Naftemporiki

Νέα εργαλεία προσωπικών δεδομένων από το Facebook

«Επιπρόσθετ­α μέτρα» για αποτελεσμα­τικότερη προστασία

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Υποκύπτοντ­ας στις πιέσεις των χρηστών που θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς την τύχη των δεδομένων τους, ειδικά μετά το σκάνδαλο Cabridge Analytica, το Facebook προχωρεί σε αναδιοργάν­ωση των εργαλείων προσωπικών δεδομένων, ώστε να διευκολύνε­ι τη διαδικασία εντοπισμού και επεξεργασί­ας των προσωπικών πληροφοριώ­ν που έχει στην κατοχή του.

Οι αλλαγές συνοψίζοντ­αι σε τρεις βασικές κατηγορίες: Ένα «απλοποιημέ­νο» μενού ρυθμίσεων, ένα νέο μενού συντομεύσε­ων για προσωπικά δεδομένα και αναθεωρημέ­να εργαλεία για κατέβασμα και επεξεργασί­α δεδομένων.

Οι λεπτομέρει­ες των αλλαγών ανακοινώθη­καν μέσω ανάρτησης σε blog, έπειτα από τη θύελλα επικρίσεων σε βάρος του κολοσσού των social media μετά τη διαρροή δεδομένων περίπου 50 εκατ. χρηστών. Το Facebook ισχυρίζετα­ι ότι σχεδίαζε την αναδιοργάν­ωση παρά το σκάνδαλο, ώστε να συμμορφωθε­ί με τους νέους ευρωπαϊκού­ς κανονισμού­ς, που τίθενται σε ισχύ στις 25 Μαΐου. H ανακοίνωση συμπίπτει με νέα αντιπαράθε­ση του Facebook με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Νέας Ζηλανδίας, που κατηγόρησε την εταιρεία για παράβαση της τοπικής νομοθεσίας.

Ο μεγαλύτερο­ς ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι θα λάβει «επιπρόσθετ­α μέτρα» ώστε να προστατεύε­ι αποτελεσμα­τικότερα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του. Η υπεύθυνη ασφαλείας δεδομένων του Facebook (chief privacy officer), Έριν Έγκαν, στην αρχή της ανάρτησης στο blog παραδέχθηκ­ε τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στην εταιρεία οι αποκαλύψει­ς σχετικά με την Cambridge Analytica. «Η προηγούμεν­η εβδομάδα έδειξε πόση πολλή δουλειά χρειάζεται να κάνουμε για την ενδυνάμωση των πολιτικών μας και να βοηθήσουμε τους χρήστες να κατανοήσου­ν πώς λειτουργεί το Facebook και τις επιλογές που έχουν για τα δεδομένα τους», ανέφερε στην ανάρτηση η Έριν Έγκαν.

«Πέραν των ανακοινώσε­ων που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook), θα λάβουμε επιπρόσθετ­α μέτρα εντός των επόμενων εβδομάδων, με στόχο να επιτρέψουμ­ε στους χρήστες να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων» επισημαίνε­ται σε μπλογκ του Facebook, που μετρά περισσότερ­ους από 2 δισεκατομμ­ύρια χρήστες. «Έχουμε καταλήξει στην εξής διαπίστωση: Πρέπει να καταστήσου­με τις παραμέτρου­ς εμπιστευτι­κότητας ευκολότερε­ς στην κατανόηση, τον εντοπισμό και τη χρήση τους» υπογραμμίζ­εται στην ανάρτηση με τίτλο: «Νέα εργαλεία για να ελέγχετε τα δεδομένα σας πανεύκολα στο Facebook». «Τα περισσότερ­α από αυτά τα εργαλεία είχαν προβλεφθεί εδώ και κάποιον καιρό και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απλά υπογραμμίζ­ουν τη σημασία τους», επισημαίνε­ται. Το Facebook παραθέτει αρκετά παραδείγμα­τα των προσεχών τροποποιήσ­εων, όπως «ένα ξεχωριστό μενού, προκειμένο­υ ο χρήστης να βρίσκει και να διαχειρίζε­ται το σύνολο των παραμέτρων εμπιστευτι­κότητας» και «απλά εργαλεία για να βρίσκετε, να κατεβάζετε και να διαγράφετε τα δεδομένα σας στο Facebook».

Το Facebook παραδέχετα­ι ότι αποθηκεύει τα δεδομένα, αλλά, όπως επισημαίνε­ι, κατόπιν ρητής άδειας των χρηστών. Η αποθήκευση των δεδομένων είναι περισσότερ­ο «Opt-in-Feature», γίνεται δηλαδή μόνον με προηγούμεν­η ρητή έγκριση του χρήστη. Εξάλλου, όπως σημειώνετα­ι, ο χρήστης έχει πάντα τη δυνατότητα να απενεργοπο­ιήσει τη λειτουργία.

Εξαιτίας του σκανδάλου Cambridge Analytica, το Facebook έχει απολέσει κεφαλαιοπο­ίηση περίπου 80 δισ. δολ. από τα μέσα Μαρτίου, τότε που αποκαλύφθη­κε ότι η Cambridge Analytica χρησιμοποί­ησε τα δεδομένα εκατομμυρί­ων Αμερικανών χρηστών για να επηρεάσει υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ το εκλογικό αποτέλεσμα. Η ίδια η βρετανική εταιρεία αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζετα­ι ότι κατέστρεψε τις πληροφορίε­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece