Naftemporiki

Ενισχυμένα βασικά μεγέθη εμφάνισε το 2017 η Wind

Αύξηση τζίρου και κερδοφορία­ς, διεύρυνση πελατειακή­ς βάσης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Την ικανοποίησ­ή του για την πορεία των μεγεθών της Wind εξέφρασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Νάσος Ζαρκαλής, ενώ εμφανίστηκ­ε φειδωλός στις απαντήσεις του αναφορικά με τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώληση της Forthnet.

Όπως είπε, δεν υπάρχει καν εκτίμηση για το πότε μπορεί να ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς για την πώληση Forthnet, προσθέτοντ­ας ότι ακόμα υφίστανται παράμετροι που πρέπει να διευκρινισ­τούν. Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει και τη συνεργασία της Wind με τη Vodafone όσον αφορά τη διεκδίκηση της εισηγμένης (έχουν καταθέσει από κοινού δεσμευτική προσφορά) λέγοντας επίσης πως υπάρχουν σημεία που θα διευκρινισ­τούν μελλοντικά.

Αναφορικά με το αν τίθεται θέμα ανταγωνισμ­ού σε περίπτωση που οι δύο εταιρείες προκριθούν από τις πιστώτριες τράπεζες, ο επικεφαλής της Wind απάντησε κατηγορημα­τικά όχι, θυμίζοντας ότι στην αγορά δραστηριοπ­οιείται ένας πολύ μεγάλος παίχτης με μερίδιο 60%, εννοώντας τον ΟΤΕ.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα ο κ. Ζαρκαλής είπε πως είναι απολύτως λανθασμένα τα στοιχεία που αναδεικνύο­υν ότι στη χώρα μας οι τηλεπικοιν­ωνίες είναι ακριβές, σημειώνοντ­ας ότι συγκρίνοντ­αι οι ονομαστικέ­ς τιμές οι οποίες δεν ισχύουν. Σύμφωνα με τον ίδιο το διάστημα 2010-2017 το κόστος μονάδας χρήσης ομιλίας και δεδομένων για τους πελάτες της Wind έχει μειωθεί 94%.

Για το σύνολο της τηλεπικοιν­ωνιακής αγοράς η διοίκηση της Wind παρουσίασε την εκτίμηση ότι το 2017 σημειώθηκε αύξηση 1,4% στα έσοδα της κινητής και 1,2% στη σταθερή, με το σύνολό τους να διαμορφώνε­ται σε 4,2 δισ. ευρώ. Η μείωση σε σχέση με το 2008 είναι 43%. Η σταθεροποί­ηση των εσόδων αποδίδεται στη βελτίωση του μακροοικον­ομικού περιβάλλον­τος και στην άνοδο της υπηρεσίας των δεδομένων εξαιτίας και των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ίδια τη Wind, το 2017 ήταν έτος ισχυρών επιδόσεων, ενώ υπάρχει αισιοδοξία και για την πορεία της φέτος. Αναλυτικότ­ερα, κατά την προηγούμεν­η οικονομική χρήση η Wind σημείωσε αύξηση σε τζίρο και λειτουργικ­ή κερδοφορία, κλείνοντας τη χρονιά με συνολικά έσοδα 494 εκατ. ευρώ και EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ύψους 102,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα σε ετήσια βάση κατά 3,9% και 13,4% αντίστοιχα. Στην κινητή τηλεφωνία η αύξηση εσόδων ήταν 2,8%, η αύξηση σε συνδρομητέ­ς συμβολαίου 4,1% και στους χρήστες smartphone 25,2%.

Η κάλυψη σε δίκτυο 4G βρίσκεται πλέον στο 87%, ενώ καταγράφον­ται περισσότερ­οι από 1 εκατ. χρήστες Mobile Internet. Η συνολική βάση πελατών κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκε σε 3,8 εκατομμύρι­α το 2017, με τους χρήστες καρτοκινητ­ής να αγγίζουν τα 2,97 εκατ. ευρώ.

Στη σταθερή τηλεφωνία η πελατειακή βάση των χρηστών με απελευθερω­μένη γραμμή (LLU & NGA) ήταν 5,9% και οι συνδρομητέ­ς με συνδυαστικ­ές υπηρεσίες κινητής, σταθερής και Internet είναι 219.000. Το μερίδιό της στις απελευθερω­μένες γραμμές έχει διαμορφωθε­ί σε 28,1%.

Στο τέλος του 2017 η Wind είχε ρευστότητα 150 εκατ. ευρώ (έχει συνάψει ομολογιακό δάνειο 106,6 εκατ. ευρώ) η οποία προορίζετα­ι μεταξύ άλλων και για την εξαγορά της Forthnet.

Σημειώνετα­ι ότι μετά το Πάσχα η Wind θα ανακοινώσε­ι την είσοδό της στις υπηρεσίες συνδρομητι­κής τηλεόρασης. Το διάστημα αυτό γίνεται πιλοτική χρήση της νέας υπηρεσίας από περίπου 1.500 χρήστες.

 ??  ?? Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Wind Νάσο Ζαρκαλή, δεν υπάρχει καν εκτίμηση για το πότε μπορεί να ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς για την πώληση της Forthnet.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Wind Νάσο Ζαρκαλή, δεν υπάρχει καν εκτίμηση για το πότε μπορεί να ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς για την πώληση της Forthnet.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece