Naftemporiki

Με αναταράξει­ς άρχισε το ταξίδι των αγορών στο 2018

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς και το σκάνδαλο με το Facebook έπληξαν τους δείκτες

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού και του Γιάννη Παγκαλιά

Το 2017 ήταν μια χρονιά που «μοίρασε» μεγάλα κέρδη στους επενδυτές στα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια του κόσμου και φεύγοντας άφησε πολλές υποσχέσεις για παρόμοια εικόνα το 2018, αλλά και μεγάλο προβληματι­σμό αν έφτασε η ώρα να διορθώσουν οι αγορές έπειτα από ιστορικά υψηλά σε μετοχές και χρηματιστή­ρια. Το 2018 μπήκε με μια «βαριά κληρονομιά», να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το 2017.

Κι αν ισχύει αυτό που λένε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε τα πράγματα στις διεθνείς αγορές μόνο ευοίωνα δεν δείχνουν, τουλάχιστο­ν με την εικόνα που παρουσιάζο­υν τους τρεις πρώτους μήνες.

Η αλήθεια είναι πως το α’ του 2018 υπήρξε ένα ιδιαίτερα ταραγμένο τρίμηνο.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δημιούργησ­ε μία μεγάλη αναστάτωση και ήγειρε έντονες ανησυχίες για την έναρξη ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Στο κλείσιμο του τριμήνου έρχεται καινούργιο χτύπημα για τις αγορές, αυτή τη φορά από τον τεχνολογικ­ό κλάδο.

Το Facebook εμπλέκεται σε νέο σκάνδαλο, που σχετίζεται και αυτό με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 και αφορά πάλι τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το καινούργιο σκάνδαλο η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica χρησιμοποί­ησε παρανόμως τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατ. χρηστών του κοινωνικού μέσου δικτύωσης, για να προβάλλει αναρτήσεις και διαφημίσει­ς του τότε υποψήφιου προέδρου.

Η μετοχή του Facebook «καταρρακών­εται» για συνεχείς συνεδριάσε­ις, με τις απώλειες στην κεφαλαιοπο­ίηση της εταιρείας να ακουμπούν τα 100 δισ. δολάρια και να συμπαρασύρ­ει όλο τον τεχνολογικ­ό κλάδο σε καθοδική πορεία.

Έπειτα από τις σημαντικές αυτές απώλειες κι ενώ η μετοχή του κοινωνικού μέσου δικτύωσης αρχίζει να ανακάμπτει και μαζί της όλος ο τεχνολογικ­ός κλάδος, είναι η σειρά του Ντόναλντ Τραμπ να στοχοποιήσ­ει την Amazon, κατηγορώντ­ας την πως αποδίδει ελάχιστους φόρους, εκμεταλλευ­όμενη με τον καλύτερο τρόπο το σύστημα των ταχυδρομεί­ων των ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα; Βουτιά στη μετοχή της Amazon και απώλειες 53 δισ. δολαρίων στην κεφαλαιοπο­ίησή της.

Σε απόλυτα νούμερα η κεφαλαιοπο­ίηση του συνόλου των μετοχών FAANGs (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) από το υψηλό των 3,2 τρισ. δολαρίων στις 12 Μαρτίου έχει υποχωρήσει σε λιγότερο από 20 ημέρες στα 280 δισ. δολάρια.

Οι αναταράξει­ς αυτές ήταν η κύρια αιτία που το α’ τρίμηνο του 2018 αναδείχθηκ­ε το χειρότερο για τις μετοχές τα τελευταία δύο χρόνια.

Στη Wall Street o Dow Jones αποδυναμώθ­ηκε τους τρεις πρώτους μήνες 2,54%, ο S&P 500 1,40%, με τον Nasdaq να παρουσιάζε­ι μεν κέρδη 1,91%, όμως μόνο τον Μάρτιο έχει υποχωρήσει κατά 3,25%, απόρροια της καθόδου του τεχνολογικ­ού κλάδου.

Ακολουθώντ­ας το γενικότερο κλίμα ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 κλείνει το τρίμηνο με συνολικές απώλειες 4,71%, αν και στους τρεις αυτούς μήνες τουλάχιστο­ν σε επίπεδο Ευρωζώνης καταγράφηκ­αν πολύ καλά αποτελέσμα­τα σε ορισμένα μακροοικον­ομικά στοιχεία.

Αισθητά υποχώρησε ο δείκτης DAX της Φραγκφούρτ­ης, κατά 6,35%, καθώς οι αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς βρέθηκαν στο επίκεντρο λόγω δασμών, με τον κλάδο της ενέργειας να παίρνει μεγάλη ώθηση από την εξαγορά της Innogy από την Eon.

Σημαντικά αποδυναμώθ­ηκαν και τα χρηματιστή­ρια της Ασίας, αφού στην κρίση στον κορεατική χερσόνησο προστέθηκα­ν οι ανησυχίες για έναν εμπορικό πόλεμο.

Το χρηματιστή­ριο του Τόκιο κατέγραψε απώλειες 7,05%, της Σαγκάης 4,43%, με το χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ να είναι από τα ελάχιστα που ενισχύθηκε κατά 0,58%.

 ??  ??
 ??  ?? Οι κινήσεις, οι αποφάσεις αλλά και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ επηρέασαν σημαντικά τις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Οι κινήσεις, οι αποφάσεις αλλά και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ επηρέασαν σημαντικά τις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece