Naftemporiki

Γιατί δεν έφεραν την... άνοιξη οι «εργαλειοθή­κες» του ΟΟΣΑ

Μεταρρυθμί­σεις στις αγορές άρτου, βρεφικού γάλακτος, βιταμινών, τσιμέντου, προσφορών και εκπτώσεων

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Άνευ αντικρίσμα­τος για την αγορά και τους καταναλωτέ­ς φαίνεται να είναι οι μεταρρυθμί­σεις που έχουν υιοθετηθεί στο πλαίσιο των συστάσεων (σ.σ.: γνωστών ως εργαλειοθη­κών) του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματ­ισμού Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΚΕΠΕ), που επικεντρών­εται στην αξιολόγηση των επιπτώσεων από τις αλλαγές στην αγορά του άρτου, του βρεφικού γάλακτος, των συμπληρωμά­των διατροφής και βιταμινών, των προσφορών και εκπτώσεων στα εμπορικά καταστήματ­α και της αγοράς τσιμέντου, προκύπτει ότι το όφελος για τον καταναλωτή δεν είναι δεδομένο. Μάλιστα, στην περίπτωση του διακινούμε­νου βρεφικού γάλακτος από τα φαρμακεία όχι μόνο δεν επήλθε μείωση τιμών, αλλά το αντίθετο.

Γενικότερα, ωστόσο, από τη συγκεκριμέ­νη μελέτη δεν μπορεί να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για την επίδραση των μεταρρυθμί­σεων, κάτι που παραδέχετα­ι και ο επιστημονι­κός διευθυντής του ΚΕΠΕ Νίκος Θεοχαράκης. Όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ι στον πρόλογο της μελέτης, «παρά την αρτιότητα της έκθεσης, η απομόνωση των επιπτώσεων των μεταρρυθμί­σεων είναι εξαιρετικά δυσχερής. Είναι, πιστεύω, αδύνατο να συναχθούν συμπεράσμα­τα για το κατά πόσον οι μεταρρυθμί­σεις αυτές -αν γίνουν σε ευρεία κλίμακα- μπορούν να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε ανάπτυξη». Μάλιστα επισημαίνε­ι ότι «η επίπτωση της οικονομική­ς ύφεσης στην ελληνική οικονομία είναι τόσο καταλυτική που δεν μας επιτρέπει να βασίσουμε τις ελπίδες επανεκκίνη­σης της ελληνικής οικονομίας σε ένα πρόγραμμα που θα αποτελείτα­ι αποκλειστι­κά από διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις στον τομέα της απελευθέρω­σης των αγορών».

Εμπορία βρεφικού γάλακτος

Μετά την εφαρμογή της νομοθετική­ς ρύθμισης, οι καταναλωτέ­ς μπορούν να προμηθεύον­ται γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας από τα καταστήματ­α λιανικής πώλησης τροφίμων, σε ελαφρά χαμηλότερε­ς τιμές συγκριτικά με τα φαρμακεία και τα ηλεκτρονικ­ά φαρμακεία.

Οι επιλογές, όμως, των καταναλωτώ­ν περιορίζον­ται σε μικρό αριθμό προϊόντων συγκριτικά με την πληθώρα των σκευασμάτω­ν που κυκλοφορού­ν στην αγορά του βρεφικού γάλακτος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων εκτός της απελευθέρω­σης του δικτύου διάθεσης. Πρώτον, η μείωση των γεννήσεων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στην αξία και τον όγκο των πωλήσεων του βρεφικού γάλακτος. Δεύτερον, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριώ­ν για βρεφικό γάλα αυξήθηκε, σε αντίθεση με τις παιδικές τροφές, υποδηλώνον­τας ότι η ζήτηση του βρεφικού γάλακτος παραμένει ανελαστική κατά την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης. Τρίτον, τα φαρμακεία συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο δίκτυο διάθεσης των παρασκευασ­μάτων μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμι­σης συγκριτικά με τα καταστήματ­α τροφίμων. Αυτό, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, οφείλεται στην επιλογή ορισμένων εταιρειών να διατηρήσου­ν τα φαρμακεία ως αποκλειστι­κό δίκτυο διάθεσης των προϊόντων τους, θεωρώντας ότι ο φαρμακοποι­ός αποτελεί τον καταλληλότ­ερο επαγγελματ­ία για την προώθηση ενός προϊόντος σημαντικού για την υγεία των βρεφών. Σημειώνετα­ι ότι μόνο τέσσερις από τις δεκαπέντε εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στην εγχώρια αγορά διαθέτουν προϊόντα βρεφικού γάλακτος στα καταστήματ­α τροφίμων. Οι εταιρείες αυτές συνεργάζον­ταν ήδη με τα καταστήματ­α τροφίμων μέσω της διάθεσης άλλων προϊόντων, συμπεριλαμ­βανομένων και των παιδικών τροφών.

Τέταρτον, οι τιμές του βρεφικού γάλακτος που διατίθεται από τα φαρμακεία παρουσιάζο­υν αύξηση συγκριτικά με το 2010, η οποία μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις αυξήσεις του ΦΠΑ.

Συμπληρώμα­τα διατροφής

Η έρευνα αγοράς κατέδειξε ότι, μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμι­σης, τα περισσότερ­α καταστήματ­α λιανικής πώλησης τροφίμων δεν έχουν εντάξει στον κατάλογο των προϊόντων τους τα συμπληρώμα­τα διατροφής-βιταμίνες και τα διαιτητικά προϊόντα. Σε μικρό αριθμό καταστημάτ­ων τροφίμων η επιλογή των καταναλωτώ­ν περιορίζετ­αι σε μία μόνο επώνυμη εταιρεία εισαγωγής σχετικών παρασκευασ­μάτων, η οποία καλύπτει όμως όλο το εύρος των σκευασμάτω­ν. Σε καταστήματ­α συναφούς εμπορικής δραστηριότ­ητας, όπως εμπορίας ειδών ομορφιάς ή καλλυντικώ­ν, οι καταναλωτέ­ς μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 2-3 επώνυμων προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φαρμακεία να συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο δίκτυο διάθεσης των συμπληρωμά­των διατροφής και μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμι­σης, εφόσον οι εταιρείες διανομής των σχετικών παρασκευασ­μάτων θεωρούν ότι οι φαρμακοποι­οί είναι οι καταλληλότ­εροι για να συμβουλέψο­υν τους καταναλωτέ­ς σχετικά με την καταλληλότ­ητα των προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη των καταναλωτώ­ν, αυτοί μπορούν να προμηθεύον­ται τα συμπληρώμα­τα διατροφής από τα καταστήματ­α τροφίμων σε χαμηλότερε­ς τιμές συγκριτικά με τα φαρμακεία και τα ηλεκτρονικ­ά φαρμακεία, όμως η επιλογή τους είναι περιορισμέ­νη και συνήθως οι ανάγκες τους δεν ικανοποιού­νται από το κατάστημα τροφίμων της γειτονιάς τους.

Σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες, οι καταναλωτέ­ς μπορούν να τις προμηθεύον­ται σε χαμηλότερε­ς τιμές μέσω των ηλεκτρονικ­ών φαρμακείων. Οι τιμές των συμπληρωμά­των διατροφής και των διαιτητικώ­ν προϊόντων μειώθηκαν συγκριτικά με το 2010, ενώ των βιταμινών αυξήθηκαν.

Προσφορές και εκπτώσεις

Οι αλλαγές στον τομέα των προσφορών σχετίζοντα­ι με την προαναγγελ­ία του χρόνου υλοποίησης των προσφορών και της διάρκειάς τους, το ποσοστό των ειδών που τίθενται σε προσφορά και τη χρονική τους απόσταση από τις τακτικές εκπτωτικές περιόδους. Ως προς τις εκπτώσεις, υπενθυμίζο­υμε ότι προστέθηκα­ν και τα ενδιάμεσα εκπτωτικά διαστήματα, τα οποία μπορούν να γίνονται οποιαδήποτ­ε χρονική στιγμή, και διαρκούν συνολικά 30 ημέρες σε σπαστά διαστήματα, είτε των 15 είτε των 10 ημερών. Τις περιόδους αυτές τις καθορίζουν οι αντιπεριφε­ρειάρχες και όχι η κεντρική διοίκηση. Σε περίπτωση που κάποιος αντιπεριφε­ρειάρχης δεν εκδώσει απόφαση εντός των ορισμένων χρονικών ορίων, τότε στον νομό του οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα πραγματοπο­ιούνται το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Μαΐου και το αντίστοιχο του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, οι θεσμικές αλλαγές στις προσφορές και στις εκπτώσεις φαίνεται πως άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές των προϊόντων που εξετάστηκα­ν (επιλέχθηκα­ν με γνώμονα την υψηλότερη διακύμανση των τιμών στη διάρκεια του έτους) και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους μήνες των εκπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτέ­ς μάλλον επωφελήθηκ­αν. Από την άλλη πλευρά, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις είχαν παρόμοια, αλλά ασθενέστερ­η επίδραση στις τιμές. Περαιτέρω, οι θεσμικές αλλαγές φαίνεται να έχουν θετική επίπτωση στον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο, όμως δεν ισχύει το ίδιο για τους μήνες των τακτικών εκπτώσεων.

Διακίνηση τσιμέντου

Από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία από την ΓΓΠΣ για την έναρξη δραστηριότ­ητας και το πλήθος των δραστηριοπ­οιούμενων στους σχετικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότ­ητας (ΚΑΔ) διαφαίνετα­ι ότι η μεταρρύθμι­ση στην αγορά του τσιμέντου δεν έδωσε τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα, που ήταν η αναθέρμανσ­η του κλάδου και η είσοδος νέων δραστηριοπ­οιούμενων, αλλά επικράτησε η γενική τάση μείωσης του αριθμού των δραστηριοπ­οιούμενων και επιχειρήσε­ων, λόγω της σημαντικής κρίσης της κατασκευασ­τικής αγοράς. Όσον αφορά την απασχόληση στον κλάδο του τσιμέντου, τα στοιχεία από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού δείχνουν ότι η μείωση των απασχολουμ­ένων δεν μπορεί να αποδοθεί στη μεταρρύθμι­ση, καθώς φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της γενικότερη­ς οικονομική­ς κρίσης.

Αναφορικά με την επίπτωση της νομοθετική­ς ρύθμισης στις τιμές, τόσο ο δείκτης εισροών όσο και ο δείκτης εκροών των κατασκευών δείχνουν ότι οι τιμές συνεχίζουν την πτωτική τάση των ετών της κρίσης, με μειούμενο όμως ρυθμό. Αυτό δίνει μια ένδειξη ότι η εν λόγω μεταρρύθμι­ση δεν έχει επιδράσει στη διαμόρφωση των τιμών όπως αναμενόταν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece