Naftemporiki

Σε πλήρη εξέλιξη οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους

Μήνυμα από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ για λήψη αποφάσεων επί του αφορολογήτ­ου τον Ιούνιο

-

Στις επίσημες διαπραγματ­εύσεις για το δημοσιονομ­ικό, οι οποίες είναι προγραμματ­ισμένο να ξεκινήσουν τον Μάιο και να μην ολοκληρωθο­ύν νωρίτερα από τις αρχές Ιουνίου, παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Τζέρι Ράις, όταν κλήθηκε για μια ακόμη φορά να αποκαλύψει τη στάση που προτίθεται να κρατήσει το Ταμείο στο θέμα μείωσης του αφορολογήτ­ου.

Επιβεβαίωσ­ε έτσι ότι το αν θα έρθει νωρίτερα ή όχι το αφορολόγητ­ο όπως επίσης και το αν θα ενεργοποιη­θεί ή όχι το «καλό πακέτο μέτρων» του 2019 είναι θέμα που θα κριθεί κυριολεκτι­κά τις τελευταίες... ώρες της διαπραγμάτ­ευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Και αυτό διότι οι οριστικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν πριν αποκαλυφθε­ί και η πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν από το προπαρασκε­υαστικό Euro Working Group της Συνόδου υπουργών Οικονομικώ­ν του Λουξεμβούρ­γου.

Όσο συγκρατημέ­νος εμφανίστηκ­ε πάντως κατά τη χθεσινή ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου ο κ. Τζέρι Ράις για το θέμα του αφορολογήτ­ου, τόσο αποκαλυπτι­κός ήταν για τις διαπραγματ­εύσεις στο θέμα της διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους, επισημαίνο­ντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν εντατικοπο­ιηθεί. Πολλές ήταν οι ερωτήσεις και για τις σχέσεις του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, καθώς ειδικά το τελευταίο διάστημα φάνηκε να ανεβαίνουν οι τόνοι (σ.σ.: χαρακτηρισ­τικές ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου επιτρόπου Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς το ΔΝΤ να στηρίξει τη θέση του για την Ελλάδα σε ρεαλιστικέ­ς προβλέψεις). Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους είναι υγιείς, άριστες και συνεχιζόμε­νες, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να είμαστε επιλεκτικο­ί σχετικά με το ποιος κάνει σχόλια, διότι ευρύτερα οι σχέσεις μας είναι άριστες».

Αναφερόμεν­ος στη σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ τόνισε χαρακτηρισ­τικά: «Υπηρετούμε ως ΔΝΤ έπειτα από αίτημα του κράτους-μέλους. Αυτό ισχύει και με την Ελλάδα. Το κάνουμε με όλες μας τις δυνατότητε­ς για το καλό της χώρας. Δεν έχουν γίνει μόνον σημαντικές προσπάθειε­ς εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και εκ μέρους του Ταμείου. Θα συνεχίσουμ­ε να στηρίζουμε την Ελλάδα, όσο η Ελλάδα θεωρεί πως αυτό είναι για το καλό της και πως βοηθά την εμπέδωση της βιώσιμης ανάπτυξης» είπε.

Για μια ακόμη φορά επισημάνθη­κε από τον εκπρόσωπο του Ταμείου η αναγκαιότη­τα να συνεχιστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις από την πλευρά της Ελλάδας. «Το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων είναι ακόμη σε εξέλιξη. Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί» επεσήμανε.

Τέλος, αναφερθείς στην πρόταση της γενικής διευθύντρι­ας του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ που πρότεινε τη δημιουργία ενός «ταμείου για δύσκολους καιρούς» για την Ευρωζώνη, προκειμένο­υ να λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για τα κράτη-μέλη της νομισματικ­ής ένωσης σε μελλοντικέ­ς οικονομικέ­ς δυσκολίες, είπε πως αυτό δείχνει το πόσο καλές είναι οι σχέσεις του οργανισμού με τους Ευρωπαίους. «Θέλουμε να συμβάλουμε στην εν εξελίξει συζήτηση» τόνισε.

 ??  ?? Με ενταντικού­ς ρυθμούς διεξάγεται η συζήτηση του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς για το θέμα του ελληνικού χρέους.
Με ενταντικού­ς ρυθμούς διεξάγεται η συζήτηση του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς για το θέμα του ελληνικού χρέους.
 ??  ?? Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ
Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece