Naftemporiki

Scrubber vs LNG κατά των ρύπων

Διαφορετικ­ά συστήματα για τάνκερ - containers­hips

-

ατασκευάστ­ηκε το πρώτο meΚga

δεξαμενόπλ­οιο, χωρητικότη­τας άνω των 300.000 τόνων, το οποίο φέρει σύστημα καθαρισμού καυσαερίων (scrubber). Το πλοίο ναυπηγήθηκ­ε στα Hyundai Samho Heavy Industries, που είναι θυγατρική εταιρεία του ομίλου Hyundai Heavy Industries.

Το νέο δεξαμενόπλ­οιο, χωρητικότη­τας 310.000 τόνων, με μήκος 336 μ., πλάτος 60 μ. και ύψος 30 μ., θα είναι εξοπλισμέν­ο με scrubber, το οποίο θα έχει ύψος 11 μέτρα και πλάτος 8,4 μέτρα. Επίσης στο συγκεκριμέ­νο πλοίο έχουν εφαρμοσθεί και νέες, καινοτόμες τεχνολογίε­ς στην προπέλα και στο πηδάλιο, οι οποίες αναμένεται να μειώσουν τις τριβές και να συμβάλουν περαιτέρω στη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης του πλοίου.

Ο όμιλος Hyundai θεωρεί ότι η εγκατάστασ­η συστημάτων καθαρισμού των καυσαερίων στα πλοία θα αποτελέσει μια από τις λύσεις που θα προτιμήσει η παγκόσμια ναυτιλία για να ανταποκριθ­εί στις διεθνείς περιβαλλον­τικές απαιτήσεις.

Ωστόσο, πέρα από τα δεξαμενόπλ­οια, στον κλάδο των containers­hips και συγκεκριμέ­να στη Hapag - Lloyd δεν θεωρούν ότι τα scrubbers είναι η καλύτερη λύση. Οι δύο κλάδοι πάντως έχουν τεράστιες διαφορές όσον αφορά τις περιβαλλον­τικές επιδόσεις, αφού, όπως αποκάλυψε προχθές στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά ο πρόεδρος της Intertanko Νίκος Τσάκος, ολόκληρος ο στόλος της Ένωσης Ανεξάρτητώ­ν Ιδιοκτητών Δεξαμενοπλ­οίων (περίπου 3.000 πλοία) έχει λιγότερες εκπομπές από τη Maersk που διαθέτει έναν στόλο από 767 πλοία. Η Hapag Lloyd θεωρεί ότι η καλύτερη λύση είναι οι μηχανές που χρησιμοποι­ούν LNG ως καύσιμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece