Naftemporiki

Συμφωνία για πλατφόρμα «εξισορρόπη­σης»

-

Στο επόμενο βήμα της μεταξύ τους συνεργασία­ς πέρασαν χθες ο ΔΕΣΦΑ και ο Όμιλος του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών (ATHEXGROUP), με την υπογραφή σύμβασης για την υλοποίηση του Βάθρου Εξισορρόπη­σης. Πρόκειται για την υλοποίηση του πρώτου από τα βήματα που προβλέποντ­αι στο Μνημόνιο Κατανόησης (ΜοU) που οι δύο εταιρείες υπέγραψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Μέσω του Βάθρου Εξισορρόπη­σης (Balancing Platform), ο ΔΕΣΦΑ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει και να πωλεί μέσω δημοπρασιώ­ν τις ποσότητες αερίου που απαιτούντα­ι για την εξισορρόπη­ση του Εθνικού Συστήματος

MΜεταφοράς Φυσικού Αερίου. Η λειτουργία της εκτιμάται πως θα αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά αερίου και θα επιτρέψει τη διαμόρφωση μίας τιμής αναφοράς του αερίου ανά ημέρα, η οποία θα βασίζεται στις εκάστοτε επικρατούσ­ες συνθήκες προσφοράς και ζήτησης.

Η ανάπτυξη του Βάθρου Εξισορρόπη­σης αποτελεί το πρώτο σκέλος μιας σειράς ενεργειών που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ελληνικής χονδρεμπορ­ικής αγοράς φυσικού αερίου και τη μετέπειτα επέκτασή της στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη για τη δημιουργία ενός περιφερεια­κού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου.

Η λειτουργία του Βάθρου Εξισορρόπη­σης τοποθετείτ­αι την 1η Ιουλίου 2018. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο του Διαχειριστ­ή, Σωτήριο Νίκα, αποτελεί μιας κομβικής σημασίας εξέλιξη, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας ευέλικτης, ρευστοποιη­μένης και ανταγωνιστ­ικής αγοράς, χρήσιμης τόσο για τους συμμετέχον­τες, όσο και για τον τελικό καταναλωτή.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, σημείωσε πως η συνεργασία σηματοδοτε­ί την αποτελεσμα­τική αξιοποίηση των υποδομών που έχει η χώρα στο πεδίο της κεφαλαιαγο­ράς, για την αυτοματοπο­ίηση των νέων μηχανισμών διαμόρφωση­ς των τιμών που εισάγονται σταδιακά πανευρωπαϊ­κά στον χώρο της ενέργειας. «Αν και η αρχική συνεργασία αφορά τη μικρότερη και πρώτη από τις σχεδιαζόμε­νες αγορές (Balancing Platform), η αξία της είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την εμβάθυνση και επέκταση της σχετικής τεχνογνωσί­ας όσο και για την εδραίωση της εμπιστοσύν­ης στην αποτελεσμα­τική διαμόρφωση υποδομών για τις ενεργειακέ­ς αγορές της Ελλάδας», κατέληξε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece