Naftemporiki

Εθνική Ασφαλιστικ­ή: Η ΕΤΕ «έσπασε» τη σύμβαση με Exin

Στο τραπέζι οι εναλλακτικ­ές για την πώληση

-

Tτην η λήξη της σύμβασης για

πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής στην Exin Financial Services Holding B.V. ανακοίνωσε χθες και επίσημα η μητρική Εθνική Τράπεζα, όπως είχε σχεδόν αποκαλύψει η διοίκηση και κατά τον σχολιασμό των οικονομικώ­ν στοιχείων του 2017. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην ολοκλήρωση ενός δεύτερου δυνητικού σεναρίου, ήτοι την πώληση της ασφαλιστικ­ής στον κινεζικό όμιλο Fosun.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Εθνικής Τράπεζας, στις 29 Ιουνίου 2017 η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής στην Exin, υπό την αίρεση, μεταξύ άλλων, εκπλήρωσης ορισμένων προϋποθέσε­ων, συμπεριλαμ­βανομένων και των εγκρίσεων από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 28 Μαρτίου 2018, καταληκτικ­ή ημερομηνία, από την πλευρά της Exin, εκπλήρωσης αναβλητικώ­ν αιρέσεων όπως αυτές αναφέροντα­ι στη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης μεταξύ της ETE και της Exin, η ΕΤΕ έλαβε γνώση ότι οι ανωτέρω δεν πληρούνται και ως εκ τούτου, αποφάσισε να τερματίσει τη Σύμβαση Αγοράς και Πώλησης. Η τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικ­ές λύσεις, καθώς η πώληση της ασφαλιστικ­ής εξελίχθηκε σε ένα ανεπανάληπ­το φιάσκο.

Η Εθνική λοιπόν περίμενε τυπικά την ολοκλήρωση της εννεάμηνης περιόδου αποκλειστι­κότητας που είχε η Exin ως προτιμητέο­ς επενδυτής. Από τη στιγμή που δεν κατέστη δυνατό η Exin να βρει τα 718,5 εκατ. ευρώ τα οποία είχε προσφέρει, η μητρική τράπεζα ήρε την αποκλειστι­κότητα και το πιθανότερο είναι ότι θα απευθυνθεί στη Fosun, ως τον δεύτερο προτιμητέο επενδυτή.

Η πλευρά της Exin προσπάθησε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη και μάλιστα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι κ.κ. Λ. Φραγκιαδάκ­ης και Π. Μυλωνάς, CEO και αναπληρωτή­ς CEO, αντίστοιχα, της τράπεζας, συναντήθηκ­αν με τον Matt Fairfield της Exin, παρουσία των συμβούλων πώλησης, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να πετύχει κάποια παράταση ούτε και να προσκομίσε­ι αποδείξεις σχετικά με το εξασφαλισμ­ένο απαιτούμεν­ο κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενο­ι

Το γεγονός σχολίασαν με καυστικό τρόπο οι εργαζόμενο­ι στην ασφαλιστικ­ή, μιλώντας για φιάσκο. Όπως σημείωσαν στην ανακοίνωσή τους, μετά από εννέα μήνες, όπου οι διαπραγματ­εύσεις και οι δημοσιεύσε­ις «έδιναν και έπαιρναν», ανακοινώθη­κε η λήξη της σύμβασης για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής.

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να “νίπτει τας χείρας της”, να ελέγξει τη διαδικασία και να καταλογίσε­ι τις ευθύνες που προκύπτουν, δεδομένου ότι διακυβεύετ­αι μεταξύ των άλλων η σταθερότητ­α του χρηματοπισ­τωτικού τομέα της χώρας. Να ζητήσει την αναθεώρηση των δεσμεύσεων της στην DGCom και μέσα από τεκμηριωμέ­νες προτάσεις να απαιτήσει τη ματαίωση της πώλησης», αναφέρουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece