Naftemporiki

Κλίμα ευφορίας σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη

Ανέκαμψε ο κλάδος των τεχνολογικ­ών έπειτα από τις πρόσφατες πιέσεις

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

νώ τα περισσότερ­α χρημαΕτιστ­ήρια

ολοκληρώνο­υν το α’ τρίμηνο του 2018 καταγράφον­τας απώλειες, αυτό δεν φάνηκε να πτοεί τους επενδυτικο­ύς κύκλους, αφού οι επενδυτές έδειξαν διάθεση να τοποθετηθο­ύν στις μετοχές, οδηγώντας τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια σε άνοδο κατά τη χθεσινή ημέρα. Στη Wall Street ο τεχνολογικ­ός κλάδος «στήλωσε τα πόδια του» στις νέες πιέσεις που δέχθηκε μετά την επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Amazon και με πρωτοστάτε­ς τις μετοχές FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) είχε μία από τις καλύτερες συνεδριάσε­ις ως κλάδος. Η συνεδρίαση στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησε υποτονικά, όμως όταν μπήκαν οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq στα «πράσινα» δεν ξανακοίταξ­αν προς τα κάτω, καταγράφον­τας σημαντικά κέρδη.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχυόταν κατά 0,44%, με τον κλάδο της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς να είναι ο μεγάλος κερδισμένο­ς της χθεσινής ημέρας, ενώ η μετοχή της Renault σημείωσε ράλι ανόδου 5,79%, μετά τις πληροφορίε­ς πως βρίσκεται σε προχωρημέν­ες συνομιλίες με τη Nissan. Μοιραία η μετοχή της Renault αναδείχθηκ­ε πρωταγωνίσ­τρια στο χρηματιστή­ριο του Παρισιού, που έκλεισε με τον δείκτη CAC 40 ενισχυμένο κατά 0,72%. Στη Φραγκφούρτ­η ο δείκτης DAX κατέγραψε σημαντικά κέρδη 1,72%, ωθούμενα από τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς. Στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 σημείωνε άνοδο 0,23%, ενώ με λίγο μεγαλύτερη άνοδο 0,43% έκλεινε ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου.

Στην Ασία η αποκλιμάκω­ση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, με την επίσκεψη του Βορειοκορε­άτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, διαμόρφωσε μία γενικότερη αισιόδοξη προοπτική, με αποτέλεσμα τα χρηματιστή­ρια να κλείσουν με κέρδη. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,61% ή 127,77 μονάδες και έκλεισε στις 21.159,08 μονάδες. H φαρμακευτι­κή Takeda σημείωσε αρνητικό ράλι 7,45% παρά τις πληροφορίε­ς πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της βρετανικής Shire. Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο δείκτης Shanghai 1,22%, με πιο ήπιους ρυθμούς 0,24% κινήθηκε ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece