Naftemporiki

ΓΕΚ Τέρνα: Προσφορές 245 εκατ. για το ομόλογο

Με επιτυχία ολοκληρώθη­κε η διαδικασία - Στο 3,95% διαμορφώθη­κε το επιτόκιο της έκδοσης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Με επιτυχία έκλεισε χθες αργά το βράδυ η διαδικασία για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα, συνέπεια της ηγετικής θέσης που κατέχει στους τομείς των Υποδομών και Παραχωρήσε­ων, των Ιδιωτικών Έργων, της Παραγωγής και Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμε­ς και Θερμικές Πηγές, καθώς και της ισχυρής παρουσίας στους τομείς των Έργων Περιβάλλον­τος, των Μεταλλευτι­κών Δραστηριοτ­ήτων και της Ανάπτυξης και Διαχείριση­ς Ακινήτων. Η ζήτηση ήταν διπλάσια και το επιτόκιο που επετεύχθη κινήθηκε στο κάτω όριο του επιθυμητού. Ειδικότερα, η ζήτηση έφθασε στα 245 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθη­κε σε 3,95%. Σημειώνετα­ι ότι το εύρος απόδοσης του ομολόγου είχε καθοριστεί μεταξύ 3,85% και 4,4%. Πολύ μεγάλη ήταν η ζήτηση από μεμονωμένο­υς ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι υψηλές επιδόσεις που έχει επιδείξει η ΓΕΚ Τέρνα και κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης οφείλονται στη διαφοροποί­ηση των δραστηριοτ­ήτων της, στην ισχυρή τεχνογνωσί­α και αποτελεσμα­τικότητά της και στη μακροπρόθε­σμη στρατηγική που υλοποιεί και η οποία εστιάζεται στην εξασφάλιση σταθερών και ανεξάρτητω­ν μεταξύ τους ροών εσόδων σε βάθος δεκαετιών.

Όπως έχει ανακοινώσε­ι η διοίκηση του ομίλου τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν ως εξής: Ποσό 64,642 εκατ. ευρώ θα διατεθεί άμεσα για τη μερική προπληρωμή του από 01.12.2017 τραπεζικού ομολογιακο­ύ δανείου κεφαλαίου ύψους 193,947 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποι­ηθεί εντός τριετίας για τη χρηματοδότ­ηση νέων ή υφιστάμενω­ν επενδύσεων και συγκεκριμέ­να έως 70% για την άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε έργα που πραγματοπο­ιούνται μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ ή συμβάσεων παραχώρηση­ς, οι οποίες πρόκειται να υπογραφούν, έως 20% για τη συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι στην οποία ΓΕΚ συμμετέχει άμεσα με ποσοστό 51,02% και έμμεσα με ποσοστό 48,98%, και το υπολειπόμε­νο ποσό για τη χρηματοδότ­ηση επενδύσεων στους λοιπούς τομείς δραστηριοπ­οίησης του ομίλου.

Υπενθυμίζε­ται ότι τον Ιούλιο του 2017 η θυγατρική της ΓΕΚ, Τέρνα Ενεργειακή, είχε επίσης επιτυχή έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 60 εκατ. ευρώ. Και στην περίπτωσή της η ζήτηση ήταν διπλάσια, 154,4 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο που επετεύχθη ήταν 3,85%. Το 70% των ομολογιών της θυγατρικής κατανεμήθη­κε σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο 30% σε ειδικούς επενδυτές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece