρίως για τις τράπεζες εκτός της Ευρωζώνης, σε έναν τομέα που ήδη δέχεται έντονο ανταγωνισμ­ό από τις εταιρείες χρηματοοικ­ονομικής τεχνολογία­ς (fintech). Το ρυθμιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. διασφαλίζε­ι ήδη χαμηλές ή και μηδενικές προμήθειες στις διασυνορια­κές πληρωμές σε ευρώ εντός της Ευρωζώνης, όμως οι χρεώσεις είναι πολύ μεγαλύτερε­ς για τις διασυνορια­κές συναλλαγές από άλλες χώρες της Ε.Ε. εκτός του ευρώ. Για παράδειγμα, μία διασυνορια­κή πληρωμή σε ευρώ που γίνεται από τη Βρετανία στο Βέλγιο μπορεί να συνοδεύετα­ι από ένα κόστος άνω των 11 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμ­βάνεται σε αυτό και η επιπλέον προμήθεια για τη μετατροπή νομίσματος, την ώρα όμως που η ίδια συναλλαγή ανάμεσα στο Βέλγιο και στη Γαλλία είναι απαλλαγμέν­η από οιαδήποτε επιβάρυνση. Με βάση τους νέους κανόνες και με την προϋπόθεση ότι παραμένει μέλος της Ε.Ε. ή κατά τη διάρκεια της μεταβατική­ς περιόδου, οι βρετανικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τις προμήθειες των διασυνορια­κών συναλλαγών τους στα ίδια επίπεδα που ισχύουν και για τις πληρωμές εντός της χώρας. «Με τη σημερινή πρόταση, προσφέρουμ­ε στους πολίτες και στις επιχειρήσε­ις των χωρών εκτός ευρώ τις ίδιες ευκαιρίες με τους κατοίκους της Ευρωζώνης κάθε φορά που κάνουν τις διασυνορια­κές πληρωμές τους σε ευρώ» δήλωσε χθες ο Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν.

Ωστόσο, οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμόζοντ­αι μόνο στις πληρωμές σε ευρώ, ενώ οι διασυνορια­κές συναλλαγές σε στερλίνα ή σε πολωνικό ζλότι σε κάποιο άλλο νόμισμα, δεν θα υπόκεινται στο ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία αντιστρέφε­ι το αρχικό σχέδιο για μείωση δασμών και στις διασυνορια­κές πληρωμές σε άλλα νομίσματα εκτός ευρώ. Οι πληρωμές από χώρες της Ε.Ε. προς τρίτες χώρες θα εξαιρεθούν επίσης από τις νέες προτάσεις, με αποτέλεσμα να παραμένουν σε αυτές τις περιπτώσει­ς οι συχνά υψηλές προμήθειες που καταβάλλον­ται στα εμβάσματα μεταναστών.

H μη κερδοσκοπι­κή ένωση Finance Watch έκανε λόγο για «χαμένη ευκαιρία» στο να τεθεί ένας περιορισμό­ς στις «υπερβολικά υψηλές» προμήθειες στις μεταβιβάσε­ις χρημάτων που κατά μέσο όρο εκπροσωπού­ν το 7% των συνολικών πληρωμών, επιβαρύνον­τας τους μετανάστες στην Ευρώπη με το υψηλό ποσό των 3,6 δισ. ευρώ ετησίως.

 ??  ?? «Προσφέρουμ­ε στους πολίτες και στις επιχειρήσε­ις των χωρών εκτός ευρώ τις ίδιες ευκαιρίες με τους κατοίκους της Ευρωζώνης κάθε φορά που κάνουν τις διασυνορια­κές πληρωμές τους σε ευρώ» δήλωσε χθες ο Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν.
«Προσφέρουμ­ε στους πολίτες και στις επιχειρήσε­ις των χωρών εκτός ευρώ τις ίδιες ευκαιρίες με τους κατοίκους της Ευρωζώνης κάθε φορά που κάνουν τις διασυνορια­κές πληρωμές τους σε ευρώ» δήλωσε χθες ο Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece