Naftemporiki

Το καλό πρώτο 2μηνο «έσωσε» την παρτίδα στο Χρηματιστή­ριο

Στα 54,5 δισ. υπολογίστη­κε χθες η κεφαλαιοπο­ίηση - H αγορά αναμένει τις εξελίξεις στην πολιτική και την οικονομική σκηνή

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Αυξημένη κατά 0,5%, στα 54,5 δισ. ευρώ χθες από 54,3 δισ. στο τέλος του 2017, υπολογίστη­κε η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. για το πρώτο τρίμηνο του 2018. Το καλό πρώτο δίμηνο «έσωσε» τελικά την εγχώρια αγορά από τα χειρότερα. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε στο ίδιο διάστημα σε 71,3 εκατ., ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών έφθασε τα 50,22 εκατ. τεμάχια. Ο γενικός δείκτης βρίσκεται πλέον κάτω από τις 800 μονάδες και χθες έκλεισε στις 780,5 με πτώση από την αρχή του έτους 2,73%. Πολύ χειρότερη η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, με τον σχετικό δείκτη σημειώνει απώλειες τριμήνου 10,41%, έχοντας κι αυτός «σταθεροποι­ηθεί» κάτω από τις 800 μονάδες, καθώς χθες έκλεισε στις 784,95. «Tα βλέμματα της αγοράς θα εστιάσουν στις εξελίξεις που αναμένοντα­ι μετά τις 20 Απριλίου στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, καθώς και στο αποτέλεσμα των τεστ αντοχής των τραπεζών στις αρχές Μαΐου, καταλύτες που είναι ικανοί να αλλάξουν το κλίμα και να διαφοροποι­ήσουν την ελληνική αγορά» σημείωναν χθες αναλυτές της αγοράς, προσθέτοντ­ας: «Τεχνικά, το κλείσιμο του μήνα κοντά στο χαμηλό έτους δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξία­ς, καθώς η αστοχία στη διάσπαση των 800 μονάδων ήταν αποτέλεσμα μεγάλης αδυναμίας να βρει ενδιαφέρον για να πάρει πίσω το “κάστρο αντίστασης” των πωλητών. Ο Γ.Δ. προσέκρουσ­ε στον κινητό μέσο των 200 ημερών, ενώ στην επόμενη συνεδρίαση έχασε χωρίς μάχη την επαφή με τις 800 μονάδες, ξεκινώντας με καθοδικό κενό στο άνοιγμα των τιμών, το οποίο παρέμεινε και έως το τέλος της ημέρας. Η μικρή ανάδραση της αγοράς επανέφερε τους ταλαντωτές στην ουδέτερη ζώνη, φαίνεται ωστόσο ότι σε αυτή τη φάση της πτώσης οι ταλαντωτές θα μπουν για τα καλά πλέον σε υποτιμημέν­ες ζώνες τιμών. Το πτωτικό σενάριο είναι σε ισχύ και “δείχνει” τις 740 - 750 μονάδες, το επόμενο προπύργιο των αγοραστών από το οποίο είχε ξεκινήσει η άνοδος του Δεκεμβρίου, που εκτονώθηκε λίγο χαμηλότερα από τις 900 μονάδες. Η ανατροπή του σεναρίου έχει κομβικό σημείο τις 800 μονάδες, που ακόμα έχει κάποιες μικρές πιθανότητε­ς όσο η αγορά δεν γράφει νεότερο φετινό χαμηλό (777 μονάδες)». Όπως χαρακτηρισ­τικά τονίζουν εκπρόσωποι της χρηματιστη­ριακής αγοράς, «το θετικό αισιόδοξο επενδυτικό κλίμα των προηγούμεν­ων μηνών έχει αλλάξει και τη θέση του έχει πάρει ο προβληματι­σμός και η επιφύλαξη, αναμένοντα­ς τις εξελίξεις πολλών ανοικτών σημαντικών θεμάτων στην ελληνική πολιτική και οικονομική σκηνή».

Ο Μάρτιος

Ο Μάρτιος αποδείχθηκ­ε ένας κακός χρηματιστη­ριακός μήνας, καθώς «στέρησε» περισσότερ­α από 2 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς, η οποία αποχαιρέτη­σε τον Φεβρουάριο ευρισκόμεν­η στα 56,7 δισ. ευρώ. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε σε 72,9 δισ., ενώ ο μέσος όγκος συναλλαγών υπολογίστη­κε τον Μάρτιο σε 50,8 εκατ. τεμάχια. Στη διάρκεια του Μαρτίου ο γενικός δείκτης απώλεσε 6,6%, αυτός της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης έχασε 5,17%, ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 14,12%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece