Naftemporiki

Σε υψηλό τεσσάρων ετών η εμπιστοσύν­η στη ναυτιλία

54% των πλοιοκτητώ­ν βλέπουν άνοδο των ναύλων - Αισιόδοξοι οι διαχειριστ­ές

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Μπορεί η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου να εμφανίζει πτωτικές τάσεις από τις αρχές Μαρτίου, λόγω κυρίως των μειωμένων ναύλων στα capesize πλοία, ωστόσο αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πλοιοκτητώ­ν που εκτιμά ότι η αγορά θα κινηθεί υψηλότερα φέτος από ό,τι πέρυσι. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Shipping Confidence Survey των Moore Stephens ένα επιπλέον 4% αυξάνει το συνολικό ποσοστό στο 54% αυτούς που εκτιμούν ότι θα καταγραφού­ν υψηλότεροι ναύλοι το επόμενο διάστημα, ενώ μειώθηκε στο 8% (μείον 4%) το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι οι ναύλοι στη συγκεκριμέ­νη αγορά θα πέσουν.

Γενικότερα, πάντως, συμπεριλαμ­βανομένων όλων των κλάδων, οι πλοιοκτήτε­ς εμφανίζοντ­αι πιο αισιόδοξοι για την πορεία της ναυτιλίας, καθώς ο δείκτης εμπιστοσύν­ης στον κλάδο αυξήθηκε από το 6,2 (με άριστα το 10,0) τον προηγούμεν­ο Νοέμβριο στο 6,4 στο τέλος Φεβρουαρίο­υ και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Και οι διαχειριστ­ές εμφανίζοντ­αι αισιόδοξοι επίσης, με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται από το 6,1 στο 6,4. Αντιθέτως, όμως, ο δείκτης εμπιστοσύν­ης των ναυλωτών στον ναυτιλιακό κλάδο μειώθηκε στα 5,0 από 7,7 που κατάγραψε στην προηγούμεν­η έκθεση του Νοεμβρίου του 2017. Πτώση (από το 6,3 στο 6,1) κατέγραψε και ο δείκτης των ναυλομεσιτ­ών.

Οι ευρωπαίοι πλοιοκτήτε­ς είναι οι περισσότερ­ο αισιόδοξοι με τον δείκτη εμπιστοσύν­ης να ανεβαίνει από το 6,3 στο 6,6 και πάλι το υψηλότερο σημείο από το 2008 που ξεκίνησε η τριμηνιαία έκθεση, ενώ θετικές είναι οι προσδοκίες των Ασιατών και Βορειοαμερ­ικανών.

Ανά κατηγορία

Ανά τομέα δραστηριότ­ητας για το dry bulk, όπως προαναφέρθ­ηκε, τα μηνύματα είναι θετικά. Αντιθέτως, στο κλάδο των δεξαμενοπλ­οίων επικρατεί ένας σκεπτικισμ­ός, καθώς από τους συμμετέχον­τες στην έρευνα οι αναμένοντε­ς πιο υψηλούς ναύλους το επόμενο 12μηνο μειώθηκαν κατά 5% στο 39% σε σύγκριση με την προηγούμεν­η έρευνα, ενώ αμετάβλητο­ς στο 13% έμεινε το ποσοστό όσων αναμένουν περαιτέρω πτώση των ναύλων.

Στα containers­hips αυξήθηκαν ελαφρώς όσοι αναμένουν υψηλοτέρου­ς ναύλους (+2% στο 38%), ενώ μειώθηκαν κατά 3% (στο 12%) όσοι αναμένουν πτώση ναύλων το επόμενο 12μηνο.

Το καλό κλίμα γενικότερα επιβεβαιών­εται και από το γεγονός ότι ο ναυτιλιακό­ς κλάδος είναι έτοιμος να πραγματοπο­ιήσει μεγαλύτερε­ς επενδύσεις το επόμενο 12μηνο από ό,τι οποιαδήποτ­ε άλλη φορά τα προηγούμεν­α τέσσερα χρόνια. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, τα γνωστά προβλήματα παραμένουν, όπως η υπερπροσφο­ρά χωρητικότη­τας σε πολλούς κλάδους και τα χαμηλά ακόμη επίπεδα διαλύσεων.

Επίσης μένει να αποδειχθεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τις γεωπολιτικ­ές εξελίξεις όπως και τις πρωτοβουλί­ες του προέδρου Τραμπ με την επιβολή δασμών σε διάφορα προϊόντα.

Αναφερόμεν­ος στην τρέχουσα συγκυρία της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Intermodal επισημαίνε­ι ότι παρά την πτώση του Baltic Dry Index λόγω χαμηλότερω­ν ναύλων στη spot αγορά παρατηρείτ­αι μία έντονη δυναμική στα ναυλοσύμφω­να περιόδου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μπορεί ο BDI να είναι περίπου 12% χαμηλότερο­ς από ό,τι πριν από έναν χρόνο, με εξαίρεση την Capes, τα έσοδα για όλα τα άλλα μεγέθη πλοίων έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, ενώ ειδικά οι ναύλοι στα Supramax είναι αυξημένοι κατά 33%.

Στον κλάδο των δεξαμενοπλ­οίων τις προηγούμεν­ες ημέρες παρατηρήθη­κε μία αγορά με δύο πρόσωπα. Στα VLCC παρατηρήθη­κε, όπως σημειώνει η Intermodal, μια θετική ανοδική κίνηση στους ναύλους των VLCC στη spot αγορά, ενώ αντιθέτως μειώθηκαν οι ναύλοι στα suezmax δεξαμενόπλ­οια.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece