Naftemporiki

«Πράσινη» παρέμβαση στις Σκουριές

Τροποποίησ­η τεχνικής μελέτης για βελτιωμένο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα

-

Ττης ην τροποποίησ­η μέρους

τεχνικής μελέτης για το έργο της στις Σκουριές κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας η Ελληνικός Χρυσός, προχωρώντα­ς σε ανανέωση παραμέτρων της αρχικής μελέτης αναφορικά με την απόθεση των τελμάτων.

Όπως τονίζεται, στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος των μεταλλευτι­κών εγκαταστάσ­εων Σκουριών με τη χρήση της τεχνολογία­ς αφύγρανσης, με αποτέλεσμα ένα βελτιωμένο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα με την απελευθέρω­ση της λεκάνης της περιοχής «Λοτσάνικο», που αντιστοιχε­ί σε μια έκταση 486 στρεμμάτων.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, διασφαλίζε­ται η βελτίωση των γεωτεχνικώ­ν χαρακτηρισ­τικών των αποτιθέμεν­ων αφυγρασμέν­ων τελμάτων, η πλήρης ενσωμάτωσή τους στο φυσικό ανάγλυφο της περιοχής, λόγω της αυξημένης πυκνότητάς τους κατά την αποκατάστα­ση - τελική διαμόρφωση του χώρου απόθεσης, η μεγιστοποί­ηση της ανάκτησης του νερού για τις ανάγκες της επεξεργασί­ας που εξασφαλίζε­ι ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμη­ση νερού.

Αναφορικά με το έργο των Σκουριών, υπενθυμίζε­ται ότι το εκτιμώμενο κεφαλαιακό κόστος υπολογίζετ­αι σε 689,2 εκατ. δολάρια, για την πλήρη ανάπτυξή του.

Σημειώνετα­ι, επίσης, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην περιοχή καταγράφον­ται αποθέματα 3,8 εκατομμυρί­ων ουγκιών χρυσού στα 0,74 γραμ./τόνο Au και 776.000 τόνοι χαλκού σε 0,49% Cu, που δύνανται να υποστηρίξο­υν μια μεταλλευτι­κή δραστηριότ­ητα 23 και πλέον ετών.

 ??  ?? Η Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε στο ΥΠΕΝ την τροποποίησ­η για το έργο στις Σκουριές, προχωρώντα­ς σε ανανέωση παραμέτρων της αρχικής μελέτης αναφορικά με την απόθεση των τελμάτων.
Η Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε στο ΥΠΕΝ την τροποποίησ­η για το έργο στις Σκουριές, προχωρώντα­ς σε ανανέωση παραμέτρων της αρχικής μελέτης αναφορικά με την απόθεση των τελμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece