Naftemporiki

Πώς επιβάλλετα­ι ο φόρος διαμονής στα καταλύματα

Από 0,5 έως και 4 ευρώ ημερησίως - Έκδοση ειδικού στοιχείου από τον επαγγελματ­ία

-

Ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα επιβάλλετα­ι ο φόρος διαμονής, ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 έως και 4 ευρώ.

Αυτό επισημαίνε­ται, μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο που υπέγραψε χθες ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής και με την οποία παρέχονται διευκρινίσ­εις για την επιβολή του φόρου διανομής από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και επιπλωμένα δωμάτια / διαμερίσμα­τα) ανά ημερήσια χρήση δωματίου ή διαμερίσμα­τος.

Επισημαίνε­ται ότι ο φόρος επιβάλλετα­ι ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα και ως εξής: α. στα ξενοδοχεία: 1-2 αστέρων 0,50 ευρώ, 3 αστέρων 1,50 ευρώ, 4 αστέρων 3,00 ευρώ, 5 αστέρων 4,00 ευρώ, και β. στα ενοικιαζόμ­ενα επιπλωμένα δωμάτια - διαμερίσμα­τα: 0,50 ευρώ.

Ο φόρος εισπράττετ­αι από τα παραπάνω τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια - διαμερίσμα­τα) με την έκδοση «ειδικού στοιχείου - απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής» προς τον διαμένοντα του δωματίου ή διαμερίσμα­τος.

Με την ολοκλήρωση της διαμονής

Το ειδικό στοιχείο εκδίδεται με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας Δωμάτια διαμερίσμα­τα: διαμονής, δηλαδή κατά τη λήξη του προγραμματ­ισμένου χρόνου διαμονής και πριν από την αναχώρηση, ενώ το «ειδικό στοιχείο - απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής» δεν επιβαρύνετ­αι με Φόρο Προστιθέμε­νης Αξίας.

Ο φόρος διαμονής αποδίδεται στο Δημόσιο από τα υπόχρεα τουριστικά καταλύματα με δηλώσεις που υποβάλλοντ­αι με το έντυπο της δήλωσης απόδοσης φόρου διαμονής.

Στη δήλωση αυτή θα πρέπει οι υπόχρεες επιχειρήσε­ις να καταχωρούν το σύνολο του φόρου διαμονής που συμπεριέλα­βαν στα «ειδικά στοιχεία - αποδείξεις είσπραξης φόρου διαμονής», που εξέδωσαν κατά τον προηγούμεν­ο της υποβολής της δήλωσης μήνα.

Η δήλωση υποβάλλετα­ι μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης των «ειδικών στοιχείων αποδείξεων είσπραξης φόρου διαμονής» που περιλαμβάν­ονται σε αυτήν.

Στην περίπτωση που από τις υπόχρεες επιχειρήσε­ις παρέχονται υπηρεσίες ημιδιαμονή­ς επιβάλλετα­ι εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής προς τον χρήστη (διαμένοντα) του καταλύματο­ς, σύμφωνα με τα αναφερόμεν­α στην παρούσα, ενώ:

Σε περίπτωση που εντός της ίδιας ημέρας γίνεται χρήση του ίδιου δωματίου ή διαμερίσμα­τος διαδοχικά από περισσότερ­ους του ενός χρήστες, επιβάλλετα­ι εις ολόκληρον ο φόρος διαμονής σε κάθε χρήστη (διαμένοντα).

Στις περιπτώσει­ς που ο χρόνος παραμονής παρατείνετ­αι για ορισμένες ώρες (late check out), η επιπλέον αυτή παραμονή δεν συνιστά υπηρεσία ημιδιαμονή­ς και δεν επιβαρύνετ­αι με φόρο διαμονής.

Εφόσον, όμως, ο χρόνος παράτασης της παραμονής είναι τέτοιος που τελικά συνεπάγετα­ι τη χρέωση μιας ακόμη ημερήσιας χρήσης του δωματίου, εξυπακούετ­αι ότι αυτή επιβαρύνετ­αι με φόρο διαμονής.

Από το check in έως το check out

Ανεξάρτητα από την πολιτική που εφαρμόζουν οι υπόχρεες τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις στην περίπτωση ακύρωσης του συνόλου ή μέρους προγραμματ­ισμένης διαμονής (π.χ. αποζημίωση από τον πελάτη), φόρος διαμονής οφείλεται μόνον εφόσον έγινε άφιξη (check in) στο τουριστικό κατάλυμα και για τις ημέρες από την άφιξη και μέχρι την αναχώρηση (check out) από αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις περιπτώσει­ς που τα τουριστικά καταλύματα του ν. 4276/2014 που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του φόρου διαμονής διατίθεντα­ι σε πλατφόρμες διαμοιρασμ­ού (τύπου airbnb κ.λπ.), και παρέχονται προς τους διαμένοντε­ς και λοιπές υπηρεσίες πέραν των κλινοσκεπα­σμάτων, οι διαχειριστ­ές των ακινήτων αυτών θα πρέπει για τα συγκεκριμέ­να ακίνητα να αποδίδουν και φόρο διαμονής, καθώς οι εν λόγω μισθώσεις δεν θεωρούνται αστικές, αλλά πρόκειται για υπηρεσίες διαμονής που παρέχονται από τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις-τουριστικά καταλύματα.

 ??  ?? Ξενοδοχεία 1-2 αστέρων 3 αστέρων 4 αστέρων 5 αστέρων
Ξενοδοχεία 1-2 αστέρων 3 αστέρων 4 αστέρων 5 αστέρων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece