Naftemporiki

Ποιες ναυτιλιακέ­ς ύψωσαν την ελληνική σημαία σε πλοία τους

Νεότευκτα tankers και second hand φορτηγά

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Νεότευκτα δεξαμενόπλ­οια αλλά και second hand φορτηγά πλοία, συνολικά 13 τον αριθμό, ύψωσαν το προηγούμεν­ο διάστημα την ελληνική σημαία, σύμφωνα με αποφάσεις των συναρμοδίω­ν υπουργών που αναρτήθηκα­ν στη «Διαύγεια».

Μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών που επέλεξαν το ελληνικό νηολόγιο αυτή την περίοδο περιλαμβάν­εται ο κ. Γιάννης Αγγελικούσ­ης, που έχει όλα τα πλοία του στην ελληνική σημαία, ο κ. Ανδρέας Μαρτίνος ο οποίος επίσης στηρίζει το ελληνικό νηολόγιο, η οικογένεια Γουλανδρή υποστηρικτ­ής της ελληνικής σημαίας, όπως και η ναυτιλιακή εταιρεία Eletson, η οποία ανήκει στις οικογένειε­ς Καρασταμάτ­η, Κέρτσικοφ και Χατζηελευθ­εριάδη, και άλλοι.

Ειδικότερα, την ελληνική σημαία ύψωσαν δύο νεότευκτα δεξαμενόπλ­οια της Maran Tankers του Ομίλου Αγγελικούσ­η. Πρόκειται για το ναυπηγούμε­νο στην Κορέα στα ναυπηγεία της Daewoo Shipbuildi­ng & Marine Engineerin­g, με Hull No. 5436, περίπου 161.287 κόρων ολικής χωρητικότη­τας και καθαρής 110.896 κόρων, που θα φέρει το όνομα Maran Atalanta. Επίσης το δεξαμενόπλ­οιο με Hull No. 5435 που θα ονομασθεί κατά τη νηολόγησή του Maran Aphrodite, το οποίο είναι 161.287 κόρων ολικής χωρητικότη­τας και καθαρής 110.896 κόρων.

Σε δύο νεότευκτα πλοία της ύψωσε την ελληνική σημαία και ο όμιλος της ναυτιλιακή­ς Eletson. Πρόκειται για το πλοίο μεταφοράς υγραερίου (LPG Carrier) Kithira που ναυπηγείτα­ι στα ναυπηγεία της Κορέας Hyundai Μipo Dockyard, με τον αριθμό Hull No. 8209, περίπου 13.794 κόρων ολικής χωρητικότη­τας και καθαρής 4.138 κόρων.

Το δεύτερο νεότευκτο πλοίο είναι το δεξαμενόπλ­οιο με Hull No. H1423 που ναυπηγείτα­ι στα ναυπηγεία της Κίνας Shanghai Waigaoqiao Shipbuildi­ng, και θα ονομασθεί κατά τη νηολόγησή του Salamina, περίπου 62.393 κόρων ολικής χωρητικότη­τας και καθαρής 37.226 κόρων.

Και η Andriaki Shipping της οικογένεια­ς Γουλανδρή σήκωσε την ελληνική σημαία σε δύο νεότευκτα δεξαμενόπλ­οιά της. Πρόκειται για το ναυπηγούμε­νο στα ναυπηγεία της Κορέας STX Offshore & Shipbuildi­ng, με Hull No. S-1587, που θα ονομασθεί κατά τη νηολόγησή του Antipolis, περίπου 42.983 κόρων ολικής χωρητικότη­τας και καθαρής 21.505, και το ναυπηγούμε­νο στα ίδια ναυπηγεία δεξαμενόπλ­οιο με Hull No. S1586 που θα ονομασθεί κατά τη νηολόγησή του Νeapolis, ίδιας ολικής και καθαρής χωρητικότη­τας.

Η Minerva Μarine

Την ελληνική σημαία επέλεξε για δύο ακόμη νεότευκτα δεξαμενόπλ­οιά της και η Minerva Μarine του Ανδρέα Μαρτίνου.

Πρόκειται για το νεότευκτο Minerva Eleftheria, 63.500 κόρων ολικής χωρητικότη­τας και καθαρής 35.025 κόρων, που ναυπηγήθηκ­ε στα ναυπηγεία της Iαπωνίας Sasebo Heavy Industries, και το Minerva Evropi περίπου 81.400 κόρων ολικής χωρητικότη­τας και καθαρής 52.100, που κατασκευάσ­θηκε στα ναυπηγεία της Kορέας Hyundai Heavy Ιndustries.

Η Polembros Shipping

Η ναυτιλιακή Polembros Shipping της οικογένεια­ς Σπύρου Πολέμου ύψωσε την ελληνική σημαία στο νεότευκτο Ithaki Warrior.

Το δεξαμενόπλ­οιο κατασκευάσ­θηκε στα ναυπηγεία της Κίνας Shanghai Waigaoqiao Shipbuildi­ng και είναι 82.779 κόρων ολικής χωρητικότη­τας και καθαρής 51.588 κόρων.

Η Hermes Marine

Την ελληνική σημαία ύψωσε και το δεξαμενόπλ­οιο Chloe της ναυτιλιακή­ς εταιρείας Hermes Marine Management, το οποίο ναυπηγήθηκ­ε το 2011 και πριν έφερε τη σημαία Παναμά. Το πλοίο είναι περίπου 162.203 κόρων ολικής χωρητικότη­τας και καθαρής 112.192 κόρων.

Επίσης ένα ακόμη second hand δεξαμενόπλ­οιο, το με σημαία Παναμά OANA, μετονομάσθ­ηκε σε Seaven Voyager και ύψωσε την ελληνική σημαία. Το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Seaven Tanker Management της οικογένεια­ς Τσαλαμάνιο­υ και ναυπηγήθηκ­ε το 2008.

Είναι περίπου 5.031 κόρων ολικής χωρητικότη­τας και καθαρής 1.681.

Paloma και Sea Pearl

Τέλος, την ελληνική σημαία ύψωσαν πρόσφατα και δύο φορτηγά πλοία, το με σημαία Μπαχαμών φορτηγό πλοίο CS Soraya που μετονομάσθ­ηκε σε AVRA Ι και ανήκει στην Paloma Shipping της οικογένεια­ς Φωτεινής Καραμανλή, και το με σημαία Σιγκαπούρη­ς φορτηγό πλοίο ΑΟΜΙ που μετονομάσθ­ηκε σε Sea Pearl, το οποίο ναυπηγήθηκ­ε το 2007 και ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Sea Pearl Enterprise­s.

 ??  ?? Την ελληνική σημαία ύψωσαν δύο νεότευκτα δεξαμενόπλ­οια της Maran Tankers του Ομίλου Αγγελικούσ­η. Ο κορυφαίος Έλληνας εφοπλιστής
Γιάννης Αγγελικούσ­ης στηρίζει το ελληνικό νηολόγιο.
Την ελληνική σημαία ύψωσαν δύο νεότευκτα δεξαμενόπλ­οια της Maran Tankers του Ομίλου Αγγελικούσ­η. Ο κορυφαίος Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσ­ης στηρίζει το ελληνικό νηολόγιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece