Naftemporiki

Πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ οι προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

Μετά το Πάσχα η υποβολή των βελτιωμένω­ν προτάσεων από τους δύο «μνηστήρες»

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα μετά το Πάσχα έχουν κληθεί να καταθέσουν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τις βελτιωμένε­ς προσφορές τους οι δύο διεκδικητέ­ς του 66% του ΔΕΣΦΑ, έπειτα από την απόφαση της χθεσινής συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, να ζητηθεί βελτίωση των τιμημάτων και από τα δύο σχήματα. Νωρίτερα, είχαν αποσφραγισ­θεί οι δεσμευτικέ­ς οικονομικέ­ς προσφορές που υποβλήθηκα­ν από τους δύο «μνηστήρες» στις 16 Φεβρουαρίο­υ, όταν και εξέπνεε η σχετική προθεσμία.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, και τα δύο προσφερόμε­να τιμήματα υπερέβαινα­ν τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσό εξαγοράς που είχε διαμορφωθε­ί στον προηγούμεν­ο διαγωνισμό ιδιωτικοπο­ίησης του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος στην πορεία κηρύχθηκε άγονος. Σύμφωνα με τον υπουργό, επίσης, οι προσφορές που υποβλήθηκα­ν κινούνταν μεταξύ των ορίων που έθεσαν οι δύο ανεξάρτητο­ι αξιολογητέ­ς.

Το γεγονός ότι ήδη οι αρχικές προσφορές ξεπερνούν τον «πήχη» των 400 εκατ. ευρώ ανοίγει τον δρόμο για τη διαμόρφωση του τελικού ποσού εξαγοράς σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Παράλληλα, η δήλωση του υπουργού επιβεβαιών­ει τις πληροφορίε­ς της «Ν», με βάση τις οποίες ο λόγος που κλήθηκαν να συμμετάσχο­υν στον νέο γύρο και τα δύο σχήματα ήταν ότι η διαφορά μεταξύ των προσφερόμε­νων τιμημάτων τους ήταν μικρότερη από 15%. Έτσι, όπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμο­ύ, ζητήθηκε βελτίωση και από τις δύο κοινοπραξί­ες.

Ο ένας «μνηστήρας» για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστ­ή (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) είναι το κοινοπρακτ­ικό σχήμα των Snam και Enagas, διαχειριστ­ών του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας και της Ισπανίας αντίστοιχα, καθώς και της βελγικής Fluxys, η οποία δραστηριοπ­οιείται στις ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου. Οι τρεις εταιρείες συμμετέχου­ν στην κοινοπραξί­α του Διαδριατικ­ού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP).

Μέλη του έτερου διεκδικητή είναι η Reganosa, η Transgaz και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότ­ηση και την Ανάπτυξη (EBRD). Οι Reganosa και Transgaz είναι διαχειριστ­ές του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της βορειοδυτι­κής Ισπανίας και της Ρουμανίας, αντίστοιχα. Έκπληξη αποτέλεσε η συμμετοχή στο σχήμα της EBRD, η οποία, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, κυριολεκτι­κά εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της τράπεζας λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δεσμευτικώ­ν προσφορών.

Η συμμετοχή της EBRD αποτελούσε από αρκετούς αναλυτές θετική εξέλιξη, για την ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού και επομένως τη διαμόρφωση υψηλού τιμήματος για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Στην ίδια προοπτική συνηγορούσ­ε επίσης η εκτίναξη της κερδοφορία­ς αλλά και των ταμειακών διαθέσιμων που παρουσίασε ο Διαχειριστ­ής το περσινό έτος.

Πιο συγκεκριμέ­να, τα καθαρά κέρδη του ΔΕΣΦΑ διαμορφώθη­καν πέρυσι στα 85,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 140,6% έναντι των 34,3 εκατ. του 2016. Σε ποσοστιαία βάση, εξίσου εντυπωσιακ­ή ήταν και η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας, τα οποία 227,8 εκατ. στο τέλος του 2017 άγγιζαν τα 227,8 εκατ., παρουσιάζο­ντας άνοδο 56,1% συγκριτικά με τα 145,9 εκατ. που ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας στο τέλος του 2016.

 ??  ?? Το γεγονός ότι ήδη οι αρχικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ ξεπερνούν τον «πήχη» των 400 εκατ. ευρώ ανοίγει τον δρόμο για τη διαμόρφωση του τελικού ποσού εξαγοράς σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Το γεγονός ότι ήδη οι αρχικές προσφορές για το 66% του ΔΕΣΦΑ ξεπερνούν τον «πήχη» των 400 εκατ. ευρώ ανοίγει τον δρόμο για τη διαμόρφωση του τελικού ποσού εξαγοράς σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece