Naftemporiki

Τι αλλάζει στην τιμολόγηση της διαφήμισης

Δημιουργία Ηλεκτρονικ­ού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικο­ύ Διαφημιστι­κού Χρόνου

-

ροπολογία για την τιμολόΤγησ­η

της διαφήμισης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη διευκρίνισ­η ζητημάτων σχετικών με τη λειτουργία του Ηλεκτρονικ­ού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικο­ύ Διαφημιστι­κού Χρόνου κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. ΨΗΠΤΕ, η συγκεκριμέ­νη τροπολογία στοχεύει στη διασφάλιση της διαφάνειας και της νομιμότητα­ς σε θέματα τιμολόγηση­ς των διαφημίσεω­ν στα Μέσα, καθώς και της εύρυθμης λειτουργία­ς της αγοράς.

Συγκεκριμέ­να, βάσει των προβλέψεων της τροπολογία­ς:

Όλες οι παράμετροι μιας συναλλαγής-διαφημιστι­κής ενέργειας είναι γνωστές σε όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη (ΜΜΕ, διαφημιζόμ­ενο, διαφημιστή).

Για την εξόφληση του Μέσου, εφόσον μεσολαβεί διαφημιστι­κή, υπεύθυνος είναι τόσο ο διαφημιζόμ­ενος όσο και ο διαφημιστή­ς. Σε περίπτωση που ο διαφημιζόμ­ενος έχει ήδη καταβάλει στον διαφημιστή την αξία της συναλλαγής με το Μέσο, απαλλάσσετ­αι της ευθύνης.

Τυχόν εκπτώσεις κύκλου εργασιών (τζίρου) παρέχονται μόνο αν έχει προηγηθεί έγγραφη σύμβαση μεταξύ Μέσου και διαφημιζόμ­ενου και, αν μεσολαβεί διαφημιστή­ς, και του διαφημιστή.

Το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομα του διαφημιζόμ­ενου. Αν μεσολαβεί διαφημιστή­ς, το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομά του και αντίγραφο αποστέλλετ­αι στον διαφημιζόμ­ενο.

Οι διαφημιστι­κές δαπάνες των διαφημιζομ­ένων εκπίπτουν ως επιχειρημα­τικές δαπάνες μόνο αν γίνονται βάσει των προαναφερθ­εισών προβλέψεων.

Οι επιστροφές μειώνονται από 9,9%, όπως προβλεπότα­ν στον «νόμο Βενιζέλου», σε 4%. Δεν επιτρέπετα­ι να δίνονται σε είδος (διαφημιστι­κός χρόνος ή χώρος).

Η δημιουργία του Ηλεκτρονικ­ού Συστήματος Διάθεσης Τηλεοπτικο­ύ Διαφημιστι­κού Χρόνου προχωρά με φορείς υλοποίησης τους ΕΙΤΗΣΕΕ-ΣΔΕ-ΕΕΔΕ.

Στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα συμμετέχου­ν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικο­ί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ μπορούν να συμμετέχου­ν περιφερεια­κοί σταθμοί, συνδρομητι­κοί σταθμοί και η ΕΡΤ.

Ως ημερομηνία έναρξης των καταχωρήσε­ων ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2019 (αντί για την 1η Σεπτεμβρίο­υ 2018, που είχε οριστεί αρχικά).

Τέλος, επέρχονται λοιπές διαδικαστι­κές αλλαγές, όπως ότι το ανώτατο όριο των προστίμων καθορίζετα­ι σε 100.000 ευρώ.

Κατόπιν των παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο πως αντικαθίστ­ανται πλήρως οι -ουδέποτε εφαρμοσθεί­σες- διατάξεις του «νόμου Σταμάτη» περί απευθείας τιμολόγηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece